Cine este românul care trăieşte singur, de 20 de ani, într-un sat din munţi. Mai puțin de 10 persoane locuiesc în acest sat
Un sătean în vârstă de 82 de ani se numără printre puţinii locuitori ai cătunului Stăuini (Hunedoara), o aşezare izolată de munte, traversată doar de un drum forestier. Bătrânul are un aparat de radio, pe care îl foloseşte numai din când în când, pentru a economisi energie electrică, scrie adevarul.ro.
Cinci - şase oameni mai locuiesc în satul Stăuini din Hunedoara, aflat în Munţii Metaliferi, la capătul unui drum forestier care urcă din vecinătatea Cheilor Madei şi a satului Mada, afundându-se apoi în valea adâncă traversată de un pârâiaş. În cea mai îndepărtată casă din cătun locuieşte nea Costică, un vârstnic de 82 de ani, rămas singur de aproape două decenii, după ce soţia sa a murit. El povesteşte că nici în tinereţe n-a dus-o prea bine. „Nu am putut lucra fiindcă m-am îmbolnăvit, s-a îmbolnăvit mama soacră, s-a îmbolnăvit femeia şi, iaca, de 18 ani sunt numai singur. Soţia mi-a murit, copilul este plecat la Sărăcâmb, iar soţia lui - la Deva. Acum am un ajutor de vreo 170 de lei, dar ce să-mi iau de aceşti bani? Abia mai ies din casă”, spune săteanul.
În gospodăria modestă, bătrânul ţine un câine care îi mai alină singurătatea. Are şi un televizor alb-negru şi un aparat de radio, însă televizorul s-a stricat, iar radioul îl mai foloseşte uneori, cu teama că nu-i vor mai ajunge banii să plătească energia electrică, folosită pentru becul din odaie. Un toiag de alun îi este însă mai util, pentru că în urmă cu vreo patru ani a suferit un atac de paralizie care îi îngreunează deplasarea. Bărbatul iese rar din gospodărie şi o face doar pentru a mai privi cerul şi dealurile acoperite de pădure. Nici pe vecinii săi nu-i mai întâlneşte: Fica, o femeie trecută de 90 de ani, rămasă şi ea singură, şi o familie de tineri cu un copil, mutată de la oraş în timpul pandemiei COVID-19.
Gospodăria lui nea Costică se află la capătul satului, ascunsă în pădure, iar drumul forestier până la ea trece pe lângă mai multe locuinţe aflate în ruină. Săteanul povesteşte că, în trecut, erau vreo 40 de familii în sat, iar oamenii cultivau pământul şi creşteau animale. „Au plecat pe rând şi nu s-au mai întors. Am rămas singur”, se plânge localnicul. Acum, Costică se mulţumeşte cu o viaţă asemănătoare celei de pustnic. “Un sac de cartofi mi-a ajuns ca să trăiesc întreaga vară”, încheie el.
Aşezările din Valea Geoagiului s-au depopulat
Din vecinătatea casei lui nea Costică, drumul se afundă în pădure, urcă şi coboară câteva dealuri şi ajunge în Săcărâmb, sat faimos în secolele trecute pentru minele sale de aur. De altfel, pe vremuri, mulţi săteni din Stăuini munceau la minele din Munţii Metaliferi. Satul Stăuini, la fel ca alte aşezări din Văile Geoagiului şi Mureşului, păstrează rămăşiţe după trecerea romanilor prin acest ţinut. Cu timpul, aşezările din Valea Geoagiului s-au depopulat. Mulţi dintre localnicii din Stăuini şi din Mada, satul învecinat, au peste 90 de ani.