La ce număr de infectări zilnice am putea ajunge de sărbători. Calculele cercetătorului Octavian Jurma
De trei săptămâni, numărul imbolnăvirilor zilnice de COVID-19 trece de 10.000 de cazuri, avem sute de decese la fiecare 24 de ore, iar numărul pacienților aflați în stare gravă crește cu fiecare oră. România nu mai are locuri la ATI iar, în momentul în care se eliberează vreun pat, de regulă prin deces, acesta este ocupat imediat de un alt bolnav a cărui intubarea este, probabil, ultima șansă la viață.
Cu toate acestea, specialiștii vin și cu vești optimiste. Astfel, în luna noiembrie ar urma să vedem o scădere în intensitate a valului 4, iar acest lucru se va vedea în numărul mai mic de infectări zilnice, însă încă prea mare pentru ca sistemul medical românesc să se relaxeze.
Octavian Jurma: ”În noiembrie, probabil, vom avea o fază descendentă a numărului de cazuri”
Cercetătorul Octavian Jurma a explicat pentru Ziare.com că, în funcție de viteza scăderii numărului de cazuri zilnice se poate face un scenariu pentru perioada următoare.
”În luna noiembrie este aproape sigur că o să vedem o scădere a numărului de cazuri legitimă. Poate platoul acesta este un pic presat, însă este și ceva adevărat. Pandemia a început să scadă în intensitate. Într-adevăr, creșterea de 25% este mare, însă ne putem aștepta la un platou în următoarele două săptămâni. În noiembrie, probabil, vom avea o fază descendentă a numărului de cazuri.
Cât de repede scădem este foarte important, pentru că fiecare săptămână în care stăm la peste 10.000 de cazuri înseamnă un număr uriaș de morți pentru că oamenii nu au acces la chestiuni elementare”, a explicat Octavian Jurma.
Vor fi mai multe decese
Însă, din păcate, chiar dacă numărul infectărilor scade, faptul că avem tot mai mulți pacienți în stare gravă va duce la creșterea numărului de decese.
”Se va mai întâmpla un lucru care va accentua tragedia care urmează. Va crește numărul de decese. Medicii sunt tot mai obosiți și vor începe să cedeze. Pe lângă cedarea instalațiilor de oxigen, medicamentele pe care le primim se vor consuma foarte rapid. Din acest motiv, este posibil ca în următoarele două săptămâni să avem o creștere accentuată a curbei tragediilor, ca să spunem așa”, a comentat cercetătorul.
De sărbători am putea avea 4.000 de cazuri zilnice
Dr. Octavian Jurma a mai spus că pentru luna decembrie se întrevede o scădere mai accelerată a numărului de cazuri și a celui de internări, iar situația să se îmbunătățească. ”Astfel că sărbătorile, de bine de rău, vor fi un pic mai ”luminoase”. Dar aceasta este doar o supoziție teoretică”. Pentru că, potrivit expertului, o plafonare a unui platou prea lent descendent poate să ducă la un număr mare de cazuri ”iar la noi aceasta înseamnă peste 6.000 de cazuri zilnice, care este pragul la care se saturează numărul de paturi alocate COVID”.
Conform calculelor dr. Octavian Jurma, dacă săptămâna aceasta vom avea un vârf, urmat de o scădere astfel încât să putem coborî sub 6.000 de cazuri la muijlocul lunii noiembrie, ”asta înseamnă că la aproximativ două săptămâni după, vom asista la o scădere reală și la o ușurare a presiunii de pe spitale. Vom reveni la o presiune suportabilă a presiunii COVID în România, iar atunci, pe la mijlocul lunii decembrie, vom avea un număr mare, din păcate, însă pentru noi, un număr de 4.000 de cazuri pe zi este un motiv de sărbătoare”.
Citește și:Octavian Jurma, mesaj pentru cei care refuză vaccinarea
Medicul Octavian Jurma: «Epidemia este cu două săptămâni înaintea măsurilor»