Mircea Radulian, director Fizica Pământului: „Vom avea, în viitor, și un cutremur mai mare!”


    Mircea Radulian ne pregăteşte pentru ce este mai rău
Mircea Radulian ne pregăteşte pentru ce este mai rău

Mircea Radulian, directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Fizica Pământului (INFP), a explicat condițiile în care s-a produs cutremurul din dimineața zilei de 28 octombrie.

Un cutremur de 5.8 pe scara Richter s-a produs în această dimineață în zona seismică Vrancea, la o adâncime de 144 de kilometri și la o distanță de 15 kilometri de Nehoiu. Unda cutremurului a fost simțită în mai multe orașe din estul, nordul Moldovei și sudul țării, dar și în Republica Moldova și Bulgaria. Cutremurul s-a produs după o activitate seismică scăzută, ceea ce a condus la eliberarea cantității de energie acumulată. 

„Este un cutremur normal pentru zona Vrancea. Era de așteptat și a venit pe un fond de o activitate mai scăzută și după o acumulare de energie. Are și un efect benefic, întrucât a eliberat energia care s-a strâns. Cel mai mare cutremur s-a produs anul acesta în aprilie, dacă îmi aduc aminte, și a avut 4.7. Ceea ce noi numim normal sunt cutremure de peste 4.0. Dacă ne comparăm cu acum doi ani, e clar că activitatea a fost mai slabă anul acesta. Cutremurul a apărut ca reacție la această acumulare de energie. Vom avea, din păcate, și un cutremur mai mare. Ne putem aștepta oricând. Nu putem spune momentul, iar oamenii trebuie să fie pregătiți. Zona Vrancea are un anumit regim seismic iar la intervale de zeci de ani putem avea cutremure de 7. Zona Vrancea este la intersecția dintre trei plăci. Ele sunt în coliziune, dar nu mai sunt active la suprafață, iar presiunea nu mai e atât de puternică. Dar această coliziune a determinat ca una din plăci să se scufunde în adâncime”, a spus Mircea Radulian, care a mai avertizat că autoritățile trebuie să consolideze lucrările de infrastructură care, în prezent, au probleme. 

Gabriel Apostol, fost concurent Masterchef
cub gabriel apostol png
Anca Dinicu  jpg
Bărbatul care a băut alcool zilnic, timp de 30 de ani
andreea ibacka si majda jpg
harry si meghan jpg
FotoJet (2) jpg
zodii care imprumuta bani jpg
pod blaj jpg
Dorin Chiotea FOTO Facebook
image
image
image
image
viespile ucigașe jpg
Bărbatul care a băut alcool zilnic, timp de 30 de ani
inselat jpeg
Klaus Iohannis si Alina Gorghiu jpg
foto2 liliana jpg
calendar ortodox 2021 2 decembrie sfantul prooroc avacum bizant sec xiv jpeg