Joaca în curtea școlii, declarată neconstituțională

Ultima actualizare:

În România, este neconstituțional să te joci în curtea școlii, în afara programului. O lege care oferea copiilor dreptul de a avea acces la terenul de sport în afara orelor de program a fost declarată neconstituțională de către CCR.

Copiii nu au voie în curtea școlii în afara orelor de program (Foto: Inquam Photos)
Copiii nu au voie în curtea școlii în afara orelor de program (Foto: Inquam Photos)

„Curtea școlii este locul unde, după ore sau în vacanțe, au crescut generații întregi de copii. Aici am alergat, aici am învățat să batem mingea și tot aici am descoperit foarte multe jocuri. Curtea școlii este locul unde părinții ne lăsau să petrecem ore în șir, știindu-ne în siguranță și aproape de casă. Mulți dintre noi, adulții de azi, am prins aici gustul și pasiunea pentru mișcare și sport. Astăzi, pe terenul de sport din curtea școlii se pune lacătul după program. Nimeni nu mai știe exact când a început asta. Nimeni nu știe de ce. Deși nu există o lege în acest sens, cu timpul, autoritățile locale au decis că un lacăt e mai comod și mai ieftin”, se arată într-un manifest inițiat de deputatul USR Tudor Pop, președintele Comisiei de Tineret și Sport.

CCR a declarat neconstituțională legea care dă dreptul copiilor de a se juca în curtea școlii

Partidul pe care-l reprezintă a înaintat un proiect de lege care deschide curțile școlilor pentru copii și în afara programului, pentru a le oferi șansa de a se juca într-un mediu sigur. Deși proiectul a fost votat de toate partidele, premierul Nicolae Ciucă l-a atacat la CCR. Cu majoritate de voturi, Curtea Constituțională a declarat miercuri neconstituțională Legea pentru modificarea art.6, alin (9) din Legea educației fizice și sportului nr. 69/2000. Deputatul Tudor Pop a anunțat că va redepune proiectul: „De ce ai vrea să vezi în continuare copiii jucându-se printre mașini, în locuri periculoase, nu în spațiile amenajate din școli, care stau închise? Vă rog să semnați manifestul pentru accesul copiilor pe terenurile de sport. Curtea școlii le aparține și după încheierea orelor de școală”, a spus deputatul.

Medic de familie: „Bravo, măi băieți! Mare noroc că nu ați fost copii!”

Și Egri Eduard, medic de familie din Sibiu, a comentat pe pagina sa de Facebook decizia CCR: „Halucinanta Românie! Carevasăzică cel mai sigur loc pentru sport și joacă al copiilor trebuie zăvorât cu lacăte, mai ales acum în condițiile supraaglomerării orașelor, lipsei locurilor de joacă, pericolele generate de șoferi teribiliști, obezității crescute în rândul copiilor prin sedentarism, mâncare nesănătoasă și programe școlare supraîncărcate? Carevasăzică să spunem stop sportului și jocului copiilor, mai ales al celor care nu au posibilități materiale pentru a practica anumite sporturi costisitoare? Bravo măi băieți măi, mare noroc că voi nu ați fost niciodată copii”.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Poți urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Michael Douglas și fiica sa Carys foto Instagram jpg
image
image
image
image
image
image
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Soldat ucrainean cu telefonul în mână FOTO Profimedia
buletin carte de identitate foto mai
image png
anul fara vara jpg
the landlord opened the door with a pending key home selling ideas home mortgage free photo jpg
monezi jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net