Mircea Radulian, director Fizica Pământului: „Vom avea, în viitor, și un cutremur mai mare!”
Mircea Radulian, directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Fizica Pământului (INFP), a explicat condițiile în care s-a produs cutremurul din dimineața zilei de 28 octombrie.
Un cutremur de 5.8 pe scara Richter s-a produs în această dimineață în zona seismică Vrancea, la o adâncime de 144 de kilometri și la o distanță de 15 kilometri de Nehoiu. Unda cutremurului a fost simțită în mai multe orașe din estul, nordul Moldovei și sudul țării, dar și în Republica Moldova și Bulgaria. Cutremurul s-a produs după o activitate seismică scăzută, ceea ce a condus la eliberarea cantității de energie acumulată.
„Este un cutremur normal pentru zona Vrancea. Era de așteptat și a venit pe un fond de o activitate mai scăzută și după o acumulare de energie. Are și un efect benefic, întrucât a eliberat energia care s-a strâns. Cel mai mare cutremur s-a produs anul acesta în aprilie, dacă îmi aduc aminte, și a avut 4.7. Ceea ce noi numim normal sunt cutremure de peste 4.0. Dacă ne comparăm cu acum doi ani, e clar că activitatea a fost mai slabă anul acesta. Cutremurul a apărut ca reacție la această acumulare de energie. Vom avea, din păcate, și un cutremur mai mare. Ne putem aștepta oricând. Nu putem spune momentul, iar oamenii trebuie să fie pregătiți. Zona Vrancea are un anumit regim seismic iar la intervale de zeci de ani putem avea cutremure de 7. Zona Vrancea este la intersecția dintre trei plăci. Ele sunt în coliziune, dar nu mai sunt active la suprafață, iar presiunea nu mai e atât de puternică. Dar această coliziune a determinat ca una din plăci să se scufunde în adâncime”, a spus Mircea Radulian, care a mai avertizat că autoritățile trebuie să consolideze lucrările de infrastructură care, în prezent, au probleme.