Medicamentele, în pericol de dispariție imediat după ieftinire

Ultima actualizare:

    Ieftinirea pastilelor e o armă cu două tăișuri pentru paciențiwww.clicksanatate.ro
Ieftinirea pastilelor e o armă cu două tăișuri pentru paciențiwww.clicksanatate.ro

Guvernanții nu renunță la ideea ieftinirii cu 35% a unor medicamente inovative cu patent expirat, deși o analiză realizată în vara anului trecut arată care este pericolul major al acestei decizii. Conform specialiștilor în domeniu, reducerea prețului la aceste medicamente sub minimul din Uniunea Europeană va duce la retragerea lor din farmacii, întrucât furnizorii nu vor mai înregistra profit din comercializarea lor.

Românii au acces tot mai greu la medicamente necesare tratamentelor de specialitate, fie din cauza prețurilor piperate, fie din cauza lipsei lor din farmacii. Orice pacient își dorește tratamente decontate sau cu prețuri accesibile, astfel încât măsura ieftinirii a peste 100 de medicamente inovative cu patent expirat nu poate fi privită decât ca o binecuvântare. Însă, specialiștii din domeniul sănătății, dar și managerii companiilor farmaceutice, spun că acest lucru va duce la dispariția de pe piață a nu mai puțin de 123 de medicamente pentru cel puțin zece terapii. De ce? Fiindcă ieftinirea cu 35% va duce la reucerea prețurilor sub nivelul minim existent în Uniunea Europeană. Furnizorii de tratamente medicale nu vor mai avea nici un interes să vândă sub prețul pieței fiindcă vor ieși în pierdere. Astfel, medicamentele vor fi direcționate spre alte piețe.

„România încă nu are o politică a medicamentului coerentă și, în lipsa acesteia, nenumăratele reglementări care au existat în ultimii ani au limitat accesul pacienților la medicamente. Metodologia de calcul al prețurilor la medicamente, care impune prețul minim european, a dus la dispariția unui număr mare de medicamente de pe piață. O nouă scădere a prețului medicamentelor, așa cum este prevăzută în momentul actual, poate duce la creșterea fenomenului exporturilor paralele, re-exportarea medicamentelor pentru piața din România în alte țări, și la retragerea de pe piață a altor medicamente inovatoare destinate tratării afecțiunilor cronice”, a declarat Liviu Popescu, Director Relații Externe al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).

În prezent, zece state europene și-au construit politica de preț a medicamentelor după România, țara noastră fiind un reper pentru vecinii din UE în ceea ce privește prețul minim al medicamentelor. Reducerea cu 35% a acestui plafon va determina companiile farmaceutice să-și vândă produsele în acele țări în care obțin mai mult pentru produsele lor. „Nu cred că vreo companie este dispusă să-şi scadă media europeană de preţ ca să ajute pacienţii din România. Cred că soluţii se găsesc ca statul să deconteze preţuri mai mici la medicamente, tot un sistem de negocieri cost-volum cu preţ confidenţial. O parte dintre producători s-au arătat deschişi la aceste negocieri în condiţiile în care preţul este confidenţial şi nu le influenţează calculul preţurilor în Europa şi toată lumea”, susține Rozalina Lăpădatu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune, citată de news.ro.

Conform programului de guvernare, o serie de medicamente care și-au pierdut patentul vor fi ieftinite cu 3% de la 1 martie 2017. Însă ideea nu este nouă, ci s-a regăsit și în planul fostului guvern tehnocrat. În octombrie 2016, fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, propunea şi el ca peste 450 de medicamente care au ieşit de sub patent să se ieftinească în trepte, pe durata a trei ani. După o analiză amănunțită, Executivul a renunțat la idée.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Charlene si Albert de Monaco Facebook2 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Ambasadorul Turciei Ozgur Kivanc Altan FOTO Ambasada Turciei / Facebook
image png
image png
saguna jpg
reumatism jpg
bani euro pixabay jpg
mihaela bilic instagram jpg
brad craciun jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net