Localitatea din România cu cel mai scurt nume. E format doar din 2 litere și are peisaje de vis

România, o țară bogată în istorie și diversitate geografică, găzduiește localități cu denumiri curioase și fascinante. În inima județului Sălaj se ascunde o bijuterie geografică cu cel mai scurt nume din țară - Ip. Această localitate, cu doar două litere, nu doar că deține un record inedit, ci are și o istorie profundă, întretăiată de tragedia unei nopți tulburi.

Comuna IP.
Comuna IP.

Ip: un nume din două litere, o istorie de milenii

Atestată documentar pentru prima dată în 1208 ca "villa Ypu," localitatea Ip a evoluat într-un centru comunal vibrant. Deși poate părea o simplă coincidență lingvistică, numele Ip își are originile în cuvântul grecesc "Hippolytos," semnificând cal și eliberare. Aceasta ar putea să reflecte zona înconjurătoare plină de pășuni și cai.

Tragedia din 1940 și Ip:

image

Ip nu este doar despre geografie și etimologie; este și martorul unei tragedii cumplite petrecute în noaptea de 13 spre 14 septembrie 1940. La câteva zile după Dictatul de la Viena, armata maghiară a masacrat 157 de români într-un act barbar. Evenimentele au fost declanșate de o serie de neînțelegeri și o grenadă aruncată de o localnică către doi militari maghiari, soldați care, fiind băuți, au manevrat greșit armamentul, rezultând în tragedia care avea să urmeze.

Recensământul „porcilor grași” și noaptea groazei:

Pentru a justifica atrocitățile, horthyștii au organizat un recensământ bizar al „porcilor grași,” în realitate un recensământ al familiilor de români. Vremurile tulburi au dus la o selecție nemiloasă în care 157 de români au fost uciși în casele lor. Satul Ip a fost martor la o tragedie de neimaginat, iar o placă comemorativă ridicată în 1984 amintește de fiecare victimă.

Dacă Ip are cel mai scurt nume din România, în lume există localități cu nume formate dintr-o singură literă, cum ar fi Å (râu) din Suedia sau Y (acolo) în Franța. În timp ce Ip rămâne o comoară geografică și culturală, aceasta demonstrează că, într-un spațiu atât de mic, se pot ascunde povești și tragedii care marchează istoria unei comunități și a întregii țări.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
image png
image
image
image
image
image
image
Autobuz STB Facebook Nicușor Dan jpg
Castelul Bran FOTO Shutterstock jpg
Dr  Vlad Ciurea jpeg
crocodil pixabay jpg
2925A0F4 C385 4830 B11E 00CE28E4267F jpeg
Furtuna solara FOTO Shutterstock
mancare de tip fast food jpg
Alegeri FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net