Ministrul Finanțelor anunță măsuri de temperare a inflației: "BNR a făcut o apreciere corectă"

Ministrul Finanțelor a anunțat că Guvernul pregătește o serie de măsuri pentru temperarea inflației, în condițiile în care Banca Națională a României (BNR) a făcut o apreciere corectă în ceea ce privește evoluția de-a lungul anului 2022.

image
Adrian Câciu a anunțat că Guvernul lucrează la o serie de măsuri pentru a tempera inflația

Ministrul Adrian Câciu a declarat, vineri, că BNR a făcut o apreciere corectă în privința inflației. Banca Națională a României prognozează o creștere a inflației la 11.2 % în cel de-al doilea trimestru al anului și o evoluție de 10,2% în trimestrul al treilea. Pentru sfârșitul anului, BNR estimează o inflație de 9,6%, potrivit raportului privind inflația făcut public vineri.

Predicțiile privind nivelul inflației în 2022 vin în contextul în care BNR a mărit dobânda cheie de la 2% la 2,5%, începând cu 10 februarie 2022, o măsură care se va reflecta curând în buzunarele românilor. BNR a invocat, pentru această măsură, tocmai rata crescută a inflației.

Rata anuală a inflaţiei a crescut la 8,19% în decembrie 2021, de la 7,80% în noiembrie, urcând şi mai mult deasupra limitei superioare a intervalului ţintei, în principal ca efect al continuării scumpirii produselor energetice.

În acest context, ministurl Finanțelor a declarat că se lucrează la un pachet de măsuri care să ajute populația, fără a oferi deocamdată mai multe indicii.

"Fac ceea ce ține de Ministerul Finanțelor pentru a veni cu măsuri care, pe de o parte, să reducă efectele din piață... și să restructurăm cauzele care au dus la această inflație în lanț. BNR a făcut o apreciere pe care o consider corectă", a spus ministrul, potrivit Mediafax.

Pachetul de măsuri va fi gata în martie

Ministrul Adrian Câciu a vorbt despre luna martie ca data cea mai probabilă pentru discuțiile legate de măsurile menite să reducă efetele inflației.

"Nu va fi o singură măsură,măsurile trebuie să fie într-un pachet care să vizeze efecte dar și cauze. România are nevoie de investiții în energie, are nevoie de producție... Toate soluțiile sunt pe masă", a declarat ministrul.

  Puteți urmări știrile Click! și pe Google News!

cub radu mirica animat gif
FotoJet (1) jpg
cristian tudor popescu arșinel png
cub oana zavoranu png
juriul Te cunosc de undeva! jpg
visarion alexa parinte foto facebook (3) jpg
vasile muraru alexandru arsinel png
cub sicriu alexandru arsinel png
Dmitri Peskov FOTO EPA-EFE
premiul nobel foto epa efe
image
image
image
image
cub alexandru arsinel teatru png
george simion AUR jpg
visarion alexa parinte foto facebook (3) jpg
cub radu mirica animat gif
uragan Ian   foto colaj captura jpg
Vladimir Putin Foto Sergei BOBYLYOV / SPUTNIK / AFP