Locul unde a început istoria poporului român, aproape pustiu. Peisajele sunt de o frumusețe ce îți taie răsuflarea

Ultima actualizare:

Țara Hațegului din Hunedoara, bogată în resurse naturale și cu numeroase atracții turistice și istorice, este afectată grav de depopulare. Satele pline de vestigii antice și medievale și monumente istorice sunt populare printre turiști, dar populația lor s-a împuținat.

Țara Hațegului din Hunedoara nu a rezistat fenomenului depopulării / foto: Captură video
Țara Hațegului din Hunedoara nu a rezistat fenomenului depopulării / foto: Captură video

Potrivit datelor din Recensământul din 2021, în comuna Densuș din Hunedoara au mai rămas 1.300 de oameni, cu aproape 20 la sută mai puțini decât în anul 2011. Majoritatea locuitorilor sunt vârstnici și se ocupă cu creșterea animalelor. Alți locuitori mai tineri au construit pensiuni ori case de vacanță pe care le închiriază turiștilor. Deși numărul vizitatorilor este în continuă creștere, numărul sătenilor a scăzut.

„În 2021, am construit împreună cu soția mea o căsuță într-un copac pe un teren moștenit, cu pădure. Apoi am mai amenajat una, tot pentru turiști. Căsuța construită în copac poate aduce omul mai aproape de natură și poate fi o experiență pe care merită să o trăiești, alegând să stai una sau două zile aici. Oferta am publicat-o pe un site, iar circa 70 la sută din oaspeți care ajung aici sunt străini: europeni, dar și turiști din Canada, USA ori China”, spune Robert, un tânăr întreprinzător din satul Peștenița, potrivit adevărul.ro.

Cele șapte sate ale comunei Răchitova din Țara Hațegului numără, împreună, circa 1.100 de locuitori, cu 15 la sută mai puțini față de populația din 2011. Declinul populației a însemnat și sfârșitul unor sate ale comunei. De exemplu, aflat la vreo zece kilometri de centrul comunei Răchitova, Gotești a rămas nelocuit și se numără printre cele câteva sate-fantomă din Munții Poiana Ruscă.

„Parcă timpul s-ar fi oprit în loc”

„Am ajuns cu greu în acest loc părăsit de ani buni, urcând circa două ore pe jos, pe un drum forestier peste care s-au prăbușit zeci de arbori, tăindu-ne calea. Fostul sat era cufundat în tăcere, parcă timpul s-ar fi oprit aici în loc, în urmă cu peste jumătate de secol”, a declarat Lucian Ignat, un fotograf din Hunedoara.

Cele mai multe din casele pitorești ale satului Mesteacăn au rămas pustii. Așezarea din comuna Răchitova a ajuns, de asemenea, mai degrabă un cătun de vacanță. Ulpia Traiana Sarmizegetusa, ruinele orașului întemeiat de împăratul Traian la sfârșitul războaielor daco-romane din vremea sa, este cel mai cunoscut monument istoric din Țara Hațegului.

Populația din Sarmizegetusa a scăzut în ultimele decenii și a ajuns la 1.000 de locuitori, în prezent. Din acest punct de vedere, comunele învecinate stau mai bine, dar și acestea au fost afectate de depopulare.

Comuna Râu de Mori, de la poalele Retezatului, are aproximativ 3.000 de locuitori, în timp ce comuna Sălașu de Sus are peste 2.100 de locuitori. În comuna Totești sunt 1.700 de persoane, în Sântămaria Orlea aproximativ 3.100, în Bretea Română 3.000, iar în General Berthelot circa 800 de locuitori.

Comuna Pui, cu sate cu vedere spre munții Retezat și Șureanu are peste 3.600 de locuitori și este cea mai mare din județul Hunedoara, ca populație. Aproximativ 2.400 de persoane locuiesc în comuna Baru și 1.000 în comuna Bănița. Populația orașului Hațeg, cel mai vizitat de turiști, a scăzut sub 9.000 de locuitori în ultimul deceniu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
wizz air avion la sol
image
image
image
image
image
image
copil telefon jpg
bani pensii pilonul 2 jpeg
hotel belona in 1934 jpg
image png
hemp 8420408 1280 jpg
alimentatie sanatoasa jpeg
nea gica de 102 ani jpg
supermarket 5202138 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net