Mierea de salcâm va fi şi mai scumpă! Cât va costa un borcan

Delicatesă! Mierea de salcâm, apreciată pentru aroma sa şi pentru starea lichidă care se menţine o perioadă lungă de timp, costă mai mult decât celelalte sortimente apicole florale. Potrivit crescătorilor de albine, diferenţa de preţ ar putea creşte, întrucât salcâmul a făcut mai puţină floare astă-primăvară, scrie adevarul.ro.

Apicultoarea Alina Constantin laudă  proprietăţile mierii. Foto: Iulian Bunilă
Apicultoarea Alina Constantin laudă proprietăţile mierii. Foto: Iulian Bunilă

În această perioadă a anului, apicultorii vând mierea de salcâm cu 25 de lei kilogramul, pentru cantităţi mari, dar în magazine preţul sare de 40 de lei kilogramul. Este mai scumpă cu aproximativ cinci lei decât celelalte sortimente de miere florală, fiindcă are mai multe calităţi, dar şi pentru că floarea de salcâm s-a găsit mai greu anul acesta. Salcâmul începe să înflorească la jumătatea lunii mai şi, în funcţie de altitudine şi de condiţiile climatice, florile sale pot fi găsite până în iunie. Timp de două săptămâni, de la prima înflorire până la ultima scuturare a florii, pădurile de salcâm sunt asaltate de albine.

Crescătorii de albine au  obţinut o producţie mai  mică la mierea de salcâm
Crescătorii de albine au obţinut o producţie mai mică la mierea de salcâm

În primăvara acestui an au fost însă mai puţine flori pe ramuri, din cauza nopţilor cu temperaturi scăzute. Potrivit specialiştilor în pomicultură, din trei flori, două au avut pistilul compromis. „În prima parte a anului, pentru salcâm a mers foarte prost. A fost deteriorată aproape total floarea de salcâm. În schimb, a fost o producţie bună de miere la deal. La munte a fost cea mai bună producţie”, explică Alina Constantin, apicultor din Zărneşti (Buzău). Mierea de salcâm este cunoscută pentru aroma sa şi pentru consistenţa delicată. De asemenea, reprezintă un adevărat rafinament pentru cei pasionaţi de gastronomie. „Mierea noastră de salcâm este acreditată bio şi reprezintă unul dintre cele mai bune produse din gama apicolă. Este de o calitate deosebită, după cum se vede - claritate şi conţinut de polen”, adaugă Alina Constantin. Produsul prezintă un conţinut ridicat de fructoză în raport cu glucoza, ceea ce îi conferă proprietatea de a cristaliza mai târziu.

Florile de salcâm, atracţie  irezistibilă pentru albine
Florile de salcâm, atracţie irezistibilă pentru albine

„Mult mai parfumată, această miere este potrivită şi pentru diabetici, având un conţinut moderat de glucoză. Este foarte căutată în detrimentul celorlalte sortimente pentru că rămâne lichidă mult timp, dacă se păstrează în condiţii decente şi dacă nu e amestecată cu alt sortiment de miere”, încheie apicultoarea buzoiană.   

Indicată în tratarea ulcerului şi a afecţiunilor cardiovasculare

Mierea de salcâm este o sursă bogată de vitamine, enzime, aminoacizi şi minerale, fiind cunoscută pentru capacitatea sa de a oferi organismului energie şi substanţe hrănitoare. Conţine o cantitate mai mică de polen în comparaţie cu mierea de tei şi mierea polifloră. Această calitate o face apreciată de persoanele cu alergii la polen. Delicioasa miere de salcâm are multiple utilizări în tratarea diverselor afecţiuni, precum stresul, insomniile, anemia, ulcerul, astenia, tusea, afecţiunile cardiovasculare sau hepatice.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
wizz air avion la sol
image
image
image
image
image
image
Epava Titanicului (© NOAA / Institute for Exploration / University of Rhode Island / Wikimedia Commons)
easter bell 3321946 1280 jpg
carti biblioteca birou jpeg
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net