Jos pălăria în fața lor! Acești oameni au curajul să-și schimbe meseria la 50 de ani

Ultima actualizare:

    Românii se pot specializa într-o meserie chiar și după 50 de ani. Foto: Florin Șuler
Românii se pot specializa într-o meserie chiar și după 50 de ani. Foto: Florin Șuler

S-au specializat în comunism, iar calificarea lor a ajuns ca alimentele cu termen de valabilitate redus. Au meserii pe cale de dispariție sau care au fost scoase de tot din nomenclator. Unii și-au dat seama abia acum că-și pot depăși condiția și că au dreptul la un trai mai bun. Haideți să facem cunoștință cu oamenii care au curajul să-și schimbe meseria, deși au peste 50 de ani!

Cei mai mulți patroni din România caută să angajeze tineri. Pentru antreprenori, angajatul ideal e o fire energică, un tânăr abia ieșit de pe băncile școlii, dar cu ceva experiență realizată pe perioada cursurilor. Ca să aibă succes la angajare, trebuie să fie fără obligații, dispus să lucreze peste program și să respecte ierarhia dintr-o companie. Limbile străine și deschiderea față de noile tehnologii sunt un avantaj care e punctat suplimentar. Vestea proastă pentru patroni e că cei care îndeplinesc aceste cerințe au aplicat deja pentru un job în afara țării sau se gândesc serios să o facă. Deși nu-i vede nimeni, românii care s-au specializat în comunism în meserii care sunt pe cale de dispariție pot face față cu brio cerințelor actuale.

Chiar dacă au ajuns la 50 de ani, unii dintre ei au decis să facă o schimbare majoră în viața lor: să învețe o altă meserie, mult mai actuală, care să le aducă un venit decent. Și nu sunt singuri pe acest drum. Autoritățile locale le-au întins o mână celor care au decis să se reorienteze profesional. Primăria Sectorului 6, spre exemplu, are un program care se derulează în această această perioadă, prin care finanțează cursurile de formare profesională a persoanelor vulnerabile, aflate în șomaj sau de etnie romă, care au dificultăți în obținerea unui loc de muncă. Aici l-am cunoscut pe Aurel Busuioc, un bucureștean de 57 de ani, care în acest moment practică o meserie pe cale de dispariție. E croitor de când se știe și vrea să-și schimbe jobul , fiindcă oamenii nu-și mai croiesc costume ca pe vremuri și vin foarte rar la retuș. Crede cu tărie că un om poate să facă orice, când vrea.


    Aurel Busuioc nu se sperie de provocările noii meserii. Foto: Florin Șuler
Aurel Busuioc nu se sperie de provocările noii meserii. Foto: Florin Șuler

„Îmi caut o meserie de actualitate, fiindcă croitoria nu mai are viitor. Lumea își cumpără haine din magazin și le aruncă atunci când se rup sau nu mai sunt la modă. Nu voi renunța la croitorie, dar o voi pune pe locul doi, dacă voi reuși în noua meserie”, ne spune Aurel Busuioc, care are deja o idee de afacere, unică în București. „Când vine cineva la mine la croitorie, o să-i ofer și servicii de frizerie. Asta plănuiesc să fac, să-mi dotez atelierul cu un scaun de frizer”.

Omul zice că vecinii lui abia așteaptă se se reprofileze și i-au promis că vor deveni clienții lui. Numai să obțină patalamaua de frizer. Cursul de orientare profesională durează circa două luni și include o parte teoretică și mai multe sesiuni practice. Pregătirea a finanțată de Primăria Sectorului 6, care colaborează cu centrul de formare profesională Athena din Capitală. După această perioadă, cursanții pot reveni pentru perfecționare. Aurel Busuioc speră să prindă meșteșugul scurtării părului din prima încercare.

Lângă el găsim alt Busuioc. Virgiliu Busuioc, care e fratele lui Aurel. Are 55 de ani și în acest moment e șomer. Nevoia de bani și de un trai decent l-a împins să-și caute de muncă. Fiindcă nu a găsit ceva care să-i fie pe plac a primit cu bucurie vestea că primăria organizează cursuri de reorientare profesională. Așa că s-a prezentat la ore, cu gândul să-și schimbe complet meseria.

„Toată viața mea am făcut șoferie și nu mai am răbdarea necesară să continuu. Traficul din București m-a măcinat ani de-a rândul, am devenit foarte irascibil. Simt nevoia să fac ceva care mă liniștește și mi-a plăcut întotdeauna această meserie”, ne-a spus Virgiliu Busuioc, în timp ce repeta tehnicile de mânuire a foarfecii.


    Virgiliu Busuioc (stânga) e șomer acum, dar a lucrat toată viața ca șofer. Foto: Florin Șuler
Virgiliu Busuioc (stânga) e șomer acum, dar a lucrat toată viața ca șofer. Foto: Florin Șuler

Elena Gilică (48 de ani) vrea mai mult de la viață. Lucrează de 27 de ani la Teatrul Național, ca îngrijitoare, și meseria de frizer îi face cu ochiul. „Cred că mediul e mult mai plăcut, lucrezi cu oameni cu care poți să comunici în permanență. E o meserie curată și nu necesită un efort fizic extraordinar. Din ce am văzut până acum, la partea teoretică, nu e o meserie grea. Îmi place ceea ce vreau să fac în viitor și cred că acest lucru mă va ajuta să mă perfecționez mai repede”, e de părere Elena Gilică.


    Elena Gilică speră să reușească în noua meserie. Foto: Florin Șuler
Elena Gilică speră să reușească în noua meserie. Foto: Florin Șuler

Femeia știe pe cine își va exersa mâna la început. „Prima dată o să-mi tund băiatul și soțul, apoi o să exersez pe noră. Dacă e să greșesc ceva să sufere ei, nu clienții”, spune, amuzată, Elena.

Și tinerii vor să fie frizeri

Nicolae Ioniță (28 de ani) vrea o carieră în frizerie. Are deja un job, dar nu-l mulțumește pe deplin. „Lucrez deja în domeniul vestimentar, ca agent de vânzări, și m-am hotărât să fac o schimbare în viața mea, să mă reprofilez, să văd dacă mă descurc în acest domeniu. M-am gândit și la banii pe care i-aș putea câștiga din această meserie, dar intenționez să fac totul cu pasiune. E o meserie curată, elegantă și acest lucru mă reprezintă. ”, ne-a spus Nicolae Ioniță.


    Nicoale Ioniță primește lecții prețioase de la formatoarea Roxana Rîcu. Foto: Florin Șuler
Nicoale Ioniță primește lecții prețioase de la formatoarea Roxana Rîcu. Foto: Florin Șuler

Maria Cismaru (19 ani) este proaspătă absolventă a Colegiului Tehnic de Arhitectură și Lucrări Publice „Ion Socolescu”. Imediat după liceu și-a dat seama că nu are chemare pentru arhitectură și construcții. S-a înscris la cursul de frizerie pentru a-și folosi imaginația în crearea de coafuri ieșite din comun.

„Mi-a plăcut dintotdeauna să lucrez cu părul. E o meserie frumoasă, care nu o să moară niciodată. Tot timpul ai ceva de învățat. Cred că e și suficient de bănoasă și te poți întreține din câștigurile pe care le ai într-o lună”, ne-a spus Maria.


    Maria abia a început cursul de frizerie, dar se descurcă bine cu foarfeca. Foto: Florin Șuler
Maria abia a început cursul de frizerie, dar se descurcă bine cu foarfeca. Foto: Florin Șuler

Care e cheia succesului în această meserie

Partea de teorie a cursului de frizer durează două săptămâni. În acest timp, cursanții se acomodează cu termenii din domeniu și cu instrumentele. După aceea vor face o sesiune de practică pe păpuși, nu pe oameni, pentru a-și exersa mâna. Apoi vor începe să se tundă între ei. Partea asta e extrem de distractivă. În final își pot aduce și clienți pe care să-i tundă. Dar care e diferența dintre un frizer bun și unul mediocru?

„Pentru a reuși într-o astfel de meserie trebuie mai întâi să-ți dorești să excelezi. Secretul este să te perfecționezi în permanență. Cei care se limitează la un curs vor rămâne la un stadiu scăzut de performanță, cei care se perfecționează vor evolua. Trebuie să meargă la seminarii, la demonstrații de tuns, trebuie să citească tot ce e nou în acest domeniu. Dacă merg și la cursuri în afara țării e mai bine”, ne spune Roxana Rîcu, care îi formează pe cei care vor să devină frizeri.

Primăria Sectorului 6 organizează cursuri de pregătire și reorientare profesională pentru meseriile de frizer, florar-decorator și operator introducere, validare și prelucrare date. Peste 130 de persoane din regiunea București-Ilfov vor fi calificate pentru o piață a muncii aflată în continuă schimbare, în cadrul proiectului „Europa inclusivă – inițiative regionale sustenabile”. În cadrul proiectului se asigură și decontarea costurilor de transport, în limita sumei de 50 de lei lunar. Cei interesați de aceste cursuri gratuite pot suna la numărul 021/410.30.20 (int. 326) sau la numărul de mobil 0726.727.209 (Nadia Stroia).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Charlene si Albert de Monaco Facebook2 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
saguna jpg
reumatism jpg
bani euro pixabay jpg
mihaela bilic instagram jpg
brad craciun jpg
dan marin roveolutie webp
spitalul stomatologic jpeg 2 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net