Nea Aurel, «chirurgul» clădirilor monument istoric
Există oameni care sapă şi alţii care le spun ce şi unde. Mai există şi a treia categorie, cei aleşi, a căror meserie este un amestec de artă, migală şi răbdare. Unul dintre aceştia este nea Aurel, ”medic” de case monument istoric.
Strada Franceză nr 30. Este cea mai mare clădire din Centrul Istoric al Capitalei, aflată în acest moment în consolidare. La etajul 1 este atelierul meşterului Aurel Nacu, de 70 de ani. Toţi îl ştiu de nea Aurel şi împreună cu ucenicii, recreează, aşa cum arătau original, elementele decorative din interiorul şi exteriorul clădirilor monument istoric aflate în proces de reabilitare. “Am lucrat de la casele lui Ceauşescu şi până la Casa Poporului, de la Muzeul Satului la biserici şi case de bogătaşi”, îşi povesteşte pe scurt experienţele, Aurel Nacu. Acum este angajat de Primăria Capitalei şi are de lucru, nu glumă.
Sunt 41 de clădiri din toate zonele vechi ale oraşului, majoritatea bombe imobiliare, care stau să cadă şi pe care Municipalitatea s-a apucat să le repare. Într-o cameră cu pereţii plini de schiţe, o masă imensă este plină de elemente decorative prăfuite, scoase de pe clădirile muribunde. ”Asta este din Blănari, asta din Şelari, iar astea de aici, din Franceză”, ne arată la ce lucrează Vasile, unul dintre ucenicii meşterului.
“Le scoatem, le aducem aici, le curăţăm, le restaurăm şi realizăm matriţe pentru a putea reproduce piesele cât mai fidel. De multe ori, nu avem decât desene şi atunci este mai greu, dar am experienţă, fac asta de zeci de ani”, povesteşte Aurel Nacu. În timp ce ne arată camera unde sunt ţinute matriţele, ne povesteşte că sunt elemente la care poate lucra o zi şi altele la care se chinuie o săptămână. Nea Aurel nu se plictiseşte, are mult de lucru şi atelierul lui va deveni în curând o adevărată fabrică. Primăria Capitalei mai are în proiect consolidarea a încă 55 de clădiri istorice, toate aflate în diferite stadii de realizare a documentaţiilor necesare.