Iohannis, de Ziua Națională a României: «Românii au apărat democrația în stradă, dar și în cabina de vot»
Preşedintele reales Klaus Iohannis a ținut un discurs de 1 decembrie, Ziua Națională a României, în care a vorbit despre importanța unității naționale, despre democrație și scopul votului, amintind în același timp de momentul Marii Uniri. Acesta i-a felicitat din nou, subtil, pe românii care au votat în număr mare și „au apărat” democrația, astfel, în cabina de vot.
„Astăzi este cea mai emoţionantă sărbătoare a naţiunii noastre. Este ziua în care celebrăm sentimentele profunde care, generaţie după generaţie, ne unesc în jurul unor idealuri şi proiecte majore. Indiferent că trăim în interiorul graniţelor ţării sau în afara lor, ne leagă aceeaşi dragoste pentru România, şi aceasta este forţa de neclintit care ne face să luptăm pentru a păstra libertatea, democraţia şi pentru a avea un viitor prosper”, a spus Klaus Iohannis, duminică seară, în discursul ţinut la recepţia oferită de Ziua Naţională, la Palatul Cotroceni.
Klaus Iohannis, discurs de Ziua Națională a României
„Este un moment simbolic pentru a marca încheierea, după 30 de ani, a unei etape dificile din istoria noastră postdecembristă şi de a începe un nou parcurs, mai bun, în care să ducem România acolo unde merită în rândul ţărilor lumii. Doar împreună, cu speranţă şi încredere, implicaţi, uniţi şi solidari avem puterea să construim România europeană, modernă şi puternică!", a spus Iohannis. El a adăugat că, de Ziua Naţională, cinstim sacrificiile eroilor care au făcut posibilă unitatea naţională.
„Suntem resposabili fiecare de soarta țării”
Potrivit acestuia, Marea Unire din 1 Decembrie 1918 a conferit României o nouă poziţie geostrategică în partea noastră de lume. „Totodată, momentul Unirii continuă să ne transmită peste timp un mesaj fundamental: suntem responsabili fiecare dintre noi pentru soarta ţării! O ţară care s-a definit la Alba Iulia ca un actor loial al lumii democratice şi care s-a proclamat drept o naţiune de cetăţeni liberi, cu drepturi şi aspiraţii europene.
De aceea, Ziua Naţională a României este totodată şi sărbătoarea democraţiei, a drepturilor şi libertăţilor noastre fundamentale. Românii au înţeles foarte bine acest mesaj al trecutului atunci când s-au ridicat împotriva dictaturii la Timişoara, la Bucureşti şi în alte oraşe ale ţării", a susţinut Klaus Iohannis.
„Încă nu am ajuns acolo unde ne dorim să fim”
El a spus că unitatea naţională a fost indisolubil legată de aspiraţia pentru un stat de drept veritabil şi pentru o societate incluzivă. „Prin felul în care românii au apărat democraţia, în stradă, dar şi în cabina de vot, societatea noastră de astăzi continuă şi întăreşte acest angajament, şi îl cere a fi asumat, fără compromisuri, de clasa politică", a subliniat el.
„Astăzi, la un secol de la momentul definitoriu pentru devenirea naţiunii române şi, la trei decenii de la Revoluţia din Decembrie 1989, trebuie să recunoaştem cu sinceritate că încă nu am ajuns încă acolo unde ne dorim să fim. Dar nici nu ne-am abătut de la drumul pentru care s-au sacrificat înaintaşii noştri, în pofida încercării unora de a devia România de la parcursul său euro-atlantic", a mai spus Iohannis.
„Mi-aș dori ca românii care trăiesc în diferite zone al globului să se reîntoarcă acasă”
„Unirea este sărbătoarea noastră, a tuturor, indiferent de locul în care ne aflăm. Mi-aş dori ca românii care trăiesc astăzi în diferite zone ale globului să se reîntoarcă acasă. Să găsească aici o Românie funcţională, o ţară normală, care să le ofere şansa unui viitor mai bun şi care să le asigure un nivel de trai decent. Eu cred că această viziune poate deveni într-o zi realitate şi ţine în primul rând de noi să o facem posibilă", a afirmat Klaus Iohannis.
„Nu trebuie să avem odihnă până ce nu împlinim aspiraţiile părinţilor şi bunicilor noştri de a face din România o ţară prosperă, în care să ne placă să trăim, în care să ne simţim în siguranţă, liberi şi mândri de a fi cetăţeni români!”, a mai spus șeful statului, potrivit News.ro.
El le-a transmis românilor că doar împreună sunt puternici.
„În Decembrie 1989, am crezut cu toţii în cel mai frumos şi vibrant vis, acela de a trăi într-o ţară liberă, modernă, europeană, în care fiecare cetăţean să se simtă acasă, să fie protejat şi să-şi crească copiii fără grija zilei de mâine. Ca Preşedinte, voi fi total implicat şi voi contribui, avându-i alături pe toţi românii, din ţară sau din străinătate, pentru ca acest vis să devină, în sfârşit, realitate! La mulţi ani, România! La mulţi ani, dragi români, oriunde v-aţi afla!”, a încheiat Klaus Iohannis.