„Iuliu Hațieganu”, cel mai nou bulevard al Capitalei. Șoseaua leagă sectoarele 3 și 4 și a fost realizată în doar 60 de zile

1300 de metri, două benzi pe sens, un cost de aproape 9 milioane de lei. În câteva cifre, acesta este cel mai nou bulevard al Capitalei, „Iuliu Hațieganu”. Este o șosea care va lega sectoarele 3 și 4, aflată în prelungirea Pasajului rutier Nicolae Grigorescu, construit peste Dâmbovița.

Noul bulevard Iuliu Hațieganu
Artera Iuliu Hațieganu trebuia să aibă trei benzi pe sens dar proiectul a fost modificat.Foto:ps3.ro

Șoseaua denumită oficial „Străpungerea B-dul Nicolae Grigorescu - Splai Dudescu - Intersecţie Calea Vitan Bârzeşti, etapa a II-a”, marchează o premieră în România, fiind construită în doar 60 de zile de o companie a primăriei sectorului 3, în baza unei înțelegeri cu autoritățile de la sectorul 4.

Noua arteră a fost obținută prin modernizarea străzii cu același nume, care lega nou construitul pasaj rutier Nicolae Grigorescu, construit peste Dâmbovița cu Șoseaua Vitan-Bârzești. Strada era într-o stare deplorabilă și a fost lărgită pentru a preluat traficul aglomerat de pe Vitan Bârzești unde la orele de vârf apăreau cozi kilometrice.

Ce trebuie să știți despre bulevardul „Iuliu Hațieganu”

Potrivit reprezentanților primăriei sectorului 3, lucrarea a presupus realizarea a 18.900 mp de cale rutieră, construirea de zone pietonale cu pavaj. Pe trotuare și pe mijlocul noului bulevard se vor realiza în perioada următoare spații verzi. Costul total al acestei lucrări a fost de 8.836.400,39 lei.

„Acum se circulă normal pe această stradă și suntem încântați că putem face astfel de lucrări de mare complexitate într-un timp atât de scurt. Bucureștiul are nevoie de astfel de lucrări pentru a reduce timpul de trafic și inclusiv poluarea”, a declarat primarul Robert Negoiță într-o vizită pe noua arteră.

Investiția pentru realizarea șoselei a fost asumată în egală parte de edilii sectoarelor 3 și 4, iar exproprierile pentru extinderea  șoselei au fost plătite de Municipalitatea Bucureștiului. Surprinzător este faptul că edilul șef al Bucureștiului, Nicușor Dan dezvăluia în martie 2023 că șoseaua va avea trei benzi pe sens și că se vor achita proprietarilor terenurilor afectate de modernizare

„10,3 milioane lei vor ajunge la dispoziția celor 16 proprietari ai imobilelor situate pe strada Iuliu Hațieganu, acolo unde au fost fost necesare exproprierile pentru lărgirea șoselei la trei benzi”, a scris Nicușor Dan pe Facebook conform adevarul.ro. Între timp, din motive neelucidate public, numărul de benzi al șoselei s-a micșorat și a apărut un scuar.

Doctorul Iuliu Hațieganu
Doctorul Iuliu Hațieganu a fost primul decan al Facultății de Medicină din Cluj. Foto: egco.ro

Iuliu Hațieganu, doctorul care l-a înfruntat pe Stalin

Iuliu Hațieganu s-a născut în anul 1885, în familia unui preot greco-catolic. Erau patru frați, dintre care doi au ajuns personalități de prim-rang ale Regatului României. Iuliu Hațieganu a fost trimis să studieze la Gimnaziul Superior din Blaj, acolo unde a devenit coleg și prieten cu viitorul cardinal Iuliu Hossu.

A renunțat la posibilitatea de a deveni preot, pentru că era îndrăgostit de știință. A mers la Cluj unde a studiat la Facultatea de Medicină. În 1910, a obținut doctoratul. Iuliu Hațieganu a fost primul decan al Facultății de Medicină de la Cluj și, la 34 de ani, a ținut prima prelegere universitară medicală în limba română din Transilvania. În 1 septembrie 1944, a fost arestat de Gestapo, a fost eliberat în 1945 și a fost ales membru al Academiei Române, însă a intrat în vizorul Securității.

În anul 1952, liderul sovietic Stalin suferea de o boală de inimă și a cerut să fie tratat de cei mai buni medici din lume. Potrivit rfi.ro, ambasadorul sovietic i-a cerut lui Iuliu Hațieganu să îl consulte pe Stalin, dar acesta a refuzat, pentru că fratele său Emil, strălucit avocat transilvănean fusese închis de Securitate

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul Harry Regele Charles Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
batran viata lunga jpg
terorist Turcia jpg
blocuri bucuresti 1024x580 jpg
leonidas jpg
Ducesa de Argyle, Ducesa de Rutland jpg
Clotilde Armand la Parchet  Foto Inquam Photos  George Calin (2) jpg
pizza pixabay jpg
laura crisan jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net