Ministrul Sănătății: Dezastrul de la Suceava s-ar putea repeta la Arad dacă nu se iau măsuri
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a a tras atenția, într-un interviu pentru Digi 24, că situația dezastruoasă de la Suceava s-ar putea repeta la Arad, unde există deja o transmitere locală a noului coronavirus.
Aradul se numără, în acest moment, printre județele cu cele mai multe cazuri de Covid-19, iar faptul că în zonă se află punctele de trecerea frontierei nu face decât să crească riscul de răspândire a virusului la nivelul comunității.
"Este o transmitere locală, nu la nivelul Sucevei, dar dacă nu se iau măsuri poate ajunge la nivelul Sucevei. Avem o apropiere și de punctele de trecere de la Nădlac. Acolo avem un aflux important, în care cei care intră, la un moment dat, acuzând fenomene sunt duși la spitalul din Arad. Afluxul este mai mare, dar dacă este foarte bine controlat putem stăpâni și menține ritmul pe care îl avem acum", a declarat ministrul Tătaru pentru Digi 24.
Spitalul de Urgențe Suceava a fost militarizat joi
În ceea ce privește situația de la Suceava, ministrul a confirmat că spitalul de urgențe din oraș a fost militarizat, așa cum anunțase președintele Iohannis în timpul zilei. ” La Suceava a fost o transmitere continuă, accelerată, care în acest moment este la fel de accelerată. Am adus atunci medici de la Iași, am refăcut unitatea de primiri urgențe, am refăcut niște circuite și am repus un manager nou care trebuia să aducă niște schimbări, schimbări care nu au apărut și nu ne permitem să stăm mai mult timp. Am ales varianta de a schimba managerul acelei unități medicale și am adus un management militar, managerul este de la spitalul militar din Brașov, directorul medical de acolo, urmat de alți trei colegi. Am recomandat să se refacă tot ceea ce înseamnă management”, a explicat Tătaru.
Ministrul a invocat diganosticare greșită a cazurilor de Covid-19 într-o primă fază, la Suceava. ”Avem niște cazuri incorect diagnosticate, un aflux foarte mare de concetățeni care au venit din străinătate. Nu au putut fi controlați nici prin anchete, nici prin activitate medicală. Știți ce a urmat: un personal medical infectat, în marea lui majoritate, un personal în izolare și un suport medical foarte scăzut prin lipsa de medici și prin lipsa unor anchete, având în vedere că și DSP a suferit pierderi”, a mai spus ministrul.