Mai sunt câteva zile până la Lăsata Secului și Postul Crăciunului. Ce trebuie să știi despre aceste sărbători
Postul Crăciunului începe luni, 15 noiembrie și se va încheia pe 24 decembrie, așadar va dura 40 de zile. Pe 14 noiembrie va fi Lăsata Secului. Iată ce trebuie să știi despre Postul Crăciunului și Lăsata Secului.
În cele 40 de zile ale postului de Crăciun, enoriașii nu trebuie să consume, carne, brânză și ouă, în timp ce în zilele de luni, miercuri și vineri se consumă mâncare fără ulei și fără vin. În Postul Crăciunului 2021 sunt 16 zile cu dezlegare la pește. Cu o zi înainte de a se intra în Postul Paștelui, se sărbătorește Lăsata Secului.
Ce este bine să faci de Lăsata Secului
Lăsata Secului este ziua în care trebuie să ai masa bogată, să iei masa cu familia și prietenii. Resturile de la masa de Lăsata Secului se strâng într-o față de masă, iar a doua zi trebuie aruncate afară chiar de la prima oră a zilei scriu cei de la stirileprotv.ro. Cel care aruncă resturile de mâncare trebuie să spună și anumite vorbe: ”Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite”. Tot de Lăsata Secului, oamenii care stau la case își ung ușile, ferestrele și porțile cu usturoi pentru a alunga spiritele rele. Iar în unele locuri în seara aceasta se trag focuri de armă tot pentru a speria spiritele rele. Vasele în care s-a gătit de Lăsata Secului trebuie puse cu gura în jos pentru ca spiritele rele care ajung, totuși, în casă să nu intre în acestea. În unele zone se spune că iarna care vine va fi aidoma pieptului găinii pregătite pentru masa de Lăsata Secului. Dacă pieptul e gras, atunci iarna va fi grea, dar dacă este subţire, iarna va fi uşoară şi vara plină de rod.
Tradiții și superstiții de Postul Crăciunului
Postul Crăciunului este primul post din anul bisericesc si ultimul din anul civil potrivit basilica.ro. Prin durata lui de 40 de zile, ne amintim de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească vorbele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii. Postind 40 de zile, creștinii se învrednicesc să primească pe Cuvântul lui Dumnezeu. În acest post credincioșii ar trebui să postească de carne, brânză și ouă, în timp ce lunea, miercurea și vinerea se consumă mâncare fără ulei și fără vin. În zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin. Mai mult, sâmbetele și duminicile, până pe 20 decembrie inclusiv, se dezleagă de untdelemn, pește și vin. In zilele în care se postește, acest lucru se face până la ora 15.00-16.00 când se mănâncă hrană uscată sau legume fierte. Dacă în zilele de luni, miercuri și vineri Biserica Ortodoxă prăznuiește vreun sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră, creștinii pot consuma untdelemn și vin. În ziua de Ajun se mănâncă abia seara și doar grâu fiert îndulcit cu miere, covrig, turte din făină și poame deoarece cu semințe a ajunat și Daniil proorocul și cei trei tineri din Babilor, care au prevestit și așteptat Nașterea Mântuitorului. De Crăciun, indiferent de ziua în care cade se mănâncă de dulce.
Datele dezlegărilor în Postul Crăciunului
Se mănâncă untdelemn și se face dezlegare la vin în datele de 16, 22, 23, 24, 25 și 30 noiembrie, dar și pe 4,5,6,7,9, 12, 13, 17 și 20 Decembrie. Se face dezlegare la pește când Biserica Ortodoxă prăznuiește Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, pe 21 noiembrie, indiferent dacă această sărbătoare cade miercurea sau vinerea. Nu în ultimul rând, se face dezlegare la pește în zilele cu sfinți însemnați, dar și în zilele de 16, 22, 23, 24, 25, 30 Noiembrie și 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 Decembrie dacă zilele acestea cad marți sau joi.
Citiți și
Crăciunul este sărbătoarea creștină a nașterii lui Isus, celebrată la 25 decembri
Postul Crăciunului. Cele mai bune sarmale de post cu orez, reţeta Sandei Marin