Iurie Darie: actor, soţ şi coleg iubit. Momente speciale cu marele artist

Ultima actualizare:

    Iurie Darie a debutat în  cinematografie în 1953. De-a  lungul timpului, a interpretat  roluri memorabile în peste 40  de producţii cinematografice
Iurie Darie a debutat în cinematografie în 1953. De-a lungul timpului, a interpretat roluri memorabile în peste 40 de producţii cinematografice

Unul dintre cei mai renumiţi actori români, Iurie Darie, a decedat vineri, la vârsta de 83 de ani, după o viaţă dedicată teatrului şi filmului.

Pentru apropiaţi, Iurie Darie se numea, simplu, Iura. S-a născut pe 14 martie 1929, în Vadul Roşu din judeţul Soroca, astăzi aflat în Republica Moldova şi a fost absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică (1952). A debutat în anul 1953, în "Nepoţii gornistului", în regia lui Dinu Negreanu, avându-i alături pe Marga Barbu şi pe Liviu Ciulei.

A fost un artist desăvârşit care s-a făcut remarcat prin intermediul unor producţii cinematografice precum: "Răsare soarele" (1954), "Alo? Aţi greşit numărul!" (1958) "Băieţii noştri" (1959), "S-a furat o bombă" (1961), "Vacanţă la mare" (1962), "Dragoste la zero grade" (1964), "Răutăciosul adolescent" (1968), "Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte" (1971), "Fraţii Jderi" (1974), "Muschetarul român" (1975), "Blutsbruder" (1975), "Misterul lui Herodot" (1976), "Drumul oaselor" (1980), "Sing, Cowboy, Sing" (1981), "Ringul" (1985), "O zi la Bucureşti" (1986), "În fiecare zi mi-e dor de tine" (1987), "Zâmbet de soare" (1987), "Oglinda" (1993), "Punctul zero" (1996), "Triunghiul morţii" (1999).

În 1969, regizorul Mircea Drăgan l-a ales pentru a juca în seria "Brigada Diverse", alături de o pleiadă de artişti consacraţi precum Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dem Rădulescu sau Puiu Călinescu.

În teatru, i-a avut ca parteneri pe Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Mircea Albulescu, Dem Rădulescu, Stela Popescu, Vasilica Tastaman, Silviu Stănculescu, Sanda Toma.

În 2009, Iurie Darie a primit premiul pentru excelenţă pentru întreaga carieră la Festivalul Comediei Româneşti. De asemenea, în martie anul acesta, a primit premiul Gopo pentru întreaga carieră.

A fost căsătorit cu actriţa Consuela Roşu cu care are un băiat, Alexandru (Ducu) Darie, născut în 1959.

După moartea prematură a soţiei sale, Iurie Darie s-a îndrăgostit pentru a doua oară de colega sa, Anca Pandrea.

Într-un interviu acordat revistei "Formula As" în anul în care împlinea 70 de ani, Iurie Darie afirmă: "M-am ivit în lume dintr-o mare iubire".

La 70 de ani, Iurie Darie povestea: "Alături de actuala mea soţie, actriţa Anca Pandrea, sunt în stare să o iau de la început. Simt că de aici încolo, îmi pot croi destinul aşa cum doresc!".

Anul acesta, actriţa Anca Pandrea, soţia lui Iurie Darie, declara: "Dacă se întâmplă ceva cu el, îi voi fi alături, oriunde ne duc stelele". Povestea de dragoste dintre cei doi a durat 25 de ani.

În amintirea colegilor săi, Iurie Darie a rămas drept un profesionist desăvârşit, un om care "constituie un exemplu demn de urmat, un model. În acelaşi timp, aşa cum au dispărut în ultimul an foarte mulţi mari actori, pot să vă spun că ei sunt de neînlocuit. Iurie Darie a reprezentat pentru filmul şi teatrul românesc ceea ce mi-aş permite să numesc : tipul ideal de june prim", a declarat Eugen Cristea la România TV.

În cursul unei intervenţii telefonice la Realitatea TV, Rodica Popescu Bitănescu a povestit că, în amintirea sa, Iurie Darie va rămâne: "un bărbat frumos, înalt, cu silueta plăcută, cu ochii calzi, veseli şi buni".

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Charlene și Albert de Monaco GettyImages 2162706103 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
saguna jpg
reumatism jpg
bani euro pixabay jpg
mihaela bilic instagram jpg
brad craciun jpg
dan marin roveolutie webp
spitalul stomatologic jpeg 2 jpeg
Lucrări la Palatul de Justiție din Deva. Secolul al XIX-lea, Foto: arhiva personală dr. Lucian Ștefan
image
actualitate.net
image
actualitate.net