Medicii se revoltă. De ce nu vor să mai consulte pacienți fără card de sănătate
Medicii de familie, cei din spitale, dar și farmaciștii sunt deciși să refuze să mai acorde servicii medicale pacienților care se prezintă la control sau la farmacie fără card de sănătate. Aceștia spun că de la 1 iunie vor protesta în acest fel dacă autoritățile nu modifică legislația. Personalul medical se teme că nu le vor fi decontate serviciile oferite celor care nu au card.
Doina Mihăilă, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) spune că medicii care primesc pacienți care nu au intrat încă în posesia cardului național de sănătate ar putea intra în vizorul Curții de Conturi. Banii pe care îi vor încasa de la CNAS pentru serviciile prestate celor care nu au card le-ar putea fi imputați, căci sunt plătiți ilegal.
„S-a făcut o îndreptare legislativă strict pentru pacienţi, astfel încât ei să poată fi văzuţi indiferent dacă au card sau nu, dar modificările legislative prin care tot corpul medical să fie plătit pentru toate serviciile pe care le prestează nu au fost făcute. Nefiind făcută această modificare legislativă şi dacă ne plătesc luna viitoare, nu este legal. Vine Curtea de Conturi şi peste doi ani ne ia banii înapoi cu dobânzi şi penalităţi. Problema este că nu ştim cum vom fi plătiţi pentru că, dacă corpul medical este plătit fără a avea legislaţie în spate, înseamnă că este plătit ilegal. Noi cerem modificare legislativă pentru asta”, a spus Mihăilă, citată de rtv.net.
Aceasta a preciat că dacă autoritățile nu vor opera aceste modificări, este posibil ca medicii să refuze să mai acorde servicii medicale pacienților care nu au card începând cu 1 iunie 2015.
Cu toate acestea, ministrul sănătății, Nicoale Bănicioiu, îi avertiza pe toți furnizorii de servicii medicale că au obligația de a-i primi pe pacienți, indiferent dacă au sau nu card de sănătate. Calitatea de asigurat se poate verifica în sistemul informatic pus la dispoziție de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Dacă se regăsesc aici, românii au dreptul la servicii medicale de bază, decontate de casele de asigurări. Totodată, reprezentanții CNAS au declarat că lipsa cardului de sănătate, în cazul pacienților asigurați, nu conduce la blocarea accesului la servicii medicale. Cei care nu au intrat încă în posesia documentului care atestă calitatea de asigurat sunt tratați egal, însă cazurile sunt monitorizate separate. Conform CNAS, medicii care tratează asigurați fără card vor primi banii pentru serviciile prestate.