Medicul pneumolog Ion Eparu, sfaturi pentru pacienții care s-au vindecat de COVID-19: «Rămân sechele pronunţate, și psihic, și fizic»
Indiferent de forma bolii COVID – 19, virusul produce sechele. Este vorba, în primul rând, despre o traumă psihologică, iar mulţi dintre pacienţi, care s-au confruntat cu forme medii şi grave ale bolii, resimt ulterior şi probleme respiratorii, cardiace sau renale. Medicul pneumolog Ion Eparu arată care este traseul de urmat pentru pacienţii care s-au vindecat.
„Rămân sechele destul de pronunţate, şi psihic, şi fizic. Nu e uşor să treci prin boală. Majoritatea pacienţilor care au venit până acum se vede că au avut amprentă pulmonară. Punct”, explică medicul Ion Eparu, care oferă consultaţii la Dispensarul TBC al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Slatina. „Cei pe care i-am tratat în decurs de două luni, august şi septembrie, au fibroze, fibroze subţiri, fibronodulare, polimorfism lezional pulmonar. Sunt puse în evidenţă de investigaţia radiologică“, dezvăluie pneumologul pentru adevărul.ro. Astfel de leziuni pot fi stopate, însă e greu de spus dacă pacientul se va putea recupera total.
„Fac o analogie cu leziunile pentru care avem experienţă şi studii. Odată pornit sistemul de fibrozare, se produce o degringoladă, o reorganizare haotică, nu poţi să ştii în ce zonă se va opri sau dacă se va opri. Mai stopezi, dar să spui că vindeci nişte leziuni odată instalate nu se poate“, avertizează medicul. Apar, astfel, situaţiile în care pacientul vindecat de COVID-19 va avea, poate, nevoie de schimbarea locului de muncă, pentru că lucrul în aceleaşi condiţii de dinainte de infectare poate agrava decisiv starea de sănătate.
«În organism se produce o degringoladă»
Pacienţii se adresează pneumologului în special pentru recuperare respiratorie post-COVID-19, fiindcă se confruntă cu dispnee (n.r. – o întrerupere a respiraţiei) accentuată, cu tuse şi cu oboseală. Dispneea poate fi cauzată nu doar de o afecţiune a plămânului, ci poate avea şi cauze cardiace. Pentru că infectarea cu SARS – CoV - 2 produce, de fapt, o afectare sistemică, un pacient care a trecut prin boală ar trebui să se supună unor investigaţii amănunţite. „Incontestabil, un asemenea pacient este mai sensibil la orice, mai pe româneşte, şi la raza solară“, susţine medicul din Slatina.
„Legătura cu medicul de familie e foarte importantă. Este avizat şi poate să fie un bun sfetnic“, subliniază Eparu. Cu trimitere de la medicul de familie, dacă simptomatologia indică asta, se ajunge la pneumolog. „Fiecare pacient în parte are alt tablou. Nu este o atitudine - şablon, o adaptezi, pe urmă îl trimiţi la cardiolog sau la un alt specialist“, detaliază medicul.
Investigaţia care ne arată cum funcţionează plămânii
Un accent deosebit se va pune, în cazul pacienţilor post – COVID - 19, pe o investigaţie de mare fineţe. „Importante vor fi aparatele pletismograf. Acesta determină transferul gazos între aerul inspirat şi alveolă, în sânge. Ne arată cât este restricţie de plămân, cât nu funcţionează“, dezvăluie medicul Ion Eparu. Cei vindecaţi de COVID – 19 trebuie să prevină orice tip de infecţie respiratorie în sezonul rece. Un alt aspect este riscul de reinfectare. Pneumologul le recomandă acestor pacienţi vaccinarea antigripală şi conduita preventivă.