Medicii nevaccinați, obligați să se testeze din fonduri personale. Sindicatele nu sunt de acord. "Este un abuz"
Un nou scandal în sănătate privind vaccinarea! De această dată este vorba despre imunizați după trecerea prin boală. Aceștia sunt obligați să se testeze periodic din banii proprii dacă nu se vaccinează. Sindicatele consideră că această presiune din partea autorităților este un eșec al campaniei de vaccinare și un abuz și cer demisii.
În urmă cu două zile, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a avut marți, 6 iulie, o întrevedere cu sindicatele. În urma discuțiilor, instituția a ieșit cu o informare din care se înțelege că rămâne la aceeași decizie, subliniind ”importanța creșterii ratei de vaccinare în rândul personalului din sistemul medical pentru protecția pacienților”. Însă au convenit cu toții ”că vor face eforturi comune în acest sens”.
În urmă cu o săptămână, ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a lansat un avertisment, potrivit căruia personalul medical care nu se vaccinează anti-COVID va fi obligat să se testeze periodic din fonduri proprii.
„Urmează să modificăm Ordinul pentru infecţiile asociate activităţii medicale, aşa încât să facem mai indezirabilă absenţa vaccinării pentru personalul medical. Şi atunci când vrem să facem lucrul acesta, avem în principal, în gând, pacientul, care şi el are drepturi şi are dreptul de a veni în contact cu un cadru medical, fie că e medic, fie că e asistentă medicală, fie că e infirmieră, care nu îl pune la risc, adică are şanse extrem de reduse de a fi infectat şi asta o obţinem prin vaccinare”, a spus Mihăilă.
Declarația a declanşat riposta sindicatelor care spun că este un abuz pentru că, de fapt, în acest mod, i-ar obliga pe medici să se vaccineze.
Sindicatele spun că sunt abuzuri
Reprezentanții medicilor spun că nerecunoașterea imunității dobândită de lucrătorii din sănătate în urma infectării cu SARS-CoV-2, dovedită de existența anticorpilor și utilizarea testării periodice ca formă implicită de obligare la vaccinare sunt abuzuri din partea autorităților și cer demisii.
"Analiza de ansamblu a situației arată că autoritățile confundă mijloacele cu scopurile: principalul scop al acestei categorii de demersuri epidemiologice îl constituie obținerea imunității împotriva SARS-CoV-2, vaccinarea fiind unul dintre mijloacele de atingere a acestui scop. Cu alte cuvinte, vaccinarea trebuie utilizată pentru a obține imunitatea atunci când aceasta lipsește, nu pentru a înlătura dubiile autorităților sau a utiliza cu orice preț vaccinurile deja achiziționate. Atunci când lucrătorii din sănătate care au deja imunitate ajung să fie obligați de facto la a se vaccina, cum se întâmplă prin aceste măsuri anunțate de autorități, costurile derivate din limitele cunoașterii și riscurile aferente lor sunt plasate în sarcina lucrătorilor din sănătate aflați în aceste situații", se arată într-un comunicat al Federației Solidaritatea Sanitară.
”Eșecul atingerii țintelor de vaccinare”
Sindicaliștii au precizat că sprijină vaccinarea lucrătorilor din sănătate însă, nu utilizarea cu orice preț a vaccinurilor.
”Eșecul atingerii țintelor de vaccinare nu trebuie decontat de către lucrătorii din sănătate (prin obligarea la vaccinare a celor care au deja imunitate și prin obligarea lucrătorilor din sănătate nevaccinati la plata unor teste inutile), ci de cei responsabili de coordonarea acestei campanii de vaccinare și de garantarea reușitei ei", spun sindicaliștii.
Conform unui studiu realizat în baza comunicărilor publice oficiale și publicat în luna mai, totalul lucrătorilor din sănătate vaccinați cu două doze era de 261.435, acesta însemnând 89,2% din totalul lucrătorilor.