Mâncăm mai mult, pe hârtie. «Aiurea, sărăcia ne umple frigiderul»
Oficial, o ducem bine! Avem preţuri mai mici comparativ cu lunile trecute şi ne permitem să “spargem” mai mulţi bani la cumpărături. Asta spun statisticile, dar românii sunt de altă părere!
Consumul de alimente a crescut spectaculos în luna iunie. Potrivit datelor oficiale, faţă de anul trecut, cheltuim mai mult cu 22% pe alimente, iar comparativ cu luna mai, cu 11,7% în plus. Motivele: reducerea TVA la alimente, de la 1 iunie, dar şi controalele ANAF, care i-au forţat pe comercianţi să elibereze bonuri fiscale. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, anunţă şi el că se aşteaptă la cea mai mare creştere a consumului din ultimii 5 ani, iar în paralel preţurile vor continua să scadă cel puţin 9 luni de-acum înainte. De altă părere sunt românii, care susţin că nu au observat că ar mânca mai mult sau mai ieftin ca până acum. “Dacă nu mai mănânc de 210 lei şi mă limitez la 200, este pentru că nu mai am bani, nu pentru că preţurile sunt mai mici. Nu am observat diferenţă de preţ. Din contră, s-ar putea ca preţul legumelor să fie mai mare faţă de anii trecuţi. Problema este că veniturile nu ne ajung de la o lună la alta. Trăim ca vai de noi”, spune Florin Iancu, un bucureştean în vârstă de 30 de ani.
Urmează o nouă criză?
„Vin 9 luni cu inflaţie negativă. Preţurile scad, în timp ce consumul creşte cu până la 10% la sfârşitul anului. Anul 2015 este unul de succes şi se poate forma un nou sâmbure al crizei. Orice creştere de nivel de trai fără macrostabilitate este efemeră. Ar fi culmea să nu fi învăţat nimic din criza din 2007-2008”, avertizează Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.
«Cumpărăm la fel de puţin»
Cornel Grigore (60 de ani): „Nu cumpăr mai mult, cumpăr la fel de puţin. Sărăcia este aceeaşi. De unde să dau mai mult? A, preţurile mai mici? Eu nu am văzut aşa ceva. Sunt aceleaşi preţuri pe care le ştiu de ani de zile. Mai jos de 400-500 de lei nu am dat niciodată pe mâncare şi asta fiind strâns la pungă.”
Nicolae Manea (62 de ani): „Da, chiar se vede o ieftinire a alimentelor. Mare diferenţă. Sunt câteva milioane bune pe care le scutim la raft. Luăm strictul necesar: ulei, zahăr, sare, legume, carne. Nu ne lăfăim, dar se cunoaşte diferenţa: ne mai rămân bani în buzunare la sfârşitul lunii din bugetul pentru mâncare.”
Bica Drăghici (52 de ani): „Cu TVA, fără TVA, nu se vede nici o diferenţă. La fiecare început de lună mergem la cumpărături şi lăsăm la case aproximativ 500 de lei. Apoi, apar mărunţişurile, care ne mai scot din buzunare câteva sute de lei. La fel a fost mereu. Abia ne-am ajuns cu banii de la o lună la alta.”
Crăiţa Filimon (47 de ani): „Vreau să spun că facem economii cât putem. Am strâns cureaua şi cumpărăm doar strictul necesar: carne, legume, lactate. Mai jos de 10 milioane nu am scăpat în nici o lună cu mâncarea. S-or fi ieftinit, dar la noi în buzunare nu se cunoaşte nimic. În nici un caz nu cumpărăm mai mult.”
Cristian Trandafirescu (59 de ani): „Reducere? Ce reducere, domnule? Eu mănânc de 40 lei/săptămână. Cât să mai strâng cureaua? Şi dacă s-au ieftinit, vă imaginaţi că mănânc boiereşte. Cu 40 lei/săptămână mănânci ca să nu mori de foame. Problema e că veniturile sunt mici în România şi abia te descurci cu traiul de zi cu zi.”
Irina Ştefaniu (33 de ani): „S-a observat o reducere a preţurilor imediat după ce au decis micşorarea TVA. Chiar am ieşit cu soţul la cumpărături şi am făcut provizii de ceaiuri, făinoase etc. Apoi am început să consumăm normal. Nu exagerăm, chiar dacă preţurile sunt mai mici. Consumăm tot cât avem nevoie.”