Mituri despre ascensoare: ce trebuie să știți pentru a folosi liftul în siguranță

Ultima actualizare:

    Foto: FM Magazine
Foto: FM Magazine

Ascensoarele fac parte din viața noastră, fie că le folosim acasă, la mall sau la birou ori în alte instituții în care ne desfășurăm activitatea. Deși ascensoarele sunt practice și în general foarte sigure, miturile referitoare la siguranța lifturilor sunt larg răspândite. Dar care este, de fapt, realitatea?

Ascensoarele sunt, de obicei, foarte sigure - acestea trec printr-o mulțime de revizii și verificări impuse prin lege, menite să îi ferească de pericole pe cei care le folosesc. Mai mult decât atât, producătorii de ascensoare se asigură că echipamentele sunt conforme cu normele europene de siguranță în momentul în care livrează și montează produsul. MP IFMA, o companie producătoare de lifturi din România, oferă o gamă variată de ascensoare pentru toate tipurile de clădiri, dar și servicii de întreținere și modernizări, astfel încât ascensoarele întreținute de MP IFMA să fie în perfectă stare de funcționare pentru siguranța utilizatorilor.

Vinovați de problemele apărute sunt însă, de cele mai multe ori, chiar cei care folosesc incorect ascensoarele. De aceea, este foarte important să țineți cont de recomandările de utilizare ale ascensoarelor, cum ar fi limita de persoane sau de kilograme suportată, dar și să fiți conștienți de miturile despre siguranță. Vă prezentăm, așadar, cele mai răspândite astfel de credințe:

Mit: Lifturile sunt susținute de un singur cablu și pot cădea în gol dacă acest cablu se rupe

Realitate: Lifturile sunt susținute, de obicei, de patru până la zece cabluri. Acestea sunt fabricate cu atenție, astfel încât să reziste la o greutate mai mare decât sarcina anunțată a ascensorului. Pe lângă greutatea pasagerilor, cablurile trebuie să suporte atât propria greutate, cât și greutatea cabinei și a structurilor de metal. Cablurile de tracțiune moderne sunt proiectate să suporte de până la 12 ori sarcina anunțată a ascensorului. În plus, este puțin probabil ca toate cablurile să cedeze. În cazul în care acest lucru se întâmplă, sistemul de siguranță va bloca liftul.

Cu toate că sunt create în așa fel încât să reziste la o greutate foarte mare, acordați atenție limitei impuse. Altfel, este posibil ca ascensorul pe care îl folosiți să „refuze” să plece de pe loc.

Mit: Au existat cazuri în care cabina liftului a căzut în gol mai multe etaje înainte să se oprească brusc

Realitate: Toate lifturile moderne sunt dotate cu un sistem numit limitator de viteză pentru a monitoriza viteza. În cazul în care limita de viteză este depășită, se activează sistemul de siguranță al liftului, o soluție mecanică menită să îl oprească forțat. Acesta acționează ca o frână, provocând o oprire controlată, nu bruscă, ce reglează viteza liftului.

Mit: Dacă un lift rămâne blocat între etaje, există riscul terminării oxigenului din cabină

Realitate: Cabinele ascensoarelor nu sunt închise ermetic. Există o regulă standard în ceea ce privește sistemele de ventilație în lifturi, care trebuie să fie prezente pe cel puțin 2% din suprafața podelei cabinei, pentru ca aerul să circule în permanență. 

Mit: Poți să ieși din cabina liftului în puț printr-o trapă de siguranță

Realitate: Trapele de siguranță există, într-adevăr, în acest scop, însă pasagerii nu trebuie să le folosească vreodată ca soluții. Pompierii și personalul calificat sunt singurii care pot folosi aceste trape în caz de nevoie. Dacă sunteți blocat într-un lift, nu încercați, așadar, să ieșiți de unul singur. Nu încercați, de asemenea, să deschideți forțat ușile ascensorului și să ieșiți în puț. Riscați să cădeți în gol.

Mit: Dacă apeși butonul de chemare al liftului de mai multe ori, cabina o să ajungă mai repede

Realitate: Atunci când apăsați butonul de chemare, încă de la prima comandă, software-ul liftului determina ruta cabinei. Nu rezolvați nimic dacă apăsați butonul în mod repetat.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
natalia negru st  iosif dimitrie anghel jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net