Jocurile de noroc sunt o boală psihică gravă
În cele mai multe cazuri, împătimitul de jocuri (sau ludopatul) nici măcar nu realizează că are o problemă. În fapt, acesta este şi motivul pentru care această afecţiune este atât de dificil de tratat şi de vindecat - ludopatul nu cere ajutor de specialitate, pentru că nu consideră că are nevoie de el.
Ludomania este una dintre cele mai grave forme de dependenţă, motiv pentru care i se mai spune şi „narcomanie în formă socială", adaugă specialistul în revista online Psiho Life.
Psihologul Iulia Florea explică: „Jocul de noroc dezvoltă fenomenul de toleranţă, în sensul că apare nevoia de a creşte «doza» pentru a obţine aceeaşi stare de bine, iar încercarea de a stopa jocul atrage efecte fizice şi psihice asemănătoare sevrajului la o substanţă psihoactivă: dificultăţi de concentrare, iratibilitate, nelinişte, anxietate sau dispoziţie depresivă".
În Occident, ludomania este recunoscută ca o afecţiune gravă, cu efecte potenţial dramatice. În consecinţă, există mai multe organizaţii de genul „jucătorii anonimi" unde persoanele dependente pot beneficia de terapie. În România, din păcate, nu există aşa ceva.