Miron Cozma: „Eu l-am salvat de la moarte pe Marian Munteanu”
Dosarul Mieriadei din 1990 a fost redeschis oficial. Fostul președinte Ion Iliescu și fostul șef al SRI Virgil Măgureanu au fost audiația miercuri (21 octombrie) de Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție. În același dosar, a fost citat și Miron Cozma care urmează să se prezinte joi (22 octombrie) la audieri. Procurorii instrumentează cazul pentru crime împotriva umanității, conform noului Cod penal.
Cozma nu va fi audiat în calitate de martor, cum se credea până acum, ci în calitate de suspect. Cu toate acestea, el consideră redeschiderea acestui dosar ca pe cea mai mare realizare din viața lui.
„Poate vi se pare ciudat că am calitate de suspect, dar asta este. (...) Dar probabil că știți ce a spus generalul Dan Voinea, care a susținut că cea mai completă declarație în acest dosar a fost cea a lui Miron Cozma, care a avut calitate de martor. Orice ar fi, eu consider că redeschiderea acestui dosar este o mare realizare pentru mine. Probabil că știți că eu am înaintat o plângere la CEDO, alături de Doru Mărieș și Marian Stoica, victima de la Televiziune. Pentru că, ani de zile, din cauza lui Ion Iliescu, eu și minerii mei ne-am atras aprobriu public, a declarat fostul lider al minerilor”, pentru ziarul Ring.
Miron Cozma a mai precizat că nu îi este teamă de o nouă condamnare. Amintim că în 1999, fostul lider al minerilor a fost condamnat definitiv la 18 ani de închisoare pentru infracțiunile comise în Mineriada din 1991. dar a fost grațiat de Ion Iliescu, în anul 2004.
“Nu mi-e teamă de o nouă condamnare. Important este că am marea satisfacţie că am pornit acest dosar. Asta este marea mea satisfacţie. Pentru că, de-a lungul istoriei, se va dovedi care este adevărul. Cu Dumnezeu înainte, mie nu mi-e frică de adevăr”, a adăugat Cozma.
Pe lângă toate acestea, fostul lider al minerilor a mai povestit că, în 13 iunie 1990, când la București erau uciși și arestați manifestanții, el privea din fotoliu din Valea Jiului, meciul României la Campionatul Mondial de fotbal din italia. Ce e și mai interesant este faptul că Miron Cozma susține că el l-a salvat de la moarte pe Marian Munteanu, simbolul protestele de la Piața Universității din 1990. Acesta a stat patru zile în comă după ce Denes Domkos, șeful de tură la mina Livezeni, a încercat să în decapiteze. Cozma susține că el l-ar fi salvat, dar în calitate de civil, nu de miner.
”În iunie 1990, nicio secundă nu m-am îmbrăcat în haine de miner. E dovedit de procuratura militară, de domnul general Dan Voinea. Pentru că pe mine m-au luat cu japca să merg la Bucureşti şi nu am mai apucat să mă schimb. (...) Chiar şi atunci când l-am salvat pe Marian Munteanu, tot civil eram. Şi din cauza asta am luat bătaie de la securiştii îmbrăcaţi în mineri. Marian Munteanu ştie şi a declarat ulterior, inclusiv în 2005, când am ieşit din puşcărie, că eu i-am salvat viaţa. Eu l-am protejat pe el şi pe alţi doi studenţi. E pe net declaraţia unei fete care spune cum strigam eu să vină Salvarea după ce am văzut nişte oameni din instituţiile statului îmbrăcaţi în mineri care îl băteau pe Marian Munteanu. Şi eu am intervenit şi i-am salvat pe el şi pe alţi doi colegi de-ai lui. Şi tot civil eram şi când m-am întâlnit cu Virgil Măgureanu, pe care era cât pe-aci să-l plesnesc, deoarece voia să-mi jignească inteligenţa”, a povestit Miron Cozma.