Modelul suedez de protecție a copiilor în mașină. Montarea scaunului cu spatele a salvat mii de vieți

image
În Suedia, copiii până în 4 ani au scaunul de mașină orientat spre spate

Potrivit Asociației Americane de Pediatrie, accidentele auto continuă să fie principala cauză de deces în rândul copiilor cu vârste de peste 4 ani. La nivel mondial, se estimează că numărul minorilor răniți în accidente rutiere este de 10 milioane în fiecare an. Cauza o reprezintă, printre altele, lipsa unui scaun special, poziția greșită în mașină și nepurtarea centurii de siguranță. Suedezii au reușit să reducă mult bilanțul negru al acestor tragedii.

Statistici îngrijorătoare în România 

În 2019, țările cu cele mai puține accidente rutiere au fost Suedia (cu 22 de decese la un milion de locuitori) și Irlanda (29 de decese la milionul de locuitori). La polul opus, cele mai ridicate rate de deces sunt înregistrate în România (96 de decese / 1 milion de locuitori), Bulgaria (89 de decese) și Polonia (77 de decese).  

Suedia este recunoscută în toată lumea pentru siguranța rutieră, atât pentru adulți, cât și pentru copii. Aici s-a inventat primul scaun de mașină pentru copii cu orientare spre spatele mașinii, dar și înălțătoarele auto. Spre deosebire de alte țări, unde părinții obișnuiesc să întoarcă scaunul copilului cu fața înspre sensul de mers odată ce copilul a împlinit vârsta de un an, în Suedia acest comportament nu există. Din acest motiv, anul trecut, doar nouă copii sub 18 ani și-au pierdut viața în accidente rutiere în Suedia. 

Sunt indicate scaunele orientate spre spate 

Scaunele pentru copii cu orientare spre spatele mașinii au fost inspirate de modul în care călătoresc astronauții. S-a luat în calcul faptul că gâtul copilului este punctul cel mai vulnerabil în cazul unui accident, deoarece este încă în dezvoltare și nu e pregătit să suport un astfel de impact, cum ar face-o un adult. Spătarul scaunului, în acest caz, preia o bună parte din șoc. „Atunci când vorbim despre protecția copiilor în mașină, există două principii importante. Pentru cei mai mici dintre ei, este nevoie de protejarea capului și a gâtului, deoarece gâtul lor este prea firav pentru a susține capul. Apoi, cei cu vârste puțin mai mari pot călători cu fața înspre direcția de mers, folosind sistemele de siguranță ale mașinii (centura de siguranță), adaptate pentru ei”, spune dr. Lotta Jakobsson, Specialist Tehnic Senior la Centrul de Siguranță Volvo Cars.    

image
Scaunul de mașină trebuie adaptat vârstei și dimensiunilor copiilor

Alege scaunul în funcție de vârstă 

 • Bebelușii. Până la 9 luni, copiii trebuie să stea într-un scaun special, cu spatele la direcția de mers, în poziție semiculcat. Este de preferat să fie puși în spate, pe latura stângă sau pe cea dreaptă a banchetei. Dacă nu este posibil, pot fi puși în față, în dreapta șoferului, cu airbagurile dezactivate. 
 • Copiii până în 4 ani. Și ei trebuie să aibă un scaun cu orientare spre spate. Se folosește până când capul copilului ajunge la nivelul scaunului de siguranță. 
 • Între 4 și 9 ani. Copilul este suficient de dezvoltat și are rezistența necesară pentru a merge în mașină cu fața înspre sensul de mers, în scaune reglabile care să le permită să stea atât culcat, cât și în șezut. Centura le vine printre picioare și se prinde în cruce peste umeri. 
 • După vârsta de 9 ani, copiii pot renunța la scaunul special și se pot asigura doar cu centura de siguranță. Înălțătorul ajută la poziționarea copilului, astfel încât centura să fie corect și în siguranță prinsă. Centurile de siguranță gândite pentru adulți le-ar trece peste gât și i-ar sufoca. 

3 sfaturi de bază pentru siguranța copiilor în mașină

 • Așezați copiii cu fața spre spatele mașinii cât mai mult timp posibil, astfel le va proteja capul și gâtul în cazul unui impact frontal. 
 • Este mai sigur pe bancheta din spate. 
 • Scaunele se aleg atât în funcție de vârstă, cât și de dimensiunile copilului. 

Trucuri pentru a evita răul de mașină 

 • Nu îi dați copilului cărți de colorat, gadgeturi sau cărți de citit în timpul mersului. 
 • Alegeți gustări ușoare și evitați mesele grele. 
 • Folosiți remedii naturale precum ghimbir și mentă. 
 • Țineți-le mintea ocupată, distrăgându-le atenția cu muzică și jocuri. 
 • La drumuri lungi, faceți pauze dese și evitați zonele accidentate. 
cub visarion alexa png
vremea octombrie toamna prognoza meteo pensionari parc jpeg
weddingfeast 2841610 1920 jpg
Timisoara Fashion Week (7) Adelina Pestritu jpg
reghecampf si anamaria prodan
Casele comoară sunt la mare căutare. Sursa foto: Playtech
Kayley Stead a fost părăsită de logodnicul ei jpg
Charles si regina Elisabeta a II-a
Retezat Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (3) JPG
panouri fotovoltaice
image
image
image
image
FotoJet jpg
Regina Elisabeta, Regele Charles si Camilla Parker Bowles Foto Gettyimages (1) jpg
Mihai Șora Sursă: Profimedia
geoparcul arouca portugalia pietre care nasc sursa httparoucageopark (4) jpg
Camilla Parker Bowles Regele Charles si Regina Elisabeta Foto Gettyimages (2) jpg
kate middleton 1 profimedia 0706166194 jpg