Mâncaţi peşte astăzi, pentru a fi feriţi de boli!

O zi deosebit de importantă a calendarului ortodox o reprezintă ziua de 8 noiembrie, respectiv sărbătoarea Sfinţilor Mihail şi Gavriil. Despre Arhanghelul Mihail se ştie că este conducătorul oştilor cereşti-îngereşti şi tot el păzeşte la căpătâiul omului muribund şi-i apără sufletul să nu i-l fure Satana. Despre Arhanghelul Gavriil ştim că este protectorul femeilor şi al copiilor şi totodată vestitorul că Fecioara Maria îl va naşte pe Mântuitorul lumii, pruncul Iisus.

Pescăriile, luate cu asalt înainte de marea sărbătoare. FOTO: Mediafax
Pescăriile, luate cu asalt înainte de marea sărbătoare. FOTO: Mediafax

De Sfântul Mihail şi Gavriil, poftiți la pește!

În folclorul românesc, se spune că cei doi Arhangheli sunt păzitorii oamenilor de la naştere şi până la moarte. Ei sunt asistenţi la Judecata de apoi, ard păcatele lumeşti şi purifică conştiinţele oamenilor. Aşa cum se întâmplă cu fiecare sărbătoare mare, ortodocşii români ţin seama de tradiţiile zilei:

* Se obişnuieşte ca în ziua de Sfântul Mihail şi Gavriil să se împartă pomană pentru sufletele morţilor.

* Totodată, un vechi obicei spune că se aprind lumânări atât pentru oamenii în viaţă, cât şi pentru cei trecuţi în nefiinţă fără lumânare sau dispăruţi în împrejurări năprasnice.

* În această zi se mănâncă peşte, pentru a fi sprinteni ca peştele, pentru a fi feriţi de boală şi de pagubă.

* Prin unele zone din Transilvania se coace, în această zi, turta areţilor, areţii fiind berbecii despărţiţi de oi. Turta din grâu sau din porumb, gata coaptă şi rumenită, se aruncă între oi. Superstiţia spune că dacă această turtă va cădea cu faţa în sus, oilor le va merge bine când vor făta, dacă însă va cădea cu faţa în jos, se spune că le va merge rău.

* În ziua de 8 noiembrie este interzis cu desăvârşire să lucrezi sau să faci treburi în casă, în curte sau pe câmp. Este interzis să coşi, să speli haine sau să munceşti pământul, pentru că, potrivit tradiţiei, vei atrage tot necazul asupra ta. Se spune că acela care lucrează în această zi se va chinui în ceasul morţii până la ieşirea sufletului.

* Ziua de 8 noiembrie este totodată “Vara Arhanghelilor”, care ţine o zi. Pe lângă aceasta, între Arhangheli şi Crăciun trebuie să mai fie între două şi patru zile senine şi călduroase care se numesc popular “Vara iernii”.

* Tot în această zi, finii fac vizite la naşii de botez, un obicei nu chiar întâmplător, pentru că, la cununie, cele două lumânări ţinute de naşi sunt simboluri ale celor doi Arhangheli, Mihail şi Gavriil.

Semnificaţia numelui şi sărbătoriţii din această zi

Semnificaţia numelui Mihail este “Acela care este ca Dumnezeu”, iar în ebraică, Gavriil înseamnă “Omul lui Dumnezeu”. Peste 1,5 milioane de români îşi sărbătoresc ziua de nume în data de 8 noiembrie.

image

Mihai, Mihaela, Gabriel, Gabriela sunt cele mai populare nume care se sărbătoresc de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, însă există şi nume derivate cum ar fi: Michaela, Mihail, Mihăiţă, Mişu, Mihnea, Miţă, Michi, Mihalache, Mihalcea, Găbiţă, Gabi, Gavril, Gavriil.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Charles, Camilla, Charlotte, Kate, William, George, Louis, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net