Ai mai multe case sau maşini? Ai putea plăti impozite mari

Codul fiscal va fi modificat la vară, pentru a intra în vigoare din 2023, după cum anunţă Adrian Câciu, ministrul Finanţelor. Astfel, este posibil ca persoanele fizice care au mai multe apartamente, de pildă, să plătească mai mult. 

Banii încasaţi din taxarea suplimentară ar urma să fie folosiţi pentru comunitatea locală.
Banii încasaţi din taxarea suplimentară ar urma să fie folosiţi pentru comunitatea locală.

Noutăţi privind regimul fiscal în România! Într-un interviu acordat pentru Hotnews.ro, Adrian Câciu, ministrul Finanţelor, declară că va exista o dezbatere cu mediul de afaceri, cu sindicatele, cu instituţiile financiare naţionale şi internaţionale.

Această analiză se va concretiza într-o modificare de Cod fiscal care să intre în vigoare cu o perioadă de predictibilitate - şase luni. Înspre luna mai vom pune în dezbatere publică un document, astfel încât la 1 iunie să avem o decizie privind regimul fiscal”, arată ministrul.

Cei care deţin mai multe apartamente vor băga mai adânc mâna în buzunar
Cei care deţin mai multe apartamente vor băga mai adânc mâna în buzunar

Apartamente. Cred că va trebui o abordare mai fermă din perspectiva taxării proprietăţilor”, menţionează Câciu. “În zona în care există o preocupare intensă pentru a acumula proprietăţi, aş vedea o taxare, dar taxarea aceea n-aş vedea să se întoarcă la stat, ci către comunitatea locală. În Bucureşti, dacă s-ar accepta taxarea suplimentară de la a treia maşină şi de la al treilea apartament, s-ar obţine sume importante.

Avem persoane fizice proprietari de apartamente, chiar de cartiere aproape (10 blocuri pe persoană fizică cred că e ceva). Prin impozitare adecvată, Capitala ar câştiga 16 miliarde lei. Şi nu iei de la cel sărac, nu de la cel care este cu o familie... În contextul în care avem dezvoltări imobiliare pe persoană fizică, să le dezvolte, dar şi taxarea trebuie să fie puţin diferită. Acei bani ar fi folosiţi pentru dezvoltarea utilităţilor, de la străzile sau cartierele care se fac”, consideră demnitarul.

Familiile cu mai multe autoturisme, vizate de noua regulă
Familiile cu mai multe autoturisme, vizate de noua regulă

Maşini. Referitor la vehicule, ministrul Finanţelor precizează: “Eu aş propune de la a treia maşină deţinută de o persoană fizică, pentru a nu speria lumea că taxăm de la a doua. Evident, în urma unui dialog, poate rezulta o creştere graduală de la al doilea autoturism. La prima nu ne legăm, pentru că înseamnă un confort strict necesar. Să-l definim ca atare. După aceea putem să facem analiza”.

Impozit progresiv. Şi această chestiune va genera o dezbatere. „Vom face analize pe trei tipuri de ţări: o ţară dezvoltată  – Germania, o ţară mediteraneană şi trei ţări fost comuniste”, dezvăluie Câciu.

În România, nimeni nu ţine cont de faptul că un contribuabil are şi cheltuieli. Apropo de statele unde există şi impozitare progresivă: când plăteşti un impozit, ai nişte deductibilităţi. Avem şi noi câteva deductibilităţi în funcţie de familiile cu copii. Avem şi nişte cheltuieli pe care noi nu le mai luăm în calcul: educaţie, asigurare, pensie privată. Sunt tot nişte cheltuieli (acestea vor fi luate în calcul la impozitul progresiv - n.r.). Nu pot să neg că nu vom avea dezbatere: cotă unică versus impozit progresiv”, adaugă finanţistul.

Adrian Câciu, ministrul Finanţelor
Adrian Câciu, ministrul Finanţelor

Adrian Câciu, ministrul Finanţelor, ia în calcul şi taxarea bacşişului, a zahărului, pragul la microîntreprinderi, schimbările posibile în industria IT şi construcţii, simplificarea Declaraţiei Unice şi reactivarea facilităţii de 1.500 lei pentru creşă sau grădiniţă.

  Puteţi urmări ştirile Click! şi pe Google News!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net