Misterul oilor moarte de pe nava Queen Hind: Reprezentanții firmei care s-a ocupat de neutralizarea leșurilor spun că le-au incinerat
Au fost îngropate în loc să fie incinerate? La întrebarea aceasta trebuie să răspundă procurorii constănțeni în legătură cu leșurile oilor moarte pe nava scufundată în noiembrie 2019 în Portul Midia.
În timp ce autoritățile au descoperit resturi de porci şi de oi pe îngropate un teren din comuna tulceană Smârdan, reprezentanţii firmei care s-a ocupat de neutralizarea oilor înecate spun că au fost duse la Protan, unde au fost arse, scrie adevarul.ro.
Oamenii legii acuză firma Cazacioc, care trebuia să se ocupe de incinerarea lor, că le-a îngropat pe un teren, în suprafaţă de aproximativ un hectar, deţinut de un localnic din Smârdan, Tulcea. Ancheta procurorilor de la Curtea de Apel Constanța a pornit după ce mai mulţi brăileni, care locuiesc la graniţa dintre Brăila şi Tulcea, acolo unde se află terenul viran, s-au plâns de mirosurile insuportabile care vin din zonă.
Anchetatorii spun că deșeurile animale au fost îngropate
În ancheta extinsă au fost cooptaţi poliţişti de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor - Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Tulcea, Agenţia Protecţia Mediului - Tulcea, Direcţia de Sănătate Publică – Tulcea. Ancheta a stabilit că, în urma activităţilor desfăşurate la faţa locului, mare parte dintre deşeurile animale nu au fost distruse prin incinerare, ci au fost îngropate pe un teren viran din localitate.
”Cu mâna pe inimă vă spun că nu am îngropat nici o oaie, ci toate au fost incinerate”
În replică, Gelu Cazacioc, administratorul firmei Cazacioc, care a primit contractul de incinerare, respinge acuzaţiile aduse de procurori: „Cu mâna pe inimă vă spun că nu am îngropat nici o oaie, ci toate au fost incinerate la firma Protan, care are mai multe puncte de lucru“. Produsul rezultat din ardere a devenit, spune el, îngrăşământ organic pentru culturile bio. Întrebat de unde au pornit acuzaţiile, el crede că probabil cineva a văzut pe câmp nişte crotali şi a sesizat autorităţile de mediu.
ANSVSA ”Aceste cadavre sunt din anii anteriori”
Şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a transmis printr-un comunicat că procesul de incinerare, care a durat aproximativ patru săptămâni, a fost supravegheat de către un medic veterinar din partea instituţiei. „Este exclus ca în această perioadă să se fi îngropat aceste cadavre. Aceste cadavre de la diverse animale - ovine, suine, bovine, sunt din anii anteriori”, precizează reprezentanţii autorităţii.
Nava, supraîncărcată
Nava Queen Hind, sub pavilion Palau, care s-a răsturnat în Portul Midia la 24 noiembrie 2019, având la bord aproximativ 14.000 de oi, a fost adusă la cheu după aproape trei luni. Autorităţile au reuşit să salveze aproximativ 200 de animale, care în prezent se află la Asociaţia ARCA. Din fericire, tot echipajul, format din 22 de marinari de naţionalitate siriană, a fost salvat. Cel mai probabil, nava a fost supraîncărcată cu oi, acesta fiind şi motivul pentru care a eşuat.
Citește și:
Oile moarte din nava adusă la chei în Portul Midia vor fi incinerate la 130 km distanță