Iniţiativă inedită a unui oltean! Este hotărât să aducă peștii de Nil pe mesele românilor

image
Apa cu nutrienţi e pompată pe jgheaburi suspendate, în care vor fi cultivate legumele

Iniţiativă inedită! Un tânăr din Olt a demarat afacerea viitorului, aşa cum o numeşte el, şi mizează pe faptul că românii vor fi interesaţi să mănânce sănătos. El produce legume îngrijite cu apa în care creşte un soi popular de peşti în alte părţi ale globului.

După şapte ani de muncă în străinătate, un tânăr dintr-o familie de legumicultori din Olt a decis să producă legume în sistem acvaponic. Adică, în bazine construite în interiorul solarului creşte peşti, iar aceştia produc, la rândul lor, substanţele necesare plantelor. Apa cu nutrienţi ajunge într-un bazin special, e filtrată şi pompată pe canale suspendate, în care vor creşte legumele, pe suport din polistiren, pietriş sau alte materiale. Pentru această provocare, Gabriel Vanghelie a cheltuit tot ce a agonisit în afara ţării. De altfel, noua investiţie încă „înghite“ banii pe care familia din comuna Pleşoiu îi produce din legumicultura în sistem clasic. 

“Am lucrat ca şofer în străinătate. Familia noastră cultivă ardei şi vinete, iar tot ceea ce obţinem investesc“, arată Gabriel pentru

image
Salata cultivată în acest sistem este mai sănătoasă

El a văzut acest sistem de creştere a legumelor în Anglia şi s-a decis să adapteze modelul. Prin urmare, s-a apucat să construiască bazinul în solar, iar în două luni speră că va cultiva salata. Ciclul de producţie e mai scurt, de 26 - 35 zile, faţă de 40 - 45 în sistem clasic, pe timp de vară. Astfel, ar putea să aibă cel puţin cinci - şase cicluri. În funcţie de anotimp, cresc şi costurile pentru menţinerea temperaturii necesare peştilor. Gabriel a investit în panouri solare, astfel încât costurile cu energia să nu fie mari. „Învăţ pe pielea mea. Am adus peştii şi, din cauza întreruperilor de curent, au murit. Am cumpărat alţii, de la Grădina Botanică din Bucureşti“, oftează fermierul.  Peştii din bazinele de la Pleşoiu sunt Tilapia, cunoscuţi şi ca „peştii Sfântului Petru“.

image
Apa cu nutrienţi e pompată pe jgheaburi suspendate, în care vor fi cultivate legumele Foto: adevarul.ro

Apa trebuie să aibă 26 de grade Celsius, pentru ca peştii de Nil să se poată înmulţi. Gabriel speră să-i obişnuiască pe consumatori şi cu gustul peştelui Tilapia, preţuit în Israel şi în alte ţări din sudul Europei. „Am investit 50.000 euro, dar cred că am nevoie de încă pe atât. Chiar şi la un preţ minim, de 1 leu/bucata, cum se vinde salata obişnuită, la 8.000 bucăţi pe lună înseamnă ceva. Mai am de implementat sistemul de monitorizare computerizată, astfel încât să am pe telefon toate informaţiile”. 

FotoJet jpg
Anamaria Prodan jpg
 Foto   Facebook Ile du Levant  (4) jpg
Reghe, botez Liam jpg
ferentz iohannis  jpg
Foto   FacebookTelegondola si Partia Olimpica Borsa (10) jpg
Cea mai importantă persoană din viața mea mp4 thumbnail png
palatul patriarhiei foto basilica (5) jpg
Viktor Orban FOTO AFP
Referendum în Donbas  Ilustrație a portalului EU vs Disinfo jpg
image
image
image
image
Foto   FacebookTelegondola si Partia Olimpica Borsa (10) jpg
calendar ortodox 2021 26 septembrie sf neagoie basarab png
 Foto   Facebook Ile du Levant  (4) jpg
foto1 jpeg
1231 jpg
palatul patriarhiei foto basilica (5) jpg