Lacrimi şi durere la un an de la incendiul din Colectiv

Ultima actualizare:

    La un an de la tragedia  Colectiv, rudele  tinerilor care au pierit  în incendiu şi în  spitale au plâns din nouFotografii: Florin Şuler/inquam photos/mediafax
La un an de la tragedia Colectiv, rudele tinerilor care au pierit în incendiu şi în spitale au plâns din nouFotografii: Florin Şuler/inquam photos/mediafax

S-a săvârşit! Anul negru, cel mai cumplit din viaţa celor care şi-au îngropat copiii. Românii au plâns din nou alături de semenii lor greu încercaţi de tragedia care a îndoliat toată ţara. La un an de la incendiul din Colectiv, părinţii fără de copii vor răspunsuri, vor pedepse pentru vinovaţi. Şi să ne amintim mereu. Cum au trăit, nu cum au murit cei pe care-i plângem acum.

Când scrii despre Colectiv e imposibil să nu-ţi îngheţe degetele pe tastatură. Printre cei care vor citi aceste rânduri se vor afla, negreşit, şi unii dintre cei care au pierdut totul la 30 octombrie 2015. Părinţi care şi-au privit copiii alunecând în mormânt. Cu siguranţă că unii dintre ei şi-ar fi dorit să fie în locul meu. Să scrie despre experienţa nefastă a celorlalţi, dar să-şi sărute în continuare copiii pe frunte. La un an de la dispariţia chinuitoare a celor 64, aceşti oameni vor răspunsuri. Vor ca vinovaţii să plătească. Dar mai vor ceva. Ca noi să ne amintim cât de frumos au trăit, nu în ce condiţii groaznice au murit.


    La un an de la tragedia  Colectiv, rudele  tinerilor care au pierit  în incendiu şi în  spitale au plâns din nou
La un an de la tragedia Colectiv, rudele tinerilor care au pierit în incendiu şi în spitale au plâns din nou

“În acest an am simţit că sufletul meu a fost ars cu acid sulfuric. Nu mai simt nimic acum. Cu toate că în jurul meu se petrec lucruri frumoase, nu pot să mă bucur de nimic. Nici măcar de realizările fiicei noastre. Sunt dezamăgit de tot ce se întâmplă în jur, de modul în care acţionează autorităţile din punct de vedere juridic în rezolvarea acestui caz. Sunt dezamăgit că nu se recunosc greşelile care s-au făcut atunci şi că nu există un plan pentru a fi pregătiţi pentru astfel de situaţii”, ne-a spus Laurenţiu Istrate, tatăl lui Bogdan, un tânăr de 22 de ani care spera, ca noi toţi, să-şi vadă propriii copii crescând. A excelat la şcoală şi visa să facă o carieră în cibernetică. Zborul lui s-a frânt, însă, la Spitalul „Bagdasar Arseni”, într-o secţie improvizată pentru tratarea arşilor de la Colectiv. A fost a 54-a victimă. Şi eu am scris despre ea. Acum scriu despre suferinţa acestui tată, deşi n-am habar cât i-a ros sufletul în aceste cumplite 12 luni.


    Lacrimile din sufletul părinților  nu vor putea fi șterse niciodată
Lacrimile din sufletul părinților nu vor putea fi șterse niciodată


    Fiecare zi e un  coșmar pentru  o mamă care și-a  îngropat copilulFoto: Mediafax
Fiecare zi e un coșmar pentru o mamă care și-a îngropat copilulFoto: Mediafax


    Rudele celor  dispăruți caută  de un an alinare
Rudele celor dispăruți caută de un an alinare

“Eu, la 50 de ani, a trebuit să fac un monument pentru fiul meu de 22 de ani. Cam astfel a fost viaţa mea în acest an. Vreau să-mi amintesc cum a trăit, nu cum a murit”, îmi spune alt tată, care îşi ascunde cu greu lacrimile. Eugen Iancu nu-l va uita niciodată pe fiul lui, Alex, care a dat un sens vieţii lui. Băiatul, în vârstă de 22 de ani, nu a murit în incendiu. El a ieşit din club pe picioarele lui şi a fost transportat la spital cu maşina unor prieteni. Cu toate acestea şi-a dat duhul într-o unitate medicală din România din cauza rănilor infectate. Fondatorul Asociaţiei Colectic GTG 3010 e sigur că fiul său a căpătat aripi de înger şi ne priveşte pe toţi din cer. “Noi ne comemoram morţii la fiecare lună şi întotdeauna când ne întâlneam ne spuneam că fiii şi fiicele noastre sunt îngeri, că sunt printre stele. Iată că artistul s-a gândit la asta, nu i-a cerut nimeni să facă un înger, ci s-a gândit la ceva frumos şi înălţător”, ne-a spus Eugen Iancu.


    Eugen Iancu vrea ca  vinovații să plătească
Eugen Iancu vrea ca vinovații să plătească


    Rudele celor  dispăruți caută  de un an alinare
Rudele celor dispăruți caută de un an alinare

«Avem datoria să nu uităm»


    Principesa Margareta
Principesa Margareta

Principesa Margareta, custodele Coroanei române, a transmis familiilor îndoliate un mesaj de solidaritate din partea întregii Familii Regale. „În urmă cu un an, întreaga societate era îndurerată de tragedia provocată de incendiul de la Clubul Colectiv, din Capitală. Compasiunea şi gândurile Familiei Regale s-au îndreptat atunci către familiile îndoliate şi către cei care luptau, cu mult curaj, să trăiască. A trecut un an de la acest moment tragic, dar comuniunea sufletească şi cea de conştiinţă trebuie să rămână neatinse. Să ne aducem aminte astăzi de victimele incendiului şi să le păstrăm vie memoria!”

Președintele Klaus Iohannis a depus duminică o coroană de flori în fața localului de tristă amintire.  “Avem datoria să nu lăsăm să se uite această tragedie. Avem datoria să o comemorăm, să nu-i uităm niciodată pe cei care, nevinovaţi, au murit aici în Colectiv. Dar, în acelaşi timp, avem datoria să facem tot ce putem pentru cei care au fost aici şi au supravieţuit. Sunt răniţi, sunt 128 de oameni care au nevoie nu doar de compasiune, au nevoie de tratament, au nevoie de consiliere, au nevoie de empatie şi suntem datori să ne ocupăm de aceste lucruri”, a declarat Klaus Iohannis.


    Președintele Klaus Iohannis
Președintele Klaus Iohannis

Laurențiu Istrate, tatăl lui Bogdan Istrate, consideră că memoria celor dispăruți va fi veșnic păstrată grație monumentului care a fost inaugurat ieri. „E un mod de a ne aminti de ei, de a ne aminti de tragedia care a fost aici, de a le spune celor care nu au fost implicați în această tragedie faptul că într-o țară în care nu sunt respectate legile, în care incompetența și ignoranța domnesc, se poate ajunge la astfel de tragedii”, ne-a spus Laurențiu Istrate.


    Laurențiu Istrate
Laurențiu Istrate

Colectiv, filmul unei tragedii de proporții

simeon stalpnicul png
  • Pe 30 octombrie 2015, circa 400 de tineri se aflau în club pentru a asita la concertul de lansare a noului album al trupei Goodbye to Gravity.
  • La ora 22.32 a fost înregitrat primul apel la 112. Acesta anunța o tragedie de proporții, cauzată de aprinderea tavanului și a stâlpilor de susținere îmbrăcați în burete. Dispecera nu era convinsă de amploarea evenimentului. Primii salvatori care au ajuns la club au fost șocați de numărul răniților.
  • 26 de persoane au fost scoase decedate din club sau și-au pierdut viața în primele ore. În final, 64 de persoane au decedat și alte 170 au fost rănite.
  • Zeci de persoane cu arsuri grave au fost transportate în clinici și spitale din Europa șicol Israel, însă pentru cei mai mulți dintre răniți a fost prea târziu.
  • Nenorocirea a scos zeci de mii de oameni în stradă pentru a protesta față de modul în care s-a intervenit la Colectiv. Românii au cerut socoteală autorităților medicale fiindcă nu au recunoscut că sunt depășite de situație și pentru întârzierea cu care s-a efectuat transferul pacienților.
  • La 4 noiembrie 2015 premierul Victor Ponta își anunță demisia, sub presiunea străzii. Cabinetul său își pierde mandatul, ca urmare a protestelor iscate în cazul Colectiv. În aceeași zi demisionează și primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.
  • În aprilie 2016, patronii Clubului Colectiv sunt trimiși în judecată pentru ucidere din culpă în formă agravantă. Aceeași soartă au avut-o și reprezentanții firmei care s-au ocupat de spectacolul pirotehnic din noaptea aceea.
  • Octombrie 2016. Cei doi angajați ai ISU, Antonia Radu și George Petrică Matei, au fost trimiși în judecată fiindcă nu au întocmit nici un document în urma controalelor efectuate în clubul Colectiv.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net