Ioan Becali rămâne încarcerat în Penitenciarul Poarta Albă

Ultima actualizare:

    Ioan Becali își va petrece Sărbătorile în închisoare
Ioan Becali își va petrece Sărbătorile în închisoare

Ioan Becali, condamnat în martie 2014 la şase ani şi patru luni de închisoare în dosarul Transferurilor, rămâne încarcerat în Penitenciarul Poarta Albă. Potrivit corespondentului Mediafax, decizia a fost luată joi, de Tribunalul Constanța, care a admis contestația DNA la decizia de eliberare condiţionată dată de Judecătoria Medgidia

Magistrații Tribunalului Constanța au admis, joi dimineață, contestaţia depusă de procurorii DNA la decizia Judecătoriei Medgidia, de eliberare condiţionată din penitenciar a lui Ioan Becali, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Decizia instanței este definitivă, astfel că Ioan Becali va rămâne încarcerat în Penitenciarul Poarta Albă.

Judecătoria Medgidia a decis, în 29 octombrie, eliberarea condiţionată a lui Ioan Becali, după ce a judecat cererea depusă de fostul impresar. De asemenea, în 12 noiembrie, el a primit o altă decizie favorabilă din partea Judecătoriei Medgidia pentru eliberarea condiționată, de această dată la propunerea comisiei de la Penitenciarul Poarta Albă.

Cele două decizii nu au fost definitive, fiind atacate de DNA la Tribunalul Constanța. Contestaţia în cazul celei de-a doua decizii se va judeca în 15 ianuarie, la Tribunal.

Prima contestație făcută de DNA la decizia Judecătoriei Medgidia de eliberare condiționată a lui Ioan Becali s-a judecat, miercuri, la Tribunalul Constanța, însă instanța a rămas în pronunțare.

Procurorul DNA a spus în fața instanței că nu sunt îndeplinite criteriile obiective și subiective pentru ca Ioan Becali să fie eliberat condiționat. De asemenea, DNA a contestat faptul că cele trei cărți scrise de Ioan Becali în închisoare pot fi considerate lucrări științifice și că din acest motiv nu ar fi trebuit să beneficieze de o reducere a pedepsei cu 90 de zile.

De asemenea, DNA a adus în discuție și faptul că, în prezent, Ioan Becali este arestat preventiv într-un alt dosar pentru dare de mită.

“Scopul preventiv-educativ al pedepsei nu a fost atins”, a afirmat procurorul DNA, cerând instanței să admită cererea depusă, să desființeze hotărârea luată de Judecătoria Medgidia și să nu permită astfel eliberarea condiționată a lui Ioan Becali.

Avocatul lui Becali, Florin Șurghie, a spus că nu DNA este cel care poate decide caracterul științific al unei lucrări.

“DNA face aprecieri personale cu privire la caracterul științific al celor trei lucrări. Domnul Becali a fost supravegheat în momentul când a elaborat lucrările, acestea au fost transmise spre exegeză celui care își poate da cu părerea în mod obiectiv, nu DNA. Nimeni, nici măcar DNA, nu are voie să facă aprecieri privind caracterul științific al unei lucrări, în afara specialiștilor. Știu că DNA are specialiști, dar nu cred că DNA are specialiști în toate domeniile”, a spus avocatul Florin Șurghie în fața instanței.

El a precizat că cele trei cărți scrise de Ioan Becali se referă la lumea fotbalului, domeniu pe care îl cunoaște foarte bine.

"Domeniul ales de Ioan Becali este unul în care activează de peste 40 de ani, cu rezultate spectaculoase. A adus milioane de euro în țară prin transferul unor jucători, iar cluburile au fost îmbogățite”, a spus avocatul, care a mai acuzat DNA că a citit și a ars două dintre cele trei cărți scrise de Ioan Becali.

Florin Șurghie a menționat că faptul că Ioan Becali este arestat preventiv în alt dosar nu are legătură cu această cauză.

“A fost disciplinat, a fost recompensat, a participat la toate programele educative, a dat dovezi temeinice de îndreptare. Domnul Becali poate fi eliberat condiționat. Faptul că este arestat în altă cauză nu are legătură cu această cerere”, a menționat avocatul.

Ioan Becali a afirmat, în fața instanței, că pentru scrierea cărților respective a avut acordul Facultății de Educației Fizică și Sport.

“Pentru aceste cărți instituția oficială este Facultatea de Educație Fizică și Sport de unde am primit o recomandare că pot scrie cărțile. Le-am scris având acordul penitenciarului în acest sens”, a spus Becali.

În 20 noiembrie, fraţii Ioan şi Victor Becali au fost arestaţi alături de judecătoarea Geanina Terceanu, la solicitarea procurorilor DNA care o acuză pe judecătoare că a luat mită pentru a-i achita pe cei doi şi pe alţi şase oameni de fotbal în dosarul Transferurilor.

Fraţii Ioan şi Victor Becali îşi execută în Penitenciarul Poarta Albă pedepsele primite în dosarul transferurilor de jucători.

Potrivit procurorilor, în 24 februarie 2009, judecătorului Geanina Terceanu, de la Tribunalul București, i-a fost repartizat spre judecare dosarul transferurilor de fotbaliști, cauză în care Ioan Becali, Victor Becali și Cristian Borcea, alături de alți cinci oameni de fotbal, fuseseră trimiși în judecată pentru înșelăciune și evaziune fiscală.

În 3 aprilie 2012, Geanina Terceanu a dispus achitarea tuturor celor opt inculpații trimiși în judecată în legătură cu efectuarea de tranzacţii ilegale la transferurile unor fotbalişti către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste zece milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.

Judecătorul a dispus achitare pentru toate infracțiunile reținute în sarcina celor opt oameni de fotbal, în temeiul dispozițiilor articolului 10 litera a din Codul de procedură penală din anul 1968, respectiv pentru că "fapta nu există".

În urma investigaţiilor, procurorii DNA au stabilit că, pentru a pronunța această soluție de achitare, Geanina Terceanu a primit de la inculpaţii Ioan şi Victor Becali și de la suspectul Cristian Borcea, în mai multe tranșe, suma totală de 220.000 de euro, începând din aprilie 2009 și până în mai 2012.

"Sumele de bani primite cu titlu de mită au fost remise magistratului de către cele trei persoane fie personal fie prin intermediar, în diferite locații din București și județule Ilfov și Ialomița. În cursul anului 2009, o parte din banii primiți în modalitatea de mai sus au fost folosiți de inculpata Terceanu Geanina la achiziționarea unei locuințe", susţin procurorii.

În 12 noiembrie 2012, hotărârea de achitare pronunțată de Geanina Terceanu a fost desființată printr-o decizie a Curții de Apel București, instanța de control judiciar pronunțând condamnarea inculpaților la pedepse între trei şi opt ani de închisoare, cu executare sau cu suspendare.

Ulterior, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis rejudecarea cauzei, motivând că judecătorii de la CAB au respins toate probele cerute, nu i-au ascultat temeinic pe cei opt oameni de fotbal acuzaţi şi a dispus condamnarea pe probe în baza cărora fuseseră anterior achitaţi, de Tribunalul București.

În urma rejudecării, tot la Curtea de Apel Bucureşti, toți inculpații au primit, în martie 2014, pedepse cu executare: Cristian Borcea şi Ioan Becali - câte şase ani şi patru luni, Victor Becali - patru ani şi opt luni, Gheorghe Copos - trei ani şi opt luni, Mihai Stoica - trei ani şi şase luni, Gheorghe Neţoiu și Jean Pădureanu - câte trei ani şi patru luni, și Gheorghe Popescu - trei ani, o lună şi zece zile

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net