Măsuri disperate anti-urși în România. Un oraș a instalat gard electric pentru a se apăra de mamifere

Vin urșii! În timp ce specialiștii și politicienii se ceartă pe măsurile care să țină mamiferele departe de localități, autoritățile au început să recurgă la măsuri disperate pentru a apăra proprietățile și siguranța oamenilor. Primăria Râşnov a luat deja o măsură șocantă: a instalat un gard electric la intrarea în oraș pentru a stopa coborârea urșilor în oraș. 

Gardul electrificat este anunțat printr-un panou
Gardul electrificat, speranța autorităților din Râșnov pentru a opri urșii. Foto: Fcb Orașul Râșnov

Prezența acestor mamifere este deja o realitate cotidiană în multe zone ale României și zi de zi sunt bătute noi și noi recorduri privind numărul animalelor descoperite pe străzi sau prin curți. În localitățile afectate de vizitele mamiferelor, nimeni nu mai este în siguranță, toată lumea se teme.  

Record de urși semnalați în localități 

La sfârșitul săptămânii trecute Inspectoratul pentru Situații de Urgență a transmis zeci de mesaje privind prezența urșilor în zone locuite. Concret, au fost emise 46 de avertizări prin sistemul RO-ALERT pentru informarea cetățenilor în județele Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Brașov, Buzău, Covasna, Harghita, Mureș, Neamț, Prahova și Vrancea că urșii sunt în zonă 

Gardul electrificat anti-urși din Râșnov
Gardul electrificat este pus la marginea pădurii. Foto: Fcb Orașul Râșnov

Metoda găsită de autoritățile din Râșnov pentru a opri urșii 

Orașul Râșnov este exemplu de localitate unde urșii vin ca la ei acasă, când vor, cum vor și unde vor. Cei mai mulți au fost semnalați în zona „Policlinicii” scrie brasov.net. Pentru prevenirea incidentelor și pentru a stopa coborârea urșilor în oraș, în zone intens circulate cum este zona din jurul policlinicii localității, Primăria Râşnov a achiziționat un gard electric, care a fost montat la liziera pădurii. 

„În ultimele zile, ursul și-a făcut o obișnuință și cobora frecvent la tomberoanele din curtea Policlinicii. Acum în zona respectivă a fost montat și pus în funcțiune acest gard electric, pentru a nu mai exista această problemă. 

Zona în care a fost montat gardul a fost semnalizată corespunzător. Prin această măsură se dorește împiedicarea animaleleor sălbatice să mai coboare în oraș” a transmis Primăria Oraşului Râşnov printr-un comunicat postat pe o rețea de socalizare 

Regulile pădurarilor pentru a nu fi atacați de urși 

Situația este atât de gravă încât specialiștii de la Ocolul Silvic Râșnov au lansat o serie de recomandări, pentru evitarea conflictului urs – om: 

– Nu hrăniţi urșii! Aceștia se învaţă să găsească ușor hrana și vor continua să caute în zonă alimente, chiar și după ce încetaţi hrănirea. 

– Nu depozitaţi/aruncaţi la marginea pădurii resturi care pot constitui hrană pentru urși! 

– În cazul în care observaţi urși în zona în care vă aflaţi, îndepărtaţi-vă de ei cât mai repede! 

– În cazul în care vă întâlniţi cu urșii, faceţi zgomot și vorbiţi fără să ţipaţi! 

– Încercaţi să nu faceţi gesturi pe care urșii să le considere ameninţătoare! 

– Evitaţi să frecventaţi zonele împădurite la căderea nopţii! 

– În caz de pericol, sunaţi la numărul de urgenţă 112, iar o echipă operativă se va deplasa la fața locului, în cel mai scurt timp, pentru a alunga animalul sălbatic! 

Ce a decis Ministerul Mediului despre „urșii turiști” 

În timp ce ecologiștii și iubitorii de animale cer capturarea urșilor care fac probleme și nu vânarea acestora, oamenii din zonele „călcate” de aceste mamifere vor oprirea acestora „cu orice preț”. La presiunea locuitorilor din zonele afectate, Ministerul Mediului fixase la începutul lui 2023 o cotă de aproape 500 de exemplare de urs brun pentru a fi vânate.  

Dar susținătorul ideii de a se face curat cu pușca în rândul urșilor „turiști”, „gunoieri” sau „cerșetori”, ministrul Tanczos Barna și-a dat demisia odată cu plecarea UDMR de la guvernare iar noul titular, Mircea Fechet de la PNL nu mai este așa de radical. Așa că a decis să propună vânarea a doar 220 de urși, mai puțin de jumătate față de cifra avansată de predecesorul său. Fechet a explicat ce animale vor fi vânate 

„(…)Am spus mereu că îmi doresc cel puţin două lucruri, pe de-o parte să începem cu urșii problemă, pe de-o parte să eutanasiem dacă va trebui să eutanasiem sau să împuşcăm exemplare să nu o facem cu acei urşi din mijlocul pădurilor care nu au interacţionat vreodată cu oamenii şi să începem cu acei urși problemă, ursii gunoieri, ursii cersetori, cum îi numim noi”, a anunțat luni ministrul Mediului, Mircea Fechet. Acesta a explicat că un grup de specialiști ai Academiei Române a stabilit această cotă. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ruși pe aeroportul Vnukovo din Moscova după anunțul mobilizării FOTO Twitter
image
image
image
image
image
image
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
istanbul pexels jpg
urangutan pixabay jpg
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Nervos
image
actualitate.net
image
actualitate.net