Lecții despre droguri date copiilor de grădiniță și școală primară

Ultima actualizare:

    Proiectul antidrog ”Cum să creștem sănătoși” a fost implementat și la Grădinița 2, din Târgoviște Foto: Arhiepiscopia Târgoviştei
Proiectul antidrog ”Cum să creștem sănătoși” a fost implementat și la Grădinița 2, din Târgoviște Foto: Arhiepiscopia Târgoviştei

Discuțiile despre droguri au coborât până vârsta copiilor mici. Specialiștii antidrog au anunțat că demarează în grădinițele și școlile primare proiecte de prevenire.

”Cum să creștem sănătoși” și ”ABC-ul emoțiilor”. Așa se numesc cele două proiecte gândite pentru copii între 3 și 8 ani, de către angajații Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA). Mai exact, grupul țintă sunte preșcolarii, dar și elevii din clasele pregătitoare, I-a şi a II-a.

Două proiecte antidrog destinate copiilor mici

”Cum să creștem sănătoși” presupune formarea deprinderilor de viaţă sănătoasă în rândul copiilor de vârstă preşcolară şi şcolară mică (clasa pregătitoare), punând accent pe importanţa adoptării unui stil de viaţă sănătos (alimentaţie, igienă, mişcare), a comportamentelor sănătoase (fum de ţigară, alcool şi medicamente fără prescripţie medicală), precum şi a modalităţilor de rezolvare fără violenţă a conflictelor şi de luare a deciziilor. ”Proiectul cuprinde şapte activităţi concepute în concordanţă cu nivelul de dezvoltare socio-emoţională al copiilor de vârstă preşcolară şi şcolară mică, astfel încât să fie atractive şi uşor de înţeles.

Copiii vor învăţa, prin joc, şi activităţi practice (desenat, decupat, scenete etc.), care sunt comportamentele ce îi vor ajuta să se dezvolte sănătos şi cum să se ferească de pericole”, explică reprezentanții ANA.

Copiii învață despre prevenirea consumului de droguri prin joc

”ABC-ul emoțiilor” se adresează elevilor din clasele I-a şi a II-a și este un proiect de formare şi consolidare a abilităţilor emoţionale cu rol de factori de protecţie în prevenirea consumului de droguri.

Pune accent pe conştientizarea de sine, pe abilităţile de comunicare asertivă, pe gestionarea emoţiilor neplăcute, pe abilitatea de a face faţă presiunii grupului şi de adoptare a deciziilor pentru o dezvoltare sănătoasă.

Prin derularea acestor proiecte la nivel naţional şi în anul şcolar 2019-2020, specialiştii ANA vor urmări prevenirea comportamentelor cu risc pentru sănătate, pentru cel puţin 28.200 de copii cu vârsta între 5 şi 8 ani (preşcolari de grupă mare şi şcolari din clasele pregătitoare, I şi a II-a), creşterea nivelului de informare, educare şi conştientizare a unui număr de 56.400 de părinţi referitor la importanţa factorilor de risc şi de protecţie familiali legaţi de consumul de droguri, precum şi formarea a 1.410 cadre didactice, în vederea implementării proiectului.

De ce sunt importante proiectele antidrog în grădințe

În perioada educaţiei timpurii, educaţia pentru sănătate reprezintă una din principalele căi de promovare a cunoştinţelor privind diferite aspecte ale sănătăţii şi, totodată, de formare a atitudinilor si deprinderilor specifice unui stil de viaţă sănătos.

La vârsta preşcolară şi şcolară mică copiii deprind comportamente prin observarea şi imitarea adulţilor şi îşi formează reprezentarea stării de sănătate şi de boală.

Pentru perioada învăţământului preşcolar şi debutul în învăţământul şcolar, prevenirea consumului de droguri coincide cu acţiuni de promovare a sănătăţii, încurajând copiii să adopte un stil de viaţă sănătos.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
shutterstock 2304929435 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
casatorie shutterstock jpg
Partie de schi inFranța- Les Gets FOTO Shutterstock
moarte  sursa foto   Shutterstock jpg
crin antonescu inquam jpg
Horatiu Potra soseste la sediul IGPR  Foto Inquam Photos Octav Ganea (2) jpg
Taxa pe urina jpg
Reprezentanți ai partidului AUR și simpatizanți ai acestora și ai candidatului independent Călin Georgescu participă la o acțiune de protest cu titlul „Miting pentru democrație“ în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Hot de buzunare jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net