Medicul Adrian Marinescu: «Panica ne slăbeşte imunitatea»

Ultima actualizare:

    Stresul şi teama de îmbolnăvire ne afectează organismul
Stresul şi teama de îmbolnăvire ne afectează organismul

România nu are nevoie de carantină totală, ca în primăvară, şi nici nu trebuie să copieze modelele altor ţări în lupta cu COVID-19. Aceasta e opinia lui Adrian Marinescu, unul dintre cei mai apreciaţi medici din ţară. Doctorul consideră că există metode mai eficiente şi recomandă calea de mijloc.

Doctorul Adrian Marinescu, medic primar de boli infecţioase la Institutul „Matei Balş” din Capitală, oferă, într-un interviu acordat pentru „Adevărul”, răspunsuri la unele dintre cele mai presante întrebări din ultima perioadă. 

„Adevărul”: Situaţia în România pare tot mai dificilă. Cum vă aşteptaţi să arăte lucrurile în această iarnă şi când putem spera la o îmbunătăţire a situaţiei?

Medicul Adrian Marinescu: Oprirea pandemiei într-un timp relativ scurt se va întâmpla doar prin procedura de vaccinare. Până atunci va fi o convieţuire neprietenoasă cu virusul, până în primăvară, în întreaga Europă. O să avem probleme privind infectarea, cu variaţii care depind de nişte factori, dar cu valori destul de mari.

Ar urma să apară unul dintre vaccinuri. Când ar putea începe campania de vaccinare în masă?

Dacă avem vaccinul, nu înseamnă că totul se rezolvă imediat, ci va fi un proces. Când această campanie va avea ca rezultat o imunizare la un procent de minimum 70%, atunci vom fi în punctul în care putem spune că închidem pandemia. Eu sper că în prima parte a anului 2021 să ajungem la administrare efectivă. Mi-aş dori ca până în vara anului 2021 să fie vaccinaţi membrii personalului medical şi cei vulnerabili. Şi pe urmă, în a doua parte a anului, să înceapă şi vaccinarea celorlalţi.

Adrian Marinescu, medic infecţionist
Adrian Marinescu, medic infecţionist

Ar putea să apară un tratament mai eficient?

Moleculele noi presupun un timp foarte lung, iar în acest moment se concretizează studiile legate, spre exemplu, de Remdesivir. Nou putem considera şi tratamentul cu anticorpi monoclonali, care nu e încă aprobat. Anticorpii monoclonali sintetici, terapia pe care a făcut-o şi preşedintele Donald Trump şi pe care o avem şi noi la nivel de studiu clinic, va intra probabil, cu aprobările de urgenţă necesare, ca o terapie curentă. 

S-a vorbit de diverse modele, de la cel mai relaxat, adoptat de Suedia, şi până la cele radicale, din Franţa şi Spania. Ce model ni s-ar potrivi nouă?

Cred că varianta cea mai bună este calea de mijloc, nici cea suedeză, dar nici lockdown. Să facem în aşa fel încât din convieţuirea asta să rezulte ceea ce eu numesc o pseudonormalitate în condiţiile pandemiei. Cred că trebuie să avem „modelul” românesc, care să ia din experienţa celorlalţi, dar nu să copieze. 

În primăvară, România a mers pe lockdown. De ce e de preferat altă cale acum?

Atunci nu era o transmitere la nivelul populaţiei şi avea o logică să încerci rezolvarea lucrurilor din faşă. Acum transmiterea e accelerată şi faptul că vei veni cu o variantă de lockdown pentru 2 - 4 săptămâni, greu de suportat, nu înseamnă că ulterior lucurile nu se înrăutăţesc la fel. Carantina e doar în situaţia în care se prăbuşeşte sistemul medical şi nu ai încotro, atunci o adopţi pentru o perioadă scurtă. Dar sunt alte variante care să înlocuiască izolarea totală. Cu testare extinsă, izolarea celor depistaţi pozitiv şi a contacţilor şi şcoli online.

Panică există şi în România, nu doar în străinătate.

E o greşeală să panicăm lumea, aşa cum se întâmplă la unele posturi de televiziune. În primul rând ne face să greşim, pentru că nu mai gândeşti lucid. Dacă din punct de vedere psihologic clacăm, eu cred că nici partea medicală nu o mai putem face cum trebuie. Mă refer la medici pe de o parte, dar şi la regulile pe care trebuie să le respecte cetăţeanul la nivel de rutină. Stresul şi teama afectează şi sistemul imunitar. Dacă facem lucurile în linişte, avem de câştigat.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
georgescu jpg
pod china jpg
banner burger urs png
amuleta jpg
rit vechi1 jpg
terci cu legume jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net