Judecătorii vor să-l lase lefter pe Oprescu. Ce ascundea în casă
Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti vor să-l lase pe Sorin Oprescu fără bani și fără afacerile de familie în care este implicat. Ei le-au recomandat celor de la DNA să pună sechestru total pe averea primarului suspendat al Capitalei.
Măsura are drept scop verificarea tuturor firmelor în care acesta ar putea fi implicat şi a conturilor lui, pentru a se stabili dacă au fost folosite ca paravan pentru spălarea banilor proveniţi din mită.
În motivarea hotărârii prin care se menţine măsura arestului preventiv împotriva lui Sorin Oprescu se arată că instanţa recomandă luarea de măsuri pentru indisponibilizarea bunurilor primarului general, "inclusiv asupra activelor și părților sociale ale societăților Medical PRESTIGE SRL, Anais Center, Academica, stabilirea beneficiarilor reali ai acestor societăți, precum și a celorlalte persoane implicate în circuitul infracțional".
Motivul solicitării judecătorilor este acela că Oprescu nu ar fi reuşit să-i convingă că nu ar fi familiarizat cu "tehnici de disimulare a banilor provenind din derularea unor afaceri din fondurile publice".
Instanţa a considerat neconvingătoare declaraţia lui Sorin Oprescu privind faptul că nu ar cunoaşte cine controlează un off-shore din Cipru, Laramed, care apare ca acţionar majoritar, cu 70% din acţiuni, în companiile medicale deţinute de fiul său, Mircea Oprescu, "deși a fost acționar în această societate alături de fratele sau, mama asociatului Galea, în vârstă de 69 de ani, și de fiul său.
Judecătorii mai arată și că, pe de o parte Sorin Oprescu a declarat că și-a cesionat părțile sociale de la clinicile medicale, dar pe de altă parte că nu știe cui, nu deține documente în acest sens și nu există dovezi că ar fi încasat sumele de bani aferente acțiunilor.
Magistrații menționează și că există numeroase contradicții în acest sens între declarațiile de avere și interese depuse de Sorin Oprescu și ceea ce a susținut în fața magistraților.
71.000 de lei, ascunși în saci
În plus, în locuința lui Oprescu anchetatorii au găsit doi saci de pânză cu 71.000 de lei, despre care primarul suspendat a spus că nu știe cum au apărut acolo, după care s-a răzgândit și a zis că erau economiile din pensie ale tatălui său mort, strânse în zece ani. Anchetatorii pun la îndoială această afirmaţie, deoarece nu au fost descoperite bancnote ROL, toate fiind emise după 2005, când a avut loc denominarea leului.
Procurorii spun că arestarea preventivă a lui Sorin Oprescu este necesară pentru ca acesta să nu intervină în anchetă și să ascundă probe.