«Mama nu m-a lăsat vineri în club. Mi-a salvat viaţa!»
Miruna a stat luni, 2 noiembrie, peste trei ore la coadă ca să doneze sânge pentru tinerii răniţi în club. Ea n-a mai ajuns, dar prietena ei a murit în chinuri groaznice.
Are 18 ani şi obişnuia să meargă aproape săptămânal la distracţie. Vineri a fost la un pas să se afle în clubul morţii. Noroc că mama n-a lăsat-o să plece de acasă! Mirunei îi place să se distreze, ca oricărui tânăr. Pentru ea nu exista săptămână fără o ieşire în club, alături de prieteni. “De la 15 ani merg în cluburi”, ne-a mărturisit fata, pe care am găsit-o ieri la coadă la Centrul de tranfuzie. A venit dis-de-dimineaţă să doneze sânge pentru tinerii răniţi vineri la “Colectiv”. Şi ea putea fi printre ei.
“Vineri seara, trebuia să fiu cu o prietenă de-a mea în Club «Colectiv». Nu am ajuns pentru că m-am certat rău cu mama. Nu a vrut cu nici un chip să mă lase să ies şi ne-am certat îndelung. Eram foarte supărată. Prietena mea a plecat fără mine şi acum o plâng pentru că a murit în chinuri groaznice, duminică, arsă şi călcată în picioare. Acum îmi dau seama că mama mi-a salvat viaţa şi că a vrut să mă protejeze de ce este mai rău. Am să o ascult de acum încolo. Pentru că vineri mama nu a vrut să mă lase, acum sunt bine, sănătoasă”, ne-a spus Miruna. Trei ore a stat la coadă ca să doneze sânge alături de alte câteva sute de oameni cu suflet bun.
Un donator pe minut
Acesta a fost ritmul ieri, la centrele de transfuzie din toată ţara. În Capitală, la Centrul din strada Dr. Caracaş, nr. 2, activitatea a început la ora 7.30. Afară era deja o coadă de câteva zeci de persoane, majoritatea foarte tinere. “Noi am venit înainte de 7.30, dar era deja coadă. Acum, la ora 11.30 dau bonul cu numărul 460 şi totul merge pe bandă rulantă”, ne-a spus Mihaela Cercel, una dintre responsabilii cu ordinea la centru.
“Suntem 53 de colegi. Am venit toţi să donăm sânge. Nu puteam sta cu mâinile în sân. Oamenii ăştia, care se zbat între viaţă şi moarte în spitale, au nevoie de noi acum. Nu contează că trebuie să aşteptăm la coadă, nu plecăm până când nu ajutăm cum putem”, ne-a spus Victor, unul dintre angajaţii companiei de apă din Capitală. Stăteau în şirul uriaş elevi, studenţi, gospodine, funcţionari sau muncitori. Mai încolo, câţiva tineri împărţeau banane, cornuri, bomboane, apă, suc. Toate din donaţii. Nimeni n-a mai ţinut cont de bani, afacere, profit. Firmele s-au mobilizat şi s-au oferit să ajute.
«Nu ne întreabă nimeni în cluburi ce vârstă avem»
La ”clubul morții” au fost foarte mulți tineri, iar unul dintre ei, de doar 15 ani, a și murit, călcat în picioare și cu gâtul ars. ”Un an și jumătate am mers în «Colectiv». Ne plăcea acolo. Eram foarte mulți tineri, elevi, studenți”, ne-a spus Ana Maria Ciocîrlan, elevă de 17 ani. Tânăra școlăriță a venit împreună cu alte patru colege să-i ajute pe cei care recoltau sânge de la donatori. ”Am spus la școală că vrem să fim de folos aici, la centrul de transfuzii, și au fost de acord. De altfel, vom strânge și bani pentru victime. Și eu și prietenii mei am mers în cluburi. Nu m-a întrebat nimeni câți ani am, nici când am intrat și nici când am cumpărat o bere”, ne-a spus și Theodora Tănase, de 17 ani. Celelalte prietene, Iulia, Ana Elena și Carmen, toate de 17 ani, confirmă că așa se întâmplă în majoritatea cluburilor.