Medicul pediatru Mihai Gafencu, semnal de alarmă privind începerea anului școlar: «Şcolile se vor închide unele după altele»
Nu există familie cu copii în care să nu se discute intens subiectul redeschiderii şcolilor şi grădiniţelor la 14 septembrie. Sunt oare suficient de pregătiţi? Copiii vor fi protejaţi? Va creşte numărul îmbolnăvirilor de COVID-19?
Într-un interviu pentru ziare.com, Mihai Gafencu, medic pediatru la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Louis Turcanu” din Timişoara, profesor universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara, preşedinte al „Salvaţi Copiii”, trage un semnal de alarmă: şcolile din România se vor închide unele după altele imediat ce se vor fi deschise. Asigurarea condiţiilor de protejare a elevilor, dar şi a profesorilor, va fi deficitară pentru că lucrurile s-au făcut pe jumătate. În plus, reţeaua de medicină şcolară a fost distrusă. Potrivit sondajelor realizate de „Salvaţi Copiii”, 21% din şcoli nu sunt pregătite pentru începerea noul an scolar în condiţii de pandemie, 47% dintre elevi nu au avut acces la învăţământul online, iar 1 milion de copii trăiesc în sărăcie.
„S-a ajuns aici în 30 de ani de nepăsare, de ignorare a tot ceea ce înseamnă nevoile reale ale sistemului de Educaţie. (…). Copiii sunt cel activ vector de transmitere. Nu suntem pregătiţi pentru asta. Nu cred. Cifrele arată că la copii sub 0,1% ajung cazuri grave, sub 2% - ajung în spital, în condiţiile în care ai medic de familie, ai servicii, părinţi care îi pot îngriji. Inclusiv şcoală alternativă am propus în discuţiile cu unii decidenţi. Dar, economic, ar fi un dezastru, pentru că nu poţi să îi pui pe părinţi o săptămână să meargă la lucru, o săptămână acasă. Pentru părinţi a fost greu pentru că lockdownul s-a tradus şi în pierderi economice pe familie, dar e complicat dacă se va apela la soluţia bunicii pentru că e ca şi cum i-am sacrifica”, a declarat medicul Mihai Gafencu, în interviu citat.
În opinia acestuia, ar fi trebuit făcute câteva lucruri: să fie pregătite şcolile, să se măsoare toată vara spaţiile de clasă. ”Ţine de lucruri simple. Daca ai o clasă de 15 - 20 de elevi, trebuie să ai spaţiu pentru a-i dispune în condiţii de siguranţă. În România avem clase de 30, în spaţii de capacitate de 15. Asta e situaţia. Nu vorbim de şcolile mari care au spaţii, nu vorbim de şcolile private, ci de şcolile oraşelor amărâte. Dacă ar fi să dăm un exemplu de oraş minier care mai are câteva sute de copii, are poate 3 - 4 cadre didactice. Clasele trebuie aerisite. E important. Asta înseamnă să ai ferestrele puse la punct, cu sisteme de deschidere, închidere. Vine frigul. Par lucruri banale, dar sunt detalii importante. Merg adeseori prin şcoli unde sunt voluntarii noştri şi mă chinui să deschid un geam. Aerisirea este obligatorie, esenţială. Apoi asigurarea necesarului de dezinfectante.”, a declarat Mihai Gafencu.
12 şcoli, închise deja în Franţa
Epidemia de coronavirus a provocat închiderea a 12 şcoli în Franţa continentală, a declarat ieri ministrul educaţiei, Jean-Michel Blanquer, scrie hotnews.ro. ”Este un număr mic, ţinând cont că în total sunt aproape 60.000 de şcoli”, a spus Blanquer. Acesta a precizat că alte 10 unităţi şcolare au fost închise în La Reunion, teritoriu francez din Caraibe. Anul şcolar a început marţi în Franţa, unii părinţi şi unele sindicate din educaţie exprimându-şi îngrijorarea că virusul s-ar putea răspândi plin sălile de clasă. Franţa a înregistrat peste 7.000 de cazuri de coronavirus în 24 de ore pentru a doua zi la rând, a anunţat joi Ministerul Sănătăţii. Numărul total al cazurilor a ajuns la 300.000.
Ce trebuie să ne îngrijoreze la copii
Diareea şi voma ar putea fi simptome importante pentru COVID-19 la copii, spun cercetătorii britanici. La acest moment sunt luate în considerare doar trei simptome la minori: temperatura crescută, tusea persistentă şi modificările la simţurile gustului şi mirosului. Mai multe studii realizate pe adulţi au indicat că boala provocată de noul coronavirus provoacă simptome precum dureri musculare, oboseală, confuzie, dureri în piept sau probleme stomacale. Un studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Kings’s College London afirmă că există şase grupe de simptome la adulţi, una dintre ele fiind constituită în principal din probleme gastrointestinale.