Întâmplări din Bucureştiul de altădată. Ştiaţi că «naşul» mititeilor a fost un ziarist?
Documentele vremii spun că aici au apărut popularii mititei, iar naşul acestui produs care şi-a meritat popularitatea a fost ziaristul pamfletarul şi umoristul N.T. Orăşanu, un client fidel al acelui restaurant. Ziaristul a alcătuit lista de bucate a originalului restaurant cu denumiri la fel de inedite: pâinea se numea "o abodantă", gheaţa - "cremă de Siberia", scobitoarea - "o baionetă", iar ţuica -"o idee".
Denumirea de mititei se datorează unei întâmplări, petrecute în anul 1902, când, într-o zi cu mulţi clienţi, maţele din care se preparau renumiţii cârnaţii ai retaurantului s-au terminat. Atunci, bucătarul şi proprietarul Iordache Ionescu s-au hotărât să prepare cârnaţi mai mici, numai din carnea de vită (falcă şi ceafă) cu care se umpleau, de obicei, maţele, amestecând-o cu bicarbonat de sodiu.
Atunci ziaristul N. T. Orăşanu a inclus "noul preparat" în lista de bucate a restaurantului cu denumirea de "mititei", produs care, la scurt timp, s-a bucurat de un mare succes. De-a lungul deceniilor, la târgurile interne şi internaţionale, popularitatea mititeilor româneşti, preparaţi de producători după reţete originale, a crescut în mod considerabil.
Cu o lună în urmă, la 13 mai a.c., strănepoţii ziaristului N. T. Orăşanu au trimis în ţară, de la Geneva, reţeta originală după care se preparau mititeii, încă din anul 1902.