Jurnal de front pandemic. ”Din 17 august, reanimarea este plină cu critici Covid, mutația Delta”
Jurnal de front pandemic! Așa a intitulat postarea medicul anestezist Elena Copaciu. Secția ATI de la Spitalul Universitar de Urgență București, pe care aceasta o conduce, este plină, iar poveștile pacienților sunt cutremurătoare.
Medicii se simt ca și cum s-ar afla pe front. Spitalele Covid și secțiile de ATI s-au transformat în adevărate câmpuri de bătălie și se luptă până la epuizare pentru viețile oamenilor.
Fiecare pacient are povestea lui. Unul este tânăr, altul trecut de vârsta a treia și se chinuie să rămână în viață. Majoritatea sunt nevaccinați!
”68 de ani, singură, nevaccinată, cu simptome Covid de o săptămână, adusă de la sute de kilometri distanță pentru internare de doi preoți din parohia sa! Direct la critici! 42 de ani, bărbat, nevaccinat, miocardită virală Covid-19. Stare critică. Pacient în jur de 70 de ani, adus cu forța de familie la camera de gardă, simptomatic de multe zile, saturație în oxigen a sângelui- 60%!!... admis direct în terapie intensivă! 4 pacienți de diverse vârste internați simultan cu fenomene de miocardită virală asociată pneumoniei Covid-19 cu mutația Delta. Teolog, peste 50 de ani, cu comorbidități, nevaccinat, externat după cam 5 săptămâni, 4 în terapie intensivă. Colegii săi de salon au fost mai puțin norocoși! Tineri cu sau fără comorbidități, nu cred în virus și nici în vaccin, chiar cu măști de CPAP sunt foarte conectați la mediul lor profesional și rămân așa până suntem nevoiți să îi sedăm și aplicăm metode invazive pentru a menține oxigenarea la un nivel care să nu afecteze funcționarea organelor interne! Din 17 august reanimarea noastră e plină cu critici Covid, mutația Delta”, povestește medicul Elena Copaciu, șeful Clinicii Anestezie Terapie Intensivă, de la Spitalul Universitar de Urgență București.
Spitalul Universitar, pregătit pentru triplarea numărului de paturi, la ATI
Aceasta spune că au dublat capacitatea de admisie, cu eforturi uriașe și se pregătesc de triplare.
”Dar nu așa se face medicina acestui secol în Europa! E vremea să înțelegem exigențe de sănătate publică și să decidem noim ca societate, ce dorim de fapt? Care ne sunt prioritățile! Cred că noi ca popor nu am înțeles ce importantă e sănătatea! Când ești sănătos poți să îți urmezi toate visurile! Fără sănătate e mult, mult mai greu”, a mai spus Copaciu.
Ieri, 6 octombrie, s-au înregistrat 14.744 de noi cazuri de infectare cu Covid-19. Tot ieri au fost raportați către INSP 331 de morți, dintre 177 sunt bărbați.