Istoria vinului fiert. Când au apărut primele rețete cu licoarea dulce și caldă

Ultima actualizare:

    Vinul fiert își are vechimea încă din Roma Antică
Vinul fiert își are vechimea încă din Roma Antică

Iarna, mai ales pe pârtie, vinul fiert este savurat de multă lume. Este gustos și te încălzește. Click! îți spune istoria vinului fiert și când au apărut primele rețete cu licoarea dulce și caldă.

Vinul fiert este o băutură alcoolică fierbinte, pe bază de vin roșu, încălzită la 75-80 de grade, de cele mai multe ori condimentat cu piper, scorțișoară sau cuișoare și îndulcit cu zahăr.

Este folosit în mod tradițional în Austria, Germania, Elveția, Republica Cehă pe piețele de Crăciun și la festivalurile organizate în aer liber.

Vinul fiert își are rădăcinile în vinurile condimentate cu mirodenii (nu era încălzit) care erau băute în Evul Mediu în țările din Europa de Nord și Europa Centrală.

Primele rețete ale unei băuturi aproape de vinul fiert au fost cunoscute în Roma Antică. Băutura a fost făcută pe bază de vin roșu și a fost aromatizată cu galangal, potrivit Wikipedia. Glögg este numele vinului fiert în țările scandinave.

Cum se prepară vinul roșu fiert

Pentru prepararea vinului fiert, este nevoie vin roșu sec sau demi-sec. În unele rețete se adaugă coniac sau rom. Conținutul de alcool conform regulilor stabilite în Germania nu trebuie să fie mai mic de 7%.

Există două modalități principale de a găti vin fiert:

Fără apă:

Vinul fiert se prepară prin încălzirea vinului (70 -78 de grade C) împreună cu zahăr și condimente. Încălzirea se face la foc mediu, cu agitare ocazională, după care trebuie lăsat sub capac timp de 40-50 de minute, aroma condimentelor se desfășoară treptat.

Vinul nu trebuie să ajungă la temperatura de fierbere, altfel își pierde imediat gustul și o mare parte din conținutul de alcool. De îndată ce spuma albă a dispărut de pe suprafața vinului, se ia vasul de pe foc.

Condimentele este bine să fie folosite nemăcinate, în caz contrar, nu va fi posibil de filtrat băutura.

Ca regulă, se adaugă scorțișoară, cuișoare, coajă de lămâie, miere, ghimbir, piper negru, frunză de dafin, mere, stafide, nuci.

Cu apă:

Într-un vas, se fierbe apa în proporție de 150-200 ml per litru de vin împreună cu condimente. Condimentele se fierb puțin în apă, astfel încât să-și emane uleiurile esențiale parfumate. După aceasta se adaugă zahăr sau miere. Numai la final se adaugă vinul.

Retetă de vin fiert

Ingrediente pentru patru porții:

  • 1/2 litri de vin roșu;
  • 3 portocale- una intreaga, celelalte două tăiate în sferturi;
  • 15 cuișoare;
  • O lămâie tăiată în patru sferturi;
  • 6 linguri de zahăr;
  • Scorțișoară;
  • O bucată de ghimbir, curățată și tăiată în jumătate;
  • 55 g stafide.

Mod de preparare:

Din cele trei portocale, ia portocala întreagă și înfige cuișoarele în ea. Pune-le într-o cratiță, plus celelalte două portocale tăiate în sferturi, jumatățile de lâmaie, ghimbirul, scorțișoara și stafidele.

Se amestecă toate ingredientele, după care se toarnă vinul. Se lasă la foc mediu amestecând bine.

După cinci minute, se adaugă zaharul. Se lasă vinul să fiarba la foc mic timp de 15-20 de minute, pentru a permite ca aromele să se infuzeze.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate și Beatrice, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
diana sosoaca botnita png
maria antoaneta jpg
Tebea 2024  Adevărul  Facebook Diana Sosoaca jpg
reumatism jpg
madalina jpg
animale biserica profimedia (2) jpg
zambet shutterstock  jpg
panouri solare casa depositphotos1 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net