Ioan Niculae și Adriean Videanu, trimiși în judecată
Omul de afaceri Ioan Niculae şi fostul ministru al Economiei Adriean Videanu au fost trimişi în judecată de către procurori în dosarul "Romgaz-Interagro". Alte nouă persoane au avut aceeași soartă.
Procurorii DIICOT au dispus, astăzi, trimiterea în judecată a omului de afaceri Ioan Niculae, fost acţionar majoritar şi preşedinte al SC Interagro, dar şi a fostului ministru al Econimiei Adriean Videanu în dosarul "Romgaz-Interagro".
Alături de ei sunt trimişi în judecată Mirea Marin, Alesandru Dan-Victor, Palaşcă Viorel, Apan Ioana, Kramer Alpar, Toth Francisc, Stancu Lucian Adrian, Veza Marius Leonte, Ionaşcu Lucia, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată şi complicitate la delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată.
Procurorii spun că Ioan Niculae a iniţiat un grup infracţional organizat, la începutul anului 2005, împreună cu Mirea Marin (fost administrator al SC INTERAGRO şi consilier pe probleme energetice al inculpatului Niculae Ioan) şi cu Alpar Kramer, Director Comercial/Marketing în cadrul SNGN ROMGAZ S.A.
Grupul a fost sprijinit, ulterior, şi de ceilalţi inculpaţi, care a funcţionat până la sfârşitul anului 2010. Astfel, SNGN ROMGAZ SA a fost delapidată, în sensul că a obţinut gaze naturale la preţuri de patru ori mai mici față de cele practicate în mod normal, prin o discount-uri ilegale obținute de SC INTERAGRO.
”În concret, în perioada 2005-2010, partea civilă SNGN Romgaz S.A. a facturat către SC Interagro SA o cantitate de 5.869.960,01 m.mc de gaze naturale cu discounturile incluse cu suma totală de 2.535.890.389,51 lei, gaze naturale ce au fost în valoare totală, fără discount de 2.827.623.944,62 lei. Cu ocazia probatoriului administrat s-a stabilit că grupul infracţional organizat a avut un lider, în persoana inculpatului Niculae Ioan şi o structură determinată, structurată pe paliere de comandă şi în unele cazuri şi de execuţie la nivelul fiecărei entităţi juridice implicate în cauză”, arată procurorii DIICOT.
Aceştia mai precizează că au fost instituite măsuri asiguratorii, iar dosarul a fost înaintat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.