Mai multe ONG-uri au protestat după favorizarea partidului lui Dan Voiculescu

Mai multe organizații civice au contestat aprobarea în comisiile de specialitate ale Parlamentului a unui amendament la Legea bugetului pe 2022 care permite modificarea criteriilor după care se alocă subvențiile pentru partidele politice. Unul dintre aceste partide avantajate este cel al lui Dan Voiculescu.

Protest al unor ONG-uri, după favorizarea partidului lui Dan Voiculescu Foto: news.ro
Protest al unor ONG-uri, după favorizarea partidului lui Dan Voiculescu Foto: news.ro

ONG-urile  și reprezentanți ai societății civile au anunțat că protestează împotriva aprobării în comisiile de specialitate a unui amendament la Legea bugetului pe 2022. Ele au declarat  că această modificare nu este justificată, generează impredictibilitate și criterii arbitrare cu privire la legislația privind finanțarea partidelor politice.

ONG-urile semnatare au solicitate renunțarea la aceste propuneri și aplicarea cu strictețe a principiului finanțării partidelor în funcție de voturile primite de la cetățeni. Ele au propus mai multe măsuri, printre care plafonarea subvențiilor de stat și returnarea banilor nefolosiți la finalul anului.

«Nu mai puțin de de 234 de milioane de lei (47 de milioane de euro) au fost alocați pentru acest capitol, la același nivel cu alocările finale din 2021 (amintim că în anul curent, au fost alocați inițial 160 de milioane de lei, la care s-au adăugat 87 de milioane de lei prin rectificarea bugetară). Partidele politice nici măcar nu reușesc să cheltuiască acești bani sau o fac pentru cheltuieli cu greu de justificat. Mai important, într-un context general de creșteri de prețuri și scăderi ale veniturilor reale, sumele exorbitante alocate partidelor politice sunt o sfidare morală la adresa tuturor cetățenilor», se arată în comunicatul organizațiilor civice semnatare.

Ele au propus plafnarea subvențiilor de la stat, scăderea pragului pentru obținerea de subvenții la nivel local, alocarea de subvenții și unor partide care nu au trecut pragul electoral (dar care au obținut număr reprezentativ de voturi), creșterea ponderii de suvenție acordată pentru rezultatele obținute la alegerile locale, returnarea banilor nefolosiți la finalul anilor.

ONG-urile care protestează sunt: Centrul pentru Studiul Democrației, Centrul pentru Inovare Publică, Expert Forum, Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, ActiveWatch.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Jim Caviezel FOTO Pixshark
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net