Mihai Șora și aparițiile sale legendare la mitingurile din Piața Victoriei. „Ne vedem la Girafă”

Ultima actualizare:

A iubit România și românii mai mult ca orice pe lume. Și mai presus de orice, a iubit adevărul și corectitudinea. Mihai Șora, care a decedat pe 25 februarie, la vârsta de 106 ani, a luptat pentru idealurile sale până la ultima suflare.

Filosolful avea principii solide și lupta pentru ele. Sursa: Facebook
Filosolful avea principii solide și lupta pentru ele. Sursa: Facebook

Nu de puține ori a ieșit în stradă pentru a-și striga opiniile, a fost cot la cot cu manifestanții din Piața Victoriei după tragedia din Colectiv, din octombrie 2015, a protestat tot în piață față de ordonanțele de urgență privind grațierea și modificarea Codurilor Penale sau alături de diaspora la mitingul din 2018.

Ce spunea în 2017, la venerabila vârstă de 101 de ani

„Să revenim la elefanții noștri. În clipă de față, nimic nu mi se pare mai periculos pentru biata democrație românească decât asaltul asupra Justiției, prin ordonanțe de urgență cu dedicație pentru oligarhi. Ei pot strecura un elefant sub preș ori după ușa, în pivniță sau în pod, întotdeauna va rămâne ceva pe dinafară: trompa. Și – câtă vreme există oameni care văd trompa elefantului, oameni cărora le pasă de țară lor, de viitorul copiilor lor – nu este totul pierdut. Mâine după-amiază voi fi în Piață Universității”, scria Mihai Șora și cine a înțeles mesajul său l-a urmat.

Un an mai târziu, chema iar mulțimea la lupta pentru democrație. „Ne vedem la Girafă”, era felul său de a-și da întâlnire cu toți cei care credeau într-un viitor mai bun și mai drept.

La mitingul din 2019. Sursa: jurnalistii.ro
La mitingul din 2019. Sursa: jurnalistii.ro

„Bună dimineața, copii!

Sper că sunteți voioși și odihniți. Ne așteaptă o zi grea.

M-am gândit deseori la ziua aceasta. Și, de fiecare dată, cu strângere de inimă: oamenii care vin să protesteze împotriva hoției, a corupției ucigașe, oamenii aceștia care trăiesc, chinuiți de dor, departe de casă, sunt, poate, aceiași care au stat odinioară la cozi infernale pe trotuarele ambasadelor noastre, așteptând să voteze. Legea electorală a rămas tot beteagă, de hoți și mârșavi încă n-am scăpat, țara înapoi nu ne-am luat-o, dar unii dintre noi mai stăm în picioare.

Mihai Șora a murit la 106 ani / Sursă foto: colaj Click!
Mihai Șora a murit la 106 ani / Sursă foto: colaj Click!

Cei care vin astăzi de peste hotare sunt cei care au deprins gustul libertății, care știu ce înseamnă munca cinstită și demnitatea. – Stelele fixe ale oricărui om întreg. 

Oamenii aceștia vin acasă pentru că își iubesc țara, pentru că le pasă. Iar voi – bucureșteni care ați obosit și v-ați pierdut speranța – ar trebui să fiți astăzi în Piață măcar din respect pentru ei, dacă nu din dragoste pentru țara voastră. P.S. Ne vedem la Girafă (– mamifer cu șira spinării vigilentă și dreaptă)”. (n.r. - Girafa din fața Muzeului Grigore Antipa din București).

Avea 102 ani, dar nimeni și nimic nu-l putea ține închis în casă

În 2019, chema românii la vot în cadrul unei manifestări intitulată „Toţi pentru Europa” în Piaţa Victoriei din Bucureşti, evenimentul, organizat de Declic, având ca scop motivarea cetăţenilor să voteze pe 26 mai şi să conștientizeze importanța implicării în viața politică.

Mihai Șora nu lipsea de la vot și îi îndemna pe români să facă la fel. Sursa: Facebook
Mihai Șora nu lipsea de la vot și îi îndemna pe români să facă la fel. Sursa: Facebook

Să nu-i lăsăm pe alții să voteze pentru noi și să ne trezim cu alt rezultat”, spunea Șora pe bună dreptate.

În ultimul an, de când Putin a pornit invazia rusă în Ucraina, filosoful Mihai Șora n-a contenit să țină partea ucrainenilor. Aproape zilnic a postat pe pagina sa de Facebook mesaje pro-Kiev, fotografii grăitoare ori texte emoționante. Ultimul mesaj postat pe 24 februarie, la împlinirea unui an de război, arată că cel de pe urmă gând a fost tot către vecinii ucraineni.

image

Am desenat!

– în linii cât mai simple și inteligibile.

Pentru că nu se poate altfel și pentru că nu există, în fața barbariei, jumătăți de măsură, ezitări, îngăduință care să absolve criminalii de faptele lor, să le bagatelizeze ori să le pună în surdină.

Curajul ucrainenilor este dătător de speranță, eroismul lor ne însuflețește și pe noi”.

Vă reamintim că Mihai Șora a murit pe 25 februarie, la onorabila vârstă de 106 ani.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Madeleine a Suediei, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
image png
ozn fals la bucuresti jpg
Inundații catastrofale Spania FOTO profimedia 0928174468 jpg
mormantul fecioarei maria jpg
1 agenda si vaza cu flori jpg jpeg
deserturi mic dejun Xanadu resort   Belek JPEG
Inundații catastrofale Spania FOTO profimedia 0928179718 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net