Mii de credincioşi au văzut pe ecrane uriaşe slujba de Sfânta Parascheva de la Iaşi
În ziua prăznuirii Sfintei Parascheva, câteva mii de credincioşi au asistat la Sfânta Liturghie săvârşită la Catredala Mitropolitană şi peste cinci mii de pelerini au stat la rând pentru a se închina la raclă. La sfârşit, fiecare pelerin a primit câte o porţie de sarmale calde.
Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată, de la ora 9.30, pe un podium special amenajat pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, în faţa Catedralei Mitropolitane. Pentru ca toţi cei veniţi în pelerinaj să poată asculta şi urmări ceremonialul religios, pe bulevard au fost amplasate câteva ecrane de mari dimensiuni.
Accesul în zonă a fost permis oricărei persoane, indiferent de localitatea de domiciliu sau dacă e vaccinat sau nu. Singurele condiţii impuse au fost respectarea măsurilor de distanţare şi purtarea măştii de protecţie.
Organizatorii au împărţit cu garduri zona din faţa scenei pe care s-a desfăşurat slujba, iar câteva sute de scaune au fost puse pe bulevardul Ştefan cel Mare, păstrându-se distanţarea socială. Cine nu a avut loc, a stat pe bulevard şi a privit liturghia pe ecrane.
Cei mai mulţi dintre pelerini au purtat mască şi au păstrat o distanţă acceptabilă, însă au fost şi unii fără mască. Printre cei prezenţi s-a numărat şi senatoarea Diana Şoşoacă, dar şi George Simion, liderul AUR. Anul trecut, Şoşoacă a organizat un protest în mijlocul pelerinilor prezenţi la Iaşi, la slujba oficiată cu ocazia zilei de prăznuire a Sfintei Parascheva.
După ceremonialul religios, pelerinii au primit câte o porţie de sarmale calde, din cele 12.000 pregătite anul acesta pentru masa care a devenit deja o tradiţie. Pe lângă bucătăresele de la Cantina de Ajutor Social Iaşi, au contribuit la pregătirea mâncării, aşa cum fac de şapte ani, şi 8 beneficiare ale centrelor de bătrâni din zona Bucium şi Copou.
„Am început pregătirile de duminică, 10 octombrie, pentru că au trebuit puse toate la punct, varza, legumele. În acest an, am folosit 300 kg carne din porc şi vită. De sucit sarmalele, am început de marţi, 12 octombrie. Toate au fost împachetate în caserole, într-un număr de 6, cu pâine şi tacâmuri, aşa cum ne impun condiţiile pandemice. Am făcut un număr mai mic de sarmale, pentru că şi numărul pelerinilor e mult mai scăzut”, a declarat Mariana Mitu, directoarea Cantinei de Ajutor Social Iaşi, potrivit bzi.ro.
Pelerinajul de la Iaşi, la moaştele Sfintei Parascheva, a fost mai restrâns anul acesta, în condiţiile crizei sanitare. De vinerea trecută, de când moaştele au fost scoase din Catedrala Mitropolitană, aproape 60.000 de pelerini s-au închinat, scrie adevarul.ro.