Ne loveşte încă un val de caniculă. Ce se întâmplă în corpul nostru la 35˚C?

Ultima actualizare:

    Ce se întâmplă în corpul nostru la 35˚C?
Ce se întâmplă în corpul nostru la 35˚C?

Un val de aer fierbinte a urcat din nordul Africii şi ajunge în ţara noastră. De ieri, s-au atins 35˚C, măsurate la umbră, la Bechet, iar de astăzi va fi arşiţă în tot sudul ţării. Meteorologii ANM prognozează temperaturi de 36˚C, până luni.

Am avut o vară ciudată în acest an. Au fost perioade de arşiţă, întrerupte de zile şi nopţi cu ploi torenţiale. Pentru următoarele zile, meteorologii ANM prognozează că un val important de aer fierbinte ne va aduce temperaturi de peste 35˚C, la umbră, posibil mai mult în Lunca Dunării.Joi şi în zilele următoare, va fi caniculă în Lunca Dunării, Muntenia, Oltenia şi Banat. Şi în res­tul ţării vor fi temperaturi ridicate, peste 30˚C. Arşiţa va persista cel puţin până luni, iar în funcţie de evoluţia fenomenelor, prognoza va fi actualizată. Totodată, a crescut şi indicele razelor ultraviolete la nivelele VI-VII, ceea ce înseamnă că pielea se va înroşi în 30 de minute. Pe lângă ochelari de soare şi pălărie, expunerea trebuie redusă la intervalul 10.00-16.00, iar cremele aplicate trebuie să aibă factor de protecţie ridicat.

Din cauza temperaturilor în creştere, nivelul razelor ultraviolete va ajunge la VIII-IX în sudul ţării, ceea ce reprezintă un risc foarte crescut pentru sănătate. Se pot produce grave leziuni ale pielii, arsuri grave, iar celulele măduvei osoase pot suferi modificări ireversibile. În acest caz se va evita expunerea la soare între orele 10.00-16.00.

Trebuie să avem pălărie, ochelari de soare, să folosim cremă cu SPF 50+ şi să căutăm locuri cu umbră. Epuizarea de căldură apare atunci când temperatura generală a corpului depăşeşte 37˚C. Simptomele specifice acesteia sunt cefalee, greaţă, vărsături, ameţeli, tahicardie, dureri musculare, oboseală şi scăderea tensiunii arteriale. Însă ce se întâmplă cu adevărat în corpul nostru atunci când suntem expuşi la caniculă?

Oamenii de ştiinţă spun că nu este neapărată nevoie ca termometrele să indice  temperaturi extreme pentru ca organismul nostru să reacţioneze. Orice depăşire a temperaturii de 37˚C (temperatura corpului uman) poate fi un factor de risc. De cele mai multe ori tratăm cu superficialitate semnalele pe care organismul nostru ni le dă pe timpul verii. Din fericire, vara aceasta a fost blândă şi nu au fost înregistrate temperaturi extreme. Însă nu putem şti dinainte ce ne rezervă viitorul.

Încălzirea corpului, în cifre

  • 37˚C: temperatura corpului
  • 38˚C: se dilată vasele sanguine, muşchii pompează
  • 39˚C: temperatura specifică epuizării, efort extrem
  • 40˚C: funcţia de răcire a  corpului nu funcţionează; nesuportabil.
  • 41˚C: apare riscul de stop cardiac şi infarct.

De ce transpirăm?

  • transpirăm pentru a ne răci corpul, pentru a preîntâmpina supraîncălzirea
  • secretăm lichid prin pori după ce transpiraţia eliberată anterior se evaporă
  • întreg corpul are probleme cu transpiraţia atunci când e umezeală în aer, pentru că pielea sesizează umezeala de la nivelul porilor
  • picioarele noastre secretă zilnic 150 ml de transpiraţie
  • răcirea corpului care stă în căldură timp de o zi se produce prin secretarea şi evaporarea a unui litru de lichid pe oră.
Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William Kate Middleton cu Prinții George Charlotte și Louis GettyImages 2187955497 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
dating online reusit jpeg
Lac culori  jpg
FotoJet jpg
Nicuşor Dan fB jpg
Notre Dame Paris Interior Foto Profimedia 0940822605 jpg
Marte jpg
Cele mai hazlii scrisori din tolba lui Mos Craciun  Sursa imagine shutterstock 745825033 jpg
stefan cel mare GettyImages 878490466 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net