Ne putem îmbolnăvi de cancer sau leucemie în timp ce credem că mâncăm sănătos. Pericol uriaș în legumele din sudul țării

Legumele produse în sudul țării conțin tot mai multe pesticide, potrivit ultimelor rapoarte. Rezultatele sunt mai mult decât îngriojorătoare, atrag atenția experții fitosanitari, care au analizat peste 1300 de probe de legume din România și au găsit în peste 40% dintre ele urme de substanțe periculoase pentru sănătate. Cifra este dublă față de anul anterior. Printre cele mai toxice legume sunt salata și roșiile, iar la fructe, merele din sudul țării sunt mai degrabă boală, nu sănătate.

Lista completă a legumelor toxice

legume, gradinarit jpg

Rezultatele analizelor efectuate la laboratorul din București arată o situație alarmantă privind utilizarea pesticidelor în marile bazine legumicole, situate în jumătatea de sud a României.

Potrivit raportului aferent anului 2023, publicat de Autoritatea Națională Fitosanitară ( ANF ), analizele efectuate de laboratorul din București au relevat că ”procentul de legume cu reziduuri de pesticide a crescut față de anul 2022, de la 27,9%, la 40,1%”, informează Viața Satului, pe pagina de Facebook a emisiunii, potrivit LantulAlimentar.ro.

Experții au mai transmis că 27 de probe au fost depistate cu reziduuri de pesticide peste nivelul maxim admis sau cu reziduuri ale unor substanțe active interzise în Uniunea Europeană

Legumele cu procent mare de probe cu reziduuri de pesticide au fost: mărarul, 67% ( 18 probe din 27 ), salata, 67% ( 64 p din 96 ) și tomatele, 64% ( 259 p din 403 ).

La acestea se adaugă țelina cu frunze, spanacul, ardeiul, iar lista continuă cu ceapa verde, pătrunjel cu frunze, castraveți cornișon și fasole boabe.

Reziduurile de pesticide întâlnite în legume sunt, în special: azoxistrobin, ciprodinil, etefon, boscalid, acetamiprid, fluopiram, cipermetrin, fenxeamid și piraclostrobin. Reziduurile de pesticide detectate în legume provin, în special, de la tratamentele cu fungicide, urmate de cele cu insecticide și regulatori de creștere.

Județele arondate fitosanitar laboratorului din București sunt: Arad, Argeș, Bacău, Brăila, Buzău, Călărași, Constanța, Caraș-Severin, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Galați, Hunedoara, Ilfov, Ialomița, Iași, Mehedinți, Mureș, Olt, Prahova, Tulcea, Timiș, Teleorman, Vâlcea, Vrancea, Vaslui, București.

„Expunerea îndelungată la aceste pesticide are impact pe termen lung și mediu - poate duce la apariția cancerului limfatic, gastric, mamar, uterin, la leucemie și dereglarea funcților endocrine”, a explicat medicul Radu Țincu la Digi24.

Potrivi medicului, studiile au arătat în ultimii 10-15 ani că expunerea îndelungată la pesticide duce la boli neurologice degenerative. El a recomandat ca legumele și fructele să fie spălate foarte bine, timp de câteva minute înainte de a fi consumate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
yubari jpg
image png
carne oaie miel istock jpg
raceala jpg
image png
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
georgescu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net