Joi a fost liberat, sâmbătă, încătuşat
Nu-i prieşte “afară”! Vasile Murariu (35 de ani), din comuna suceveană Zamostea, şi-a petrecut ultimii ani în Penitenciarul Iaşi, după ce a fost condamnat la şase ani şi nouă luni de închisoare pentru vătămare corporală gravă.
Tânărul a ieşit din spatele gratiilor joi, 19 octombrie 2017. Nu s-a bucurat mult de libertate, fiindcă a fost reţinut de poliţişti pentru 24 de ore. După intrarea în vigoare a legii privind recursul compensatoriu privind eliberările din penitenciare, mai mulţi deţinuţi au fost eliberaţi. Printre beneficiari s-a numărat şi Murariu (35 de ani), care are un cazier bogat - mai multe condamnări pentru furt calificat şi tâlhărie, scrie adevarul.ro.
După liberare, individul a venit la Zamostea, a băut împreună cu fratele său şi s-a urcat fără permis la volanul unui BMW, pe care l-a condus pe uliţele din sat. În seara de 20 octombrie, la ora 22.30, poliţiştii suceveni au primit un apel prin 112, fiind anunţaţi că o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice conduce un autoturism în Zamostea. Agenţii au început să patruleze pe uliţe şi au observat că fraţii Vasile şi Florin Murariu consumă băuturi alcoolice pe terasa unui bar. Poliţiştii au organizat o pândă, iar după câteva zeci de minute, în jurul orei 01.00, Vasile Murariu s-a urcat la volanul BMW-ului şi l-a condus până în apropierea pieţei din Zamostea. În momentul în care a observat că este urmărit de oamenii legii, acesta a abandonat vehiculul, a intrat în curtea unui cetăţean, a sărit un gard, după care a rupt-o la fugă pe câmpurile din zonă. Murariu a fost prins însă în scurt timp de poliţişti şi a fost încătuşat. Poliţiştii au constatat că fostul deţinut nu are permis de conducere. El a fost dus ulterior la spital, unde a refuzat să-i fie recoltate probe biologice de sânge pentru stabilirea cu exactitate a alcoolemiei. Vasile Murariu a fost reţinut pentru 24 de ore, pentru „conducerea unui vehicul fără permis de conducere” şi „refuzul sau sustragerea de la prelevarea mostrelor biologice”. După expirarea ordonanţei de reţinere, acesta a fost pus în libertate sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, cu interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu.
Ce spune legea recursului compensatoriu
Legea 169/2017, privind recursul compensatoriu, prevede că pentru fiecare 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare, un deţinut va beneficia de şase zile considerate efectuate. Conform legii, condiţiile necorespunzătoare se referă la cazarea într-un spaţiu mai mic sau egal cu patru metri pătraţi pentru fiecare deţinut. Perioada pentru care se acordă zile considerate ca executate în compensarea cazării în condiţii necorespunzătoare se calculează începând cu 24 iulie 2012.