Mormântul Hypogeu din Constanța a fost restaurat și va putea fi vizitat de turiști. De ce este deosebit de important acest monument istoric

Mormântul pictat de tip hipogeu, din Constanța, a fost restaurat și salvat, intrând astfel în circuitul turistic. Este vorba despre un proiect demarat cu fonduri europene în valoare de 6,4 milioane de lei.  Mormântul este deosebit de important, pentru că în el se păstrează o cameră funerară pictată complet, de la începutul sec. IV, un lucru destul de rar. Turiștii trebuie să știe că, din această vară, pot vizita mormântul, situat pe malul mării, în apropierea Colegiului Națioal Mircea cel Bătrân.

Mormântul Hypogeu Foto: Wikipedia
Mormântul Hypogeu Foto: Wikipedia

Mormântul Hypogeu, descoperit în 1988 

Descoperit în 1988, mormântul Hypogeu datează din secolul al IV-lea d.Hr. valoarea sa excepțională fiind rapid recunoscută de cercetători, în special datorită picturii murale și a elementelor sale decorative legate de paleocreștinism, care îmbină influențele creștinismului timpuriu cu cele păgâne, relatează Info Sud-Est.

În ciuda acestui fapt, monumentul nu a beneficiat de eforturile de conservare necesare și nu a devenit o parte a circuitului turistic al orașului, motiv pentru care a ajuns într-o stare avansată de degradare, situație care a fost în repetate rânduri semnalată în spațiul public.

Mormântul a fost restaurat cu fonduri europene 

În 2018, situația a luat o întorsătură pozitivă când autoritățile județene din Constanța au obținut finanțare pentru restaurarea monumentului istoric. Totuși, banii europeni puteau fi pierduți, atunci când licitația pentru proiectarea și demararea lucrărilor de reabilitare lansată de Consiliul Județean Constanța a fost amânată, din lipsă de ofertanți.

Printre obstacolele identificate la acel moment s-au numărat o lipsă națională de specialiști care să gestioneze numărul mare de proiecte de reabilitare din acea perioadă, blocaje birocratice și, în cazul specific al Mormântului Hypogeu, alegerea de a include serviciile de proiectare și executare a lucrărilor în aceeași licitație, ceea ce necesită asocierea mai multor firme care să depună proiecte la comun.

Mormântul, o bijuterie a epocii antice 

Mormântul este deosebit de important, pentru că în el se păstrează o cameră funerară pictată complet, de la începutul sec. IV, un lucru destul de rar, atunci când vorbim despre pictura murală romană din această epocă.

Mormântul Hypogeu Foto: Facebook
Mormântul Hypogeu Foto: Facebook

„În interiorul mormântului pictat se găsesc diverse scene cu animale care simbolizează unele dintre credințele vremii, dar și un festin funerar, o masă funerară, în jurul căreia sunt adunate 7 personaje. Desenele din mormântul pictat, cu motive animale, păsări, motive florale și arbori, pot fi interpretate ca o evocare a paradisului. Aceeași simbolistică legată de învierea și imortalitatea omului este redată și în imaginile cu cei patru porumbei sau cu potârnichile care beau apă dintr-o cupă.

Animalele au fost pictate în interiorul mormântului, în perioada în care credințele politeiste erau treptat înlocuite de creștinism, noua religie care apăruse în Imperiul Roman. Masa funerară, păunii, care simbolizează nemurirea, iepurele care mănâncă struguri dintr-un coș răsturnat, potârnichile, porumbeii, toate aceste animale și păsări simbolizează aspecte ale credințelor vremii, care au fost, de fapt, preluate din credințele anterioare, ca iconografie",  a precizat pentru Discover Dobrogea, directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Aurel Mototolea.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net