Mii de adolescente din România au deja doi sau trei copii

Ultima actualizare:

    Copiii născuți de mamele adolescente sunt vulnerabilizați atât social, cât și medicalfoto: Organizația Salvați Copiii
Copiii născuți de mamele adolescente sunt vulnerabilizați atât social, cât și medicalfoto: Organizația Salvați Copiii

Situaţie îngrijorătoare, în România! Aproape 13.000 de minore sunt însărcinate sau au născut deja primul copil. Alte peste 3.600 de fete sunt deja la a doua naştere, iar aproape 700 de copile au şi al treilea copil. Mai grav este că, potrivit autorităţilor, aceşti copii născuţi de mame minore sunt vulnerabilizați atât social, cât și medical, în multe cazuri vorbind despre nașteri premature sau sarcini care nu au fost monitorizate medical.

Rapoartele arată că numărul naşterilor la mamele minore a scăzut ușor în 2018, atât în cazul mamelor sub 15 ani (de la 743, în 2017 la 674), cât și în cazul celor cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani (de la 18.173 la 17.307). Situația rămâne însă îngrijorătoare în ceea ce priveşte ordinul nașterilor la mame adolescente (al câtelea copil născut viu al mamei).

Copile cu doi, trei sau mai mulţi copii

Statistici îngrijorătoare au fost publicate de Organizaţia Salvaţi Copiii. Dintre adolescentele-mame cu vârsta sub 19 ani, 12.906 sunt la prima naștere, 3.657 la a doua, 673 la a treia naștere, 63 la a patra, șapte la a cincea și una la a șasea naștere.

Şi mai grav este faptul că o parte din aceste copile rămân însărcinate cu bărbaţi cu vârste de peste 65 de ani.

Potrivit statisticilor oficiale, din 674 de copii născuți de mame mai mici de 15 ani, doar 79 au tatăl tot adolescent (sub 20 ani). La mamele între 15 și 19 ani, din 17.307 copii, doar 2.120 au tatăl sub 20 de ani (pe acest palier, sunt și tați de peste 65 de ani).

Mamele adolescente nu au acces la asistenţă medicală

„De cele mai multe ori, adolescentele mame provin din medii sărace, fără acces la asistență medicală constantă și de calitate. Și de aici, consecințe extrem de grave și, din păcate, ireversibile: nașteri premature, mortalitate infantilă ridicată, copii crescuți de copii, în medii socio-economice precare, perpetuând, de fapt, discriminările.”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Organizației Salvați Copiii România, potrivit unui comunicat de presă.

În ceea ce privește distribuția pe medii, cele mai multe mame adolescente sunt din mediul rural - 65% dintre cele sub 15 ani și 67% dintre cele cu vârsta între 15 și 19 ani.

Potrivit unei cercetări efectuate de Salvați Copiii în 2018, Analiza situației gravidelor, mamelor și copiilor din mediul rural, cinci din zece mame cu vârsta sub 18 ani nu au fost niciodată la control ginecologic, ceea ce a dus la o rată de patru ori mai mare a nașterilor premature, șapte din zece mame minore nu au beneficiat niciodată de planificare familială, iar cinci din 10 gravide minore din mediile defavorizate nu au efectuat ecografiile recomandate în sarcină. 

Maternităţile din România, insuficient dotate

Echipamentele medicale insuficiente reprezintă o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvați Copiii privind situația maternităților din România - 13% dintre maternitățile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuții prematuri, 56% dintre maternitățile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator și 14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.

Până pe 31 iulie, fiecare contribuabil poate depune Formularul 230 sau Declarația Unică, precompletate cu datele de identificare ale organizației la administrația financiară de care aparține cu domiciliul. Formularele se pot descărca de la www.salvaticopiii.ro/redirectioneaza .

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Charlene și Albert de Monaco GettyImages 2162706103 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
saguna jpg
reumatism jpg
bani euro pixabay jpg
mihaela bilic instagram jpg
brad craciun jpg
dan marin roveolutie webp
spitalul stomatologic jpeg 2 jpeg
Lucrări la Palatul de Justiție din Deva. Secolul al XIX-lea, Foto: arhiva personală dr. Lucian Ștefan
image
actualitate.net
image
actualitate.net