INTERVIU Daciana Sârbu, povești despre familie și cofetărie. Cu ce desert îl răsfață pe Victor Ponta

Ultima actualizare:
Familia Ponta
Familia Ponta

După aproape 20 de ani de politică, Daciana Sârbu (43 de ani) a schimbat macazul! Soția lui Victor Ponta făcut o prestigioasă școală de cofetărie de la Paris și și-a deschis propria afacere unde pune în aplicare rețete dragi ale copilăriei. Despre ce înseamnă dulciurile pentru ea, cum a fost susținută de familie în acest demers și ce prăjituri preferă, ne-a povestit Daciana Sârbu, într-un interviu exclusiv pentru Click!

  • Ați renunțat definitiv la politică pentru prăjituri? De unde și de când aveți această pasiune?

Daciana Sârbu: Da, este o alegere definitivă! Am pasiunea pentru gătit de foarte mult timp, ceea ce nu e un secret, pentru că toată activitatea mea în politică a fost legată de agricultură, de mâncare, de nutriție. Acum, mă regăsesc foarte mult în ceea ce fac și simt că, în sfârșit, am descoperit locul unde mă simt cel mai bine.

  • E mai simplu acum decât în politică? Nu vă lipsește deloc?

Nu știu dacă e mai simplu sau mai greu. E diferit. Am activat aproape 20 de ani în politică, tocmai pentru că m-am regăsit acolo. Acum mă simt bine unde sunt, iar experiența de la Parlamentul European, în zona de agricultură bio și nutriție, mă ajută. Încă mă preocupă aceste aspecte. Spre exemplu, când vine vorba de ingrediente, noi selectăm cu foarte mare atenție ce punem în prăjiturile noastre, tocmai pentru a pregăti produse de calitate.

  • Când v-ați deschis propria cofetărie?

Povestea a început acum 3 ani, când eu îmi doream foarte mult un loc cu prăjituri bune, unde să merg cu fiica mea, Irina, și să povestim. E greu să găsești un dulce bun pentru cei mici și, în același timp, în care părinții să aibă încredere. Lucru care m-a motivat să îmi imaginez cum ar arăta cofetăria ideală pentru toate vârstele și așa s-a născut Mara Mura.

  • Ați făcut și o prestigioasă școală de cofetărie de la Paris, Le Cordon Bleu? Cum a fost?  Ce v-a plăcut cel mai tare în timpul cursurilor?

Da, am urmat modulul de începători, timp de 3 luni, din cadrul Le Cordon Bleu, la Paris. Recunosc, a fost o etapă foarte complicată din viața mea. Cred că întoarcerea la școală la 40 și-un pic de ani nu e tocmai ușoară: program intens de dimineață până seara, multă practică pe lângă și mai multă teorie. M-a ajutat ambiția și am terminat-o cu brio. Iar ce mi-a plăcut cel mai mult a fost experiența pe care am avut-o cu oamenii de acolo. 

  • Ați avut temeri când ați început acest business din zona culinară?

Chiar da, a fost o adevărată provocare, pentru că m-am apucat de un lucru absolut nou. Când am început, nu știam nimic despre prăjituri, ci doar îmi închipuiam locul acela ideal, unde să vin cu Irina. Ce mi-am dorit cel mai mult a fost ca tot ce se întâmplă aici să mă reprezinte. Și așa este: prăjiturile sunt create după gustul meu, cu texturi lejere, multe fructe, bezea și foarte puțină ciocolată. 

  • Ce părere are soțul dumneavoastră, Victor Ponta, despre faptul că v-ați lăsat de politică și ați investit în acest domeniu?

M-a susținut și mă susține total. Noi, de fel, ne susținem constant unul pe celălalt, în tot ceea ce ne dorim să facem.

  • Ce prăjituri preferă Victor Ponta?

El preferă prăjiturile mai... tradiționale, precum ciocolata de casă și salamul de biscuiți.

  • Care sunt dulciurile dumneavoastră preferate? Ce anume vă iese cel mai ușor, atunci când preparați un desert?

Choux cu soc, de departe. Mie îmi place să-i spun prăjitura Mara Mura. E o rețetă proprie, care își are rădăcinile în copilăria mea. Am găsit aroma potrivită, cu un gust subtil și cred că e unul dintre produsele noastre vedetă.

  • Aveți vreo rețetă specială, moștenită de la bunici? Gomboții cu prune am înțeles că sunt printre preferații dumneavoastră!

Țin minte că mătușa mea făcea cei mai buni gomboți cu prune. Și cozonacul cu mac era foarte bun. De la ea și de la bunica am moștenit mirosul de prăjitură făcut în cuptor. Așa că, dacă ar fi să recomand o rețetă, aș recomanda ceva dulce, dar aici depinde de preferințele fiecăruia: cu ciocolată, cu fructe... Eu mă inspir când călătoresc și îmi cumpăr des cărți de gastronomie. Îmi vin în minte acum cele de la Jamie Oliver și Yotam Ottolenghi. Pe plan local, mă inspir de la Jamila și, desigur, Adi Hădean. 

  • Irina, fetița dumneavoastră, mănâncă prăjituri? Care sunt preferatele ei?

Nu, culmea. Deși eu îmi imaginam că Mara Mura va fi locul nostru de stat în tihnă, Irina nu mănâncă prăjituri și nici nu prea îi place dulcele. Sunt foarte puține lucruri pe care le mănâncă ea, printre care înghețata și eclerele. 

  • Știu că a devenit vegetariană! Ce a influențat-o să facă acest pas, la 11 ani?

Irina este foarte implicată când vine vorba de protejarea animalelor, deși nu a forțat-o nimeni în această direcție. De aici și alegerea ei, personală, să devină vegetariană, așa că am semnat un contract pe care îl respectăm cu sfințenie. E implicată în acțiuni de mediu și ne ceartă când greșim. E foarte determinată.

  • Ați publicat și o carte cu rețete bio! Cât de sănătos mâncați și ce presupune acest lucru?

Fac alegeri sănătoase în mare parte a timpului. Nu mănânc carne, decât atunci când e pregătită de Adi Hădean. Mănânc pește, iar Irina mă ceartă, pentru că spune că și peștii au suflet. Îmi place să mănânc, așa că nu pot să mint, am și plăceri vinovate, precum cartofii prăjiți și dulciurile – în special cele cu bezea.

  • Care este rețeta dumneavoastră preferată?

Cum ziceam, îmi place să mănânc și nu am o singură rețetă preferată. Cred că, totuși, dacă ar fi să aleg, aș spune supa cremă de dovleac.

  • Ne puteți detalia meniul pe care îl aveți într-o zi?

Dimineața, de cele mai multe ori, mănânc granola cu iaurt, iar la prânz fie aleg pește cu salată, fie supă cremă cu crutoane. De obicei nu mănânc seara, prefer un fruct și un ceai. Sigur, nu am același meniu în fiecare zi.

  • Aveți o dietă echilibrată! Faceți și sport? Va cântăriți des? 

Da, fac pilates de un an, iar, înainte de asta mergeam la aerobic și înot. Mă cântăresc o dată pe săptămână.

  • Sunteți acum la greutatea ideală? Ați slăbit sau v-ați îngrășat în perioada pandemiei și a izolării la domiciliu?

Nu, nu sunt. În perioada izolării am gătit foarte mult, ca toată lumea, cred, așa că m-am mai îngrășat.

  • Ce fel de mamă este Daciana Sârbu? Cum vă place să vă caracterizați din acest punct de vedere?

Nu cred că aș putea să mă descriu. Nu există mamă ideală și este important să realizăm asta. Simt că se pune foarte multă presiune în legătură cu perfecțiunea mamei. Eu doar încerc să găsesc un echilibru între prietenie și protecție maternă. Mi s-a zis că am multă răbdare.


    Familia Pontafoto: arhivă personală
Familia Pontafoto: arhivă personală
  • Când luați o pauză de dulciuri, cum vă place să vă relaxați?

În familie. Fie gătim pentru prieteni, fie stăm pur și simplu cu oamenii dragi, ne uităm la un film sau citim.

  • Ați fost într-o vacanță după pandemie sau urmează? Ce destinație ați ales?

Anul acesta a fost destul de greu să ne hotărâm. Ne-am dorit să mergem într-un loc cât mai sigur, unde să știm că măsurile de protecție sunt luate. Am ales să mergem în Grecia. Probabil că vom mai merge la munte în România. Repet, alegem cu mare atenție locurile în care ne petrecem timpul în această perioadă, pentru că este important să ne protejăm.

  • V-a afectat Coronavirusul afacerea?

Da, fără dubii! Toată industria HoReCa a fost și încă este afectată.

Citește și:

INTERVIU Cum și-a salvat Cristiana Copos cele 35 de cofetării în pandemie: ”Nu puteam să închid tot și să mă izolez”

Cristian Onețiu, de la “Imperiul leilor”, îți spune cum să-ți salvezi afacerea! "Oamenii vor fi mai focusați pe viața lor decât pe job"

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net