Medic din Braşov, atacat de urs în miez de noapte, în propria curte. Bărbatul a povestit totul pe Facebook

Ultima actualizare:

    Ursul a dărâmat tomberonul de gunoi și a făcut ravagii în toată curteaFoto: Facebook
Ursul a dărâmat tomberonul de gunoi și a făcut ravagii în toată curteaFoto: Facebook

Un medic din Braşov s-a temut pentru viața sa și a familiei sale când, în miez de noapte, a dat „nas în bot” cu un urs, în propria curte! Bărbatul a povestit întreaga pățanie pe Facebook, cum animalul s-a repezit înspre el, cum a avut prezența de spirit să intre rapid în locuință, dar și cum și-a găsit dimineață curtea vandalizată.

Dan Grigorescu, şef secţie chirurgie plastică şi reconstructivă la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Braşov, și-a intitulat mesajul de pe rețeaua de socializare astfel: „Angajez vânător cu autorizaţie «la urs». Ofer casă-masă până la recoltarea lui!”. Revoltat că autoritățile nu găsesc și nu pun în practică o soluție împotriva urșilor, astfel încât oamenii să fie în siguranță, medicul s-a hotărât să acționeze de unul singur. Este decis să obțină autorizație de vânătoare (incluzând și posibilitatea de a avea dreptul de autoapărare cu arma în propria curte - a mea și a membrilor familiei), iar până atunci cere ajutorul unei persoane care să poată acționa legal. 


    Foto: Facebook
Foto: Facebook

„Angajez vânător cu autorizaţie «la urs». Ofer casă-masă până la recoltarea lui!”

De ce asta? Pentru că e inadmisibil până unde s-a ajuns! Să fii atacat de urs în propria ta curte, așa nu se mai poate!

Azi-noapte, în jurul orei 4, trezit de lătrăturile furioase care nu se mai terminau ale câinelui vecinului, am avut idioata inspirație de a ieși în curte pe ușa secundară. N-am făcut nici trei pași de la scări și am dat "nas în bot" cu un urs care cotrobăia agitat prin gunoiul "eviscerat" din tomberonul pe care îl dărâmase. Erau maxim vreo 7-8 metri între noi. Deși am înlemnit și amuțit brusc (pe de o parte siderat de neașteptatul intrus, pe de alta acționând reflex conform "indicațiilor" cunoscătorilor în materie), ursul a lăsat gunoiul și s-a repezit înspre mine.

Ce să-i mai zic? Cîțu-Cîțu? Am avut noroc și cu prezența de spirit care m-a făcut să țâșnesc instantaneu înapoi în casă, și cu faptul că lăsasem ușa de la intrare întredeschisă.

Să vă mai spun că, deși aflat în spatele unei uși metalice bine asigurate, ascultând ursul amușinând și mormăind de partea cealaltă a ei, îmi bătea inima cu 140 pe minut? Mie, care la trezire am pulsul sub 50? 

„M-am săturat de RO-ALERTELE fără efect”  

Deși am fost tentat să o fac, nu am telefonat la 112. Veți întreba de ce. Din două motive. Cel mai important a fost acela că nu am vrut să îmi stresez copilul în toiul nopții și să îi creez pe viață vreo fobie. Celălalt este că, în privința acestui fel de urgență, credibilitatea ISU în fața mea este nu zero, ci la minus infinit. Eu, cel puțin, m-am săturat de RO- ALERTELE FĂRĂ EFECT date din birou de vreun militar, legat și ăla de mâini și de picioare.

Adică, oameni buni, cum ar fi sunat o astfel de "alertă"?

"ATENȚIE! În zona Bunloc, în curtea unui cetățean, a pătruns un urs. Evitați apropierea de el și nu îl hrăniți! Animalul se presupune că e periculos!"

Mersi de sfat! Mie nu mi-a folosit de loc, pentru că, pentru a o evita (apropierea) a trebuit să mă baricadez în casă. Și cum adică să nu îl hrănesc, când el se hrănea singur din tomberon (N.B.: mâine e ziua colectării gunoiului, deci era aproape plin cu resturi de o săptămână!).

Iar celorlalți cetățeni din zonă la ce le-ar fi folosit, pentru că la ora aceea dormeau!

Un mare INUTIL, deci. LA PUTEREA A DOUA! 

Dezastrul din făcut de urs în curte 

Și mai fain a fost să constat dimineață, pe lumină, dezastrul din curte: toți prunii și perii aveau trunchiurile sfâșiate de gheare, căci ursul i-a scuturat până la ultimul fruct (mâncându-le pe toate), lângă zmeuri am găsit un culcuș, din care ursul i-a "devalizat" de zmeura pe care ne pregătisem să o culegem azi, am zărit urme de gheare pe o folie de protecție aflată pe teren, iar depozitele de compost aveau urme de "control" temeinic. Și, ca maximă aroganță a ursului, MARCAREA TERITORIULUI cu o consistentă defecație! 


    Pomii fructiferi aveau trunchiurile sfâșiate de gheare. Foto: Facebook
Pomii fructiferi aveau trunchiurile sfâșiate de gheare. Foto: Facebook

Am mai spus eu acum vreo 10 zile că o să ajungem ca urșii să ne intre în case ca să cotrobăie prin gunoiul din bucătărie, atrași de mirosul cojilor de legume ieșind prin geamul lăsat deschis pentru aerisire.

Și atunci, ce va fi de făcut?

Iar un RO-ALERT convențional, cu semnificația "Ce să facem mai mult? Noi (ISU, Primăria, Prefectura, etc) ne-am făcut datoria, conform legii!" 

Așadar, până când îmi voi materializa decizia de a obține eu însumi autorizație de vânătoare (incluzând și posibilitatea de a avea dreptul de autoapărare cu arma în propria curte - a mea și a membrilor familiei), nu-mi rămâne decât să revin cu propunerea din titlu. 


    Ursul a cotrobăit prin toată curteaFoto: Facebook
Ursul a cotrobăit prin toată curteaFoto: Facebook

În privința Primarului și a consilierilor locali, care s-au dovedit până în prezent nu doar pasivi, dar, în mod inuman, și indiferenți la pericolul care ne pândește la tot pasul în timpul nopții, le transmit că până nu vor declara problema urșilor din zonă ca fiind una de prioritate maximă, eu îi voi desconsidera la modul extrem.

Iar dacă cuiva din familia mea i se va întâmpla ceva din interacțiunea cu aceste animale SĂLBATICE (pe care voi, decidenții locali, din ignoranță și dezinteres de-a dreptul fecal, le transformați, pe seama noastră, în animale semi-domestice, vă declar, deci, vouă, că nu va urma doar moarte de animal!

Ca să vă fie clar!

Citește și: 

Un bărbat a fost atacat și rănit de un urs, pe o pășune din Harghita

Trei persoane, atacate de urs la o stână din Harghita. O victimă ar fi în stare gravă

image
image
image
image
image
image
padure stejar china
Max Woosey Instagram jpg
cele mai bune destinații  sursa   Shutterstock jpg
Elisabeta Moraru country director Google România FOTO Adrian Pogîngeanu jpg
Plimbare foto pixabay
virus ebola foto shutterstock